Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Huishoudhulpen eisen eerlijk loon voor hun essentiële bijdrage aan de maatschappij

1.300 huishoudhelpsters kwamen donderdagmorgen 28 november met steun van ACV, ABVV en ACLVB samen aan Brussel-Noord. Vandaar vertrokken ze voor acties naar de kantoren van uitzendbureau Tempo-Team/Randstad en werkgeversfederatie Federgon. Hun eisen zijn eenvoudig: geef ons een eerlijk loon, te beginnen met de beloofde 1,1 procent opslag.

Lees verder

NewB doet het

NewB mag zich bijna een 'bank' noemen. Tegen alle doemberichten in haalde NewB de vereiste 30 miljoen binnen. De fondsenwerving heeft momenteel 27.012.820 euro opgebracht, maar met een aantal toezeggingen die nog moeten worden geconcretiseerd zitten ze al boven het vereiste bedrag.

Lees verder

Kunstenaars trekken naar Bilzen: "De sociale strijdtonelen zijn niet alleen in Brussel, maar overal"

Naast het protest aan het Vlaamse Parlement tegen de besparingen van de Vlaamse regering op kunst en cultuur voerde een veertigtal kunstenaars van State of the Arts actie door te wandelen naar het asielcentrum in Bilzen. Met deze wandeling willen ze aangeven dat ze meestappen in een grotere sociale strijd waarin we allen betrokken partij zijn, kunstenaars en cultuurwerkers inbegrepen.

Lees verder

Onderzoek naar jouw hoodie toont wat «respect» voor Zara betekent

Zara’s moederconcern Inditex presenteert zich als een uiterst transparant bedrijf en beweert dat de belangen van de mensen die de kleding fabriceren de hoogste prioriteit hebben. Klopt dat wel? We hebben het spoor van een hoodie, een katoenen pullover met capuchon, gevolgd en hebben niet opgegeven voordat we de Turkse fabrieken hadden gevonden waar de hoodies zijn gemaakt. Onze bevinding: zelfs bij Zara’s duurzame lijn ‘Join Life’ is de prijsdruk op de producenten zo immens dat degenen die het meeste betalen voor de winst van Inditex ook diegenen zijn die deze winst mogelijk maken: de arbeidsters en arbeiders in de fabrieken.

Lees verder

Oxford Dictionaries verklaart “Climate emergency” tot Woord van het jaar

Het gezaghebbende Britse Oxford Dictionaries heeft “climate emergency” tot begrip van het jaar verkozen. De term werd in amper een jaar tijd honderd keer meer gebruikt. 

Lees verder

Chileense president pleit voor meer militarisering als antwoord op het sociaal protest 

Na 7 weken van massaal protest bij de Chileense bevolking. lijkt er nog geen einde in zicht. De president, Sebastian Piñera,  kwam tegemoet aan enkele eisen, zonder de tegemoet te komen aan de kern van de verontwaardiging: 30 jaar ultra-neoliberalisme is genoeg geweest. Hij pleit er zelfs voor om het land nog meer te militariseren als onderdeel van een hypocriet genoemd ‘Akkoord voor de Vrede en tegen de Delinquentie’.

Lees verder

Al 160.000 Kenianen getroffen door overstromingen

In Kenia hebben de aanhoudende overstromingen nu al 160.000 mensen getroffen. Meer dan 18.000 Kenianen moesten hun huis ontvluchten, en de neerslag houdt aan. 

Lees verder

Activisten klagen aanwezigheid van oorlogscriminelen op Europese conferentie aan

Vandaag vindt de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap plaats. Honderden vertegenwoordigers van de wapenindustrie zullen er aanwezig zijn. Dat gaat niet ongemerkt voorbij. Vannacht verschenen er honderden posters in de straten van de Europese wijk in Brussel met foto’s van CEO’s van Europese en Belgische wapenbedrijven: ‘gezocht voor het plegen van oorlogsmisdaden’.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Steunactie voor opgesloten vrouwen in detentiecentrum Holsbeek

Op zondag 24 november, de nationale dag van de mobilisatie tegen geweld tegen vrouwen, verzamelen activisten zich voor het detentiecentrum van Holsbeek om hun steun te betuigen aan de vrouwen in de gesloten centra. Op het kruispunt van verschillende strijden wordt op deze "verrassingsbijeenkomst" geweld tegen migrantenvrouwen, grensgeweld en meer in het algemeen geweld in de gevangenissen aan de kaak gesteld.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium