Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Video: explainer armoede in het onderwijs

Explainer: professor Ides Nicaise (HIVA KULeuven) over armoede in het onderwijs. Wanneer ben je arm? Hoe beïnvloedt armoede het leren op school? Waarom worden kinderen die in armoede opgroeien vaak naar het buitengewoon onderwijs of het beroepsonderwijs gestuurd?

Lees verder

Oorlog in Oekraïne en tanende macht van VS

Met de oorlog in Oekraïne hebben de Verenigde Staten een val opgezet voor Rusland, maar ze zijn er zelf ingelopen. Finaal draait oorlog om de confrontatie tussen industriële systemen, en op dat vlak lijkt Rusland het onverwacht goed te doen. Daarom kan deze nieuwe ‘wereldoorlog’ nog jaren duren.

Lees verder

Tunesië zegt neen tegen het IMF

De Covid-19-crisis en de oorlog in Oekraïne brengen Tunesië in zware financiële problemen. Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie proberen van die situatie gebruik te maken om het land structurele aanpassingsprogramma’s op te leggen. “Onaanvaardbaar, want ze zullen tot grootschalige armoede leiden”, reageert de Tunesische president.

Lees verder

Dolgedraaid kapitalisme en de bankencrisis

Journalist David Barsamian van de VS-zender Alternative Radio sprak uitgebreid met Noam Chomsky over de verschrikkingen voor de planeet in 2023. De huidige bankencrisis heeft dezelfde oorzaak als die van 2008. De banken worden gered, zonder voorwaarden, terwijl de gewone Amerikaan opnieuw de rekening betaalt. De mensen werden wanhopig en stemden daarom op iemand als Trump.

Lees verder

Nakende storm in Oekraïne voorspelt weinig goeds voor het Westen

De crisis van de nationale macht van de VS is ingezet. De economie is het kantelpunt voorbij en de westerse financiële markten verkeren lichtelijk in paniek. De stijgende rentevoeten bedreigen de door hypotheek gedekte waardepapieren en staatsobligaties, die hun waarde verliezen. De spreekwoordelijke “vibes” van de markt, gevoelens, emoties, overtuigingen en psychologische neigingen, wijzen erop dat de Amerikaanse economie in woelig water is verzeild.

Lees verder

Twee boeken van Cormac McCarthy 'Stella Maris' en 'De Passagier', dit is Literatuur met hoofdletter

Paul Verhaeghe schrijft recensies over non-fictie boeken die hij onder de aandacht wil brengen. Voor de romans 'Stella Maris' en 'De Passagier' van Cormac McCarthy, en tussendoor ook over 'Het blinde licht' van Benjamin Labatut, maakt hij uitzonderlijk een uitstap naar fictie. Hij las meeslepende verhalen met wetenschap en wetenschappers als onderwerp. "De lectuur van Labatut en McCarthy is fascinerend".

Lees verder

Economische sancties: het Westen versus de rest

De Mensenrechtenraad van de VN heeft met een overweldigende meerderheid het instellen van economische sancties veroordeeld. De enige landen die hun steun uitspraken voor unilaterale dwangmaatregelen waren de VS, het VK, de EU-lidstaten, Georgië en Oekraïne.

Lees verder

9 april 1948: 75 jaar geleden pleegden zionisten slachtpartij Deir Yassin

Terwijl alle media focussen op een 'aanslag' van Palestijnse 'terroristen' en de honderden door de bezetter sinds 1 januari vermoorde Palestijnen afdoen als 'wederzijds geweld', 'oplopende spanningen', 'het conflict' is er al helemaal geen aandacht voor de 75ste verjaardag van de gruwelijkste en meest bepalende slachtpartij die de Nakba van 1948 veroorzaakte.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Werknemersrechten in de uitverkoop, recht op syndicale actie bedreigd

Ik zag zaterdag drie medewerkers van Delhaize uit hetzelfde gezin die vechten voor hun toekomst en die van hun collega’s die “gekleineerd worden door de macht van het grote geld” zoals ze het zelf verwoordden.

Lees verder

Iedereen een huis, een thuis ?

Niet In staat om iets te kopen of een degelijke, leuke woning te huren ? Eigen schuld, dikke bult. Geef ons om te beginnen nog wat meer flexijobs en beweer niet dat ons economisch systeem...

Lees verder

Boerenbond bezit 5 miljard euro

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium