Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

NAVO bespreekt het recept voor Koude Oorlog 2.0

  Na vier jaren presidentschap onder Trump die een wispelturige buitenlandse koers voer, de NAVO ‘verouderd’ noemde en geregeld op...

Lees verder

Meer dan 400 activisten protesteren tegen NAVO-top: #YestoPeace #NotoNato

Vandaag maandag 14 juni vindt de NAVO-top plaats in Brussel. Het is de eerste NAVO-top onder de nieuwe VS president Joe Biden.

Lees verder

Wist je dat de vaccinbelofte van de G7 de farce van het jaar is?

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Lees verder

Stevig onderhandelen loont

Abdel, een vriendelijke Antwerpenaar, legde vorige week op het tv-nieuws uit wat de verhoging van het minimum maandloon voor hem betekent. Het komt er simpel gezegd op neer dat hij met dat bedrag de schoolrekeningen van de kinderen zal kunnen betalen. Iets wat tot nu toe elke maand een zorg was. Alleen al de verhoging van de minimumlonen maakt het recent onderhandeld sociaal akkoord het goedkeuren waard.

Lees verder

Griekenland: Nieuw AZG-rapport toont lijden veroorzaakt door het EU hotspot-systeem op asielzoekers, vluchtelingen en migranten

In een recent vrijgegeven rapport roept Artsen Zonder Grenzen (AZG) de EU-leiders nogmaals op om hun benadering van migratie volledig te veranderen en te stoppen met het versterken van hun bestaande opsluitings- en afschrikkingsbeleid. Dit beleid brengt vermijdbare schade toe aan de gezondheid en het welzijn van asielzoekers, vluchtelingen en andere migranten.

Lees verder

Milieubeweging: Onderzoekscommissie PFOS is noodzakelijke stap, maar wat met graafwerken Oosterweel?

Volgende week stemt het Vlaams Parlement over een parlementaire onderzoekscommissie. Dit is één van de noodzakelijke stappen om de PFOS-problematiek op te helderen. Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace & Natuurpunt Waasland vragen daarnaast ook naar de toekomst te kijken en oplossingen te voorzien. Ze vragen de Vlaamse Regering strikte voorwaarden op te leggen voor het verdere verloop van de graafwerken aan de Oosterweel.

Lees verder

Rebellion of One actie tegen G7 en EU: "Aanpak ecologische noodsituatie door EU is bedrieglijk"

Extinction Rebellion Belgium zette afgelopen zaterdag 12 juni haar acties verder in de Europese wijk van Brussel, als onderdeel van een internationale actiegolf, Rebellion of One. Extinction Rebellion Belgium organiseerde gedecentraliseerde blokkades van straten en gebouwen in de Europese wijk en daarbuiten. Één persoon (ondersteund door een kleine supportgroep) droeg de boodschap uit van een persoon in het Zuiden die reeds slachtoffer is van de gevolgen van de ecologische catastrofe.

Lees verder

Joe Biden in Brussel: Amnesty-activisten eisen sluiting van Guantánamo voor Amerikaanse ambassade

Joe Biden bezocht vandaag, maandag 14 juni, Brussel om de NAVO-top bij te wonen. Tezelfdertijd hebben Amnesty-activisten zich verzameld voor de Amerikaanse ambassade om de president op te roepen zijn belofte waar te maken om het detentiecentrum op Guantánamo Bay te sluiten.

Lees verder

Minder is meer. Hoe degrowth de wereld zal redden

Paul Verhaeghe las 'Meer is minder - Hoe degrowth de wereld zal redden' van economisch antropoloog Jason Hickel. In zijn boek rekent Hickel definitief af met het neoliberale dogma van de eeuwige groei. "Groei zorgt niet voor algemeen welzijn, integendeel, groei is dodelijk. Groei is niet de oplossing, groei is het probleem".

Lees verder

Sébastien Lifshitzs ‘Petite Fille’: Leven en dromen van een jonge transgender persoon

“Een film is voor mij geen onderwerp maar een ontmoeting”, benadrukt documentairemaker Sébastien Lifshitz, “ik tracht de intimiteit van mensen te benaderen en levens te vertellen.” In ‘Petite Fille’ is dat het leven van een zevenjarig meisje dat zich reeds op zeer jonge leeftijd bewust was van haar transidentiteit en moet opboksen tegen een vijandige buitenwereld. “Ik kreeg het gevoel dat onze camera haar zelfvertrouwen versterkte”, vertelde de Franse cineast ons tijdens Film Fest Gent waar zijn pakkend portret bekroond werd met de Grand Prix.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Ook onderwijspausen zijn niet onfeilbaar

In een uitvoerig interview in De Standaard  (5 juni) laat prof. Dirk Van Damme n.a.v. zijn pensionering zijn licht schijnen op  het onderwijs(gebeuren) en het beleid. Het verleden, het heden en de toekomst passeren de...

Lees verder

Sociale woningen financieren door solidariteitsbelasting op meerwaarde huizenverkoop!

De noodkreet afgelopen vrijdag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, dat in het coronajaar 2020 ruim tienduizend gezinnen bedreigd werden met uithuiszetting, wordt bevestigd door de Huurdersbond Vlaams-Brabant die sinds enkele maanden een sterke toename merkt van het aantal huurders dat door de eigenaar voor de rechter gedaagd wordt. De oorzaak is vaak inkomensverlies omwille van pandemie.

Lees verder

Files op Brusselse ring dwarsboomden bouw voetbalstadon

  De eerste plannen van Ghelamco om op Parking C nabij de Brusselse ring een nationaal voetbalstadion te bouwen met plaats voor 62.000 toeschouwers, waar de openingsmatch van EURO2020 zou gespeeld worden, doken op in...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium