Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Amina Adebisi Odofin van NAPAR: "België wacht al 21 jaar op een nationaal actieplan tegen racisme"

Vandaag, maandag 21 maart, is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ons land wacht al 21 jaar op een actieplan om racisme en discriminatie ten gronde te bestrijden. De NAPAR-coalitie (Nationaal Actieplan tegen Racisme) legde drie jaar geleden al een duidelijk actieplan met concrete aanbevelingen in de verschillende beleidsdomeinen op tafel, maar de regering doet er weinig mee. DeWereldMorgen ging in gesprek met Amina Adebisi Odofin en Daisy Van de Vorst, respectievelijk projectmedewerker en communicatiemedewerker bij de NAPAR-coalitie, die begin maart de campagne #21daysagainstracism oprichtte.

Lees verder

De OVSE, het alternatief voor de NAVO

Vredesbewegingen veroordelen unaniem de Russische invasie in Oekraïne, net als de meeste landen ter wereld. Ze distantiëren zich even krachtig van de NAVO die ze als een deel van het probleem zien, in geen enkel geval als de oplossing. Er bestaat reeds lang een alternatief voor deze militaire alliantie, de onderbenutte Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Nooit van gehoord? Onterecht!

Lees verder

Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie: fietsend door Brussel eist Amnesty International einde van apartheid in Israël

Vandaag, op de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, vraagt Amnesty International aandacht voor Israëls apartheid tegen Palestijnen. Fietsen met grote spandoeken reden deze ochtend rond in Brussel om het apartheidsregime onder de aandacht te brengen en op te roepen om een einde te maken aan deze misdaad tegen de mensheid.

Lees verder

Vlaamse toetsen verschralen het onderwijs

In één van haar adviezen vraagt de Commissie Brinckman, een panel dat op vraag van onderwijsminister Weyts nadacht over onderwijskwaliteit, om van gestandaardiseerde toetsen gebruik te maken om de leerprestaties te verhogen. Uit de toelichting bij dit advies blijkt dat de commissie grotendeels aansluit bij de Vlaamse toetsen die vanaf het schooljaar 2023-2024 ingevoerd worden. Dat kan betekenen dat de onderwijsinhoud verschraalt, en dat de scholen autonomie verliezen.

Lees verder

ACV: "Tegen racisme op het werk, geef de eerste aanzet!"

Naar aanleiding van 21 maart 2022, Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie roept de vakbond ACV-CSC in heel het land zijn leden op om actie te voeren.

Lees verder

Bashing Groen gaat in overdrive na 'kernuitstap' die er geen is

Het federaal akkoord voor de kernuitstap wordt de stok waarmee Groen de volgende twee jaar tot aan de volgende verkiezingen zal worden geslagen, door de coalitiepartners, door de oppositie en door de media. De mediabashing van Groen gaat na deze 'kernuitstap' in overdrive. Dat is fundamenteel oneerlijk, maar de partij gaat zelf ook niet helemaal vrijuit.

Lees verder

Vijay Prashad: Hoe ‘onbeschaafde’ mensen naar de Oekraïens-Russische crisis kijken

Schrijver Vijay Prashad deelt zijn gedachten over oorlog en dubbele standaarden.

Lees verder

Eric Cyuzuzo: 'Black History Month Belgium gaat over het vieren van de kracht van samenkomen binnen onze gemeenschappen'

Black History Month Belgium viert de hele maand maart de veelzijdigheid, veerkracht en schoonheid van de Zwarte gemeenschappen in België. Met evenementen voor en door de verschillende communities. DeWereldMorgen sprak met Eric Cyuzuzo, partner- en programmaverantwoordelijke voor Black History Month Belgium, over het thema van dit jaar: 'the power of assembly’ (‘de kracht van samenkomst'). Een gesprek over de betekenis en het belang van Black History Month Belgium.

Lees verder

Kroniek van het aangekondigde uitstel van de kernuitstap

De regering heeft beslist om de twee minst oude kernreactoren langer open te houden. De oorlog in Oekraïne en de afhankelijkheid van Russisch gas worden daarbij als alibi gebruikt. Tegelijk worden twee gascentrales gepland en is er 1,2 miljard voorzien voor hernieuwbare energie. Deze cocktail van tegenstrijdige elementen is geen veilige garantie voor een duurzame energietoekomst.

Lees verder

19 jaar stilstand en 10 jaar uitstel van executie: Jong Groen betreurt beslissing om 2 jongste kerncentrales langer open te houden

“19 jaar lang stilstand”, met die slagzin haalden we als groenen het afgelopen jaar het feit aan dat de 10 vorige regeringen de kernuitstap niet hebben teruggedraaid en dat deze ook te weinig hebben geïnvesteerd om een effectieve omschakeling mogelijk te maken. Vandaag komen we uit op een verlenging, of beter gezegd een uitstel van executie voor de komende 10 jaar. Hadden de verschillende regeringen die in het zadel zaten na 2003 wat meer ambitie en lange termijn visie gehad, dan zaten we nu niet in zulke diepe chaos. 

Lees verder

Milieuorganisaties reageren op energieakkoord: “We riskeren 3 keer te betalen”

De federale regering stelde vrijdag 18 maart haar energiepakket voor. Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Inter-Environnement Wallonie reageren op basis van de beschikbare informatie: “Dit is een grote gemiste kans om onze energietoekomst te herschrijven. We hebben dringend een nieuw nationaal energiepact nodig.”

Lees verder

Neen aan de expansiedrang van de NAVO!

Een honderdtal intellectuelen, personaliteiten, pacifisten en politieke leiders uit verschillende landen, sluiten zich aan bij de oproep van ‘Mensheid tegen de NAVO’, een vredesinitiatief in het licht van de gebeurtenissen in Oost-Europa.

Lees verder

Wordt digitale controle het nieuwe normaal na de pandemie?

Van contact tracing tot gezichtsherkenning: veel overheden deden tijdens de pandemie beroep op technologie om levens te redden. Maar wordt die digitale controle wel weer afgebouwd, nu het virus bedwongen lijkt?

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Burgerbewegingen Tegengas en Stop Kernenergie reageren strijdbaar: "Kernenergie én fossiel gas horen in de geschiedenisboeken"

Burgerbewegingen Tegengas en Nucléaire Stop Kernenergie reageren verbolgen op de beslissing van de federale overheid om de levensduur van twee kerncentrales te verlengen én de subsidies voor minstens twee grote, fossiele gascentrales te behouden. "Met kernenergie én fossiel gas, heeft de regering gekozen voor zowel de pest als de cholera", zo klinkt het scherp bij Tegengas. "Op straat en in de rechtbanken zullen we alles op alles zetten om zowel kernenergie als fossiel gas zo snel mogelijk naar de vuilbak van de geschiedenis te verbannen."

Lees verder

Belgische regering schuift energieprobleem voor zich uit

De Belgische Vivaldi-regering besliste vrijdag 18 maart om het energieprobleem voor zich uit te schuiven. De twee jongste kerncentrales in Doel en Tihange mogen tien jaar langer draaien. Ter compensatie mag Groen 1,2 miljard investeren in hernieuwbare energie. Zo raken we er niet, zegt Climaxi, men verandert niets aan de energiesector en schuift de problemen voor zich uit.

Lees verder

Mobiliteit voor de toekomst in Limburg

Op 19 maart van 11 tot 12u voert de Werkgroep Mobiliteit Limburg actie op het Stationsplein in Hasselt, naar aanleiding van de Spartacusplannen en de nakende beslissingen door minister Peeters hieromtrent. De werkgroep ijvert voor de oorspronkelijke uitvoering van het plan waarin de sneltram centraal staat en niet de trambus. De werkgroep wil daarmee opkomen voor een degelijk uitgebouwd openbaar vervoer in Limburg.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium