Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oekraïens journalist: “Huidig Oekraïne heeft alles weg van totalitaire staat”

In onze media hebben we uitgebreid kennis kunnen maken met de Russische oorlogsmisdaden, maar rond wat ondertussen in Oekraïne gebeurt hangt een heiligenkroontje. De Oekraïense journalist Volodymir Chemeris, die in Sovjettijden nog heeft geijverd voor de onafhankelijkheid van zijn land, zet de puntjes op de i.

Lees verder

2023: welke onderwerpen zullen het klimaatdebat domineren? Experts delen hun inzichten

Verschillende experts ter zake delen hun inzichten over welke kwesties het klimaatdebat het komende jaar zullen beheersen.

Lees verder

Afzetting Guaidó door Venezolaanse oppositie problematisch voor VS en EU

Drie van de vier rechtse oppositiepartijen in Venezuela erkennen niet langer zelfverklaard interim-president Juan Guaidó. Dit brengt de 53 landen die hem erkenden als legitiem staatshoofd in verlegenheid. Hoe kunnen zij zonder gezichtsverlies terug met president Maduro aan tafel gaan zitten? Het debacle van Guaidó wijst op een dieper probleem: de hegemonie van de VS in Latijns-Amerika is niet meer vanzelfsprekend.

Lees verder

Ilan Pappé: "Nieuwe regering Israël heeft onmiskenbare boodschap: dit is apartheid!"

Joods-Israëlisch historicus Ilan Pappé sprak ons over de nieuwe regering van Israël o.l.v. Benjamin Netanyahu. Het wordt nog erger voor de Palestijnse bevolking. Deze regering heeft wel één enorm voordeel, haar boodschap is onmiskenbaar: dit is apartheid. De wereldopinie zijn ze helemaal kwijt. De vraag is hoe de Joodse diaspora en de Arabische regimes zullen reageren. Van de Westerse regeringen en hun media verwacht Pappé niets.

Lees verder

Joseph Ratzinger of de ‘rottweiler van god’ komt te sterven

Op 95-jarige leeftijd is Joseph Ratzinger overleden. Hij is voornamelijk gekend als de voormalige paus, maar zijn belangrijkste wapenfeiten moet je zoeken tijdens de periode dat hij Prefect was van de Congregatie voor de Geloofsleer. In die functie was hij namelijk de architect van één van de meest grootschalige ideologische en antilinkse campagnes uit de naoorlogse geschiedenis, de zogenaamde Restauratie. Een kort overzicht.

Lees verder

Ontdekking van de kreupeltheorie (in plaats van een nieuwjaarsbrief)

In plaats van een nieuwjaarsbrief over de klimaatcatastrofes en de oorlog, over de opvangcrisis en al de andere ellende, kiest filosoof Lieven De Cauter dit jaar voor een bescheiden aanpak: hij deelt met u een kleine ontdekking in een opbeurend stuk met aan het eind een blijde boodschap.  

Lees verder

Homo Plasticus – Bestaat er wel zoiets als 'de natuur van de mens'?

Nederlands psycholoog Roel Verheul brengt in 'Homo Plasticus – Over het menselijk aanpassingsvermogen' een synthese van bekend onderzoek in de psychologie en neurowetenschappen over de vraag of de mens nu gedetermineerd is of (relatief) vrij. Volgens antropoloog Rik Pinxten is het een eerste grondig overzicht in ons taalgebied van wat in de huidige neuro- en psychologische wetenschappen als betrouwbare kennis kan gebruikt worden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Omgekeerde nieuwjaarsbrief 2023

Zoals elk jaar leest een ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat een 'omgekeerde' nieuwjaarsbrief, waarin de rollen worden omgedraaid. Op 1 januari 2023 biedt Kathy Lindekens namens de Grootouders haar wensen en goede voornemens aan aan de jongeren.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium