Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Afscheidnemend VN-rapporteur: globale armoede neemt niet af, optimisme misplaatst

De afgelopen tien jaar kreeg het idee voet aan de grond dat armoede wereldwijd spectaculair afnam. Maar dat is een fabel zo beweert afscheidnemend VN rapporteur Philip Alston in een pas gepubliceerd rapport.

Lees verder

Yanis Varoufakis over het kapitalisme na de pandemie: Europa, Libanon en het IMF

Yanis Varoufakis geeft in een interview met Léa El Azzi van Al Akhbar zijn kijk op de impact van de pandemie op het kapitalisme. Hoe de landen die nu al in moeilijkheden zitten, zich moeten losrukken uit de IMF-tentakels. En de uitdagingen en kansen die er liggen voor die andere rechtvaardige samenleving.

Lees verder

Na vijf jaar actie tegen Dakota Access Pipeline verbiedt rechter verdere exploitatie

Na vijf jaar verzet van inheemse volkeren en milieuactivisten tegen de Dakota Access Pipeline door de staten North en South Dakota, Iowa en Illinois heeft een federale rechter de sluiting van de pijplijn bevolen voor 5 augustus. Het protest werd in de betrokken staten met veel geweld onderdrukt, gecriminaliseerd met strenge repressiewetten en grotendeels doodgezwegen door de mainstream media. “Een historische overwinning, maar de strijd is niet ten einde”.

Lees verder

Socialisme voor de rijken, hardvochtig kapitalisme voor de armen

De impact van corona op onze economie is groot. Het is dus van groot belang dat we ervoor zorgen dat de kloof tussen arm en rijk niet vergroot. Uit de geschiedenis blijkt immers maar al te duidelijk dat dergelijke crisissen dikwijls voor structurele achterstelling zorgen. Sommigen halen er profijt uit, terwijl anderen in steeds hogere schulden terecht komen en reeds geviseerde minderheden tot zondebokken worden gemaakt.

Lees verder

Still standing, still watching: kunstenaars komen naar de Kamer

Enkele bekende culturele gezichten gaan donderdag 9 juli rond 17u live het parlementaire debat in de Kamer volgen. Van op de publiekstribune willen ze de cruciale stemming over de steunmaatregelen voor kunstenaars en technici met korte contracten met eigen ogen gadeslaan, in naam van de 50 Vlaamse en Franstalige kunstenaarsbonden achter de actie Still Standing.

Lees verder

Screening kwetsbare mensen in Brussel: 4% van daklozen, transmigranten & mensen in precaire situaties test positief

Tijdens de COVID-19 crisis werd Dokters van de Wereld door de Brusselse regering gevraagd om alle kwetsbare personen in Brussel te testen op COVID-19. Vanaf 27 april tot en met 10 juni trokken teams met artsen & verpleegkundigen naar meer dan 50 locaties in Brussel om daklozen, Brusselaars in armoede, vluchtelingen en mensen zonder papieren te screenen op corona. In totaal testte Dokters van de Wereld op 6 weken tijd meer dan 2.500 mensen. 4% van hen testte positief. 

Lees verder

Open brief voor Maggie De Block: Dringend een toegewijde verpleegkundige gezocht

Nadia Hadad (47 jaar) werkt als ingenieur en heeft een verlamming vanaf haar borstkas. In deze open brief vraagt zij minister Maggie De Block om mee te zoeken naar een gemotiveerde verpleegkundige zodat zij niet in een instelling moet gaan wonen. Zoniet, dan kan de minister best het financieringssysteem voor de verpleging aan huis grondig aanpakken, betoogt zij. Want voor mensen met de grootste ondersteuningsnood garandeert dat absoluut niet de broodnodige verpleging, en het maakt hen zeer afhankelijk. 

Lees verder

700 mannen, vrouwen en kinderen op straat: Online coronaproof asielprocedure faalt

Meer dan 700 mensen op de vlucht, waaronder gezinnen met kinderen, leven vandaag op straat door een falende, online asielprocedure waardoor ze geen opvang krijgen. Deze werd in het leven geroepen naar aanleiding van de coronacrisis en is nog steeds niet opgeheven. De Belgische overheid werd de laatste weken nochtans al tientallen keren veroordeeld omdat het asielzoekers de opvang weigert waar ze wettelijk recht op hebben.

Lees verder

De fossiele economie staat onder water

Na de coronacrisis zullen fossiele brandstoffen voor een volgende economische crash zorgen. Banken, bedrijven en overheden blijven namelijk massaal investeren in fossiele brandstoffen, tegen alle waarschuwingen in. Deze investeringen verwoesten niet alleen de planeet, ze creëren ook een ongeziene financiële bubbel.

Lees verder

De wake-up call van corona: Het nieuwe normaal moet alleszins meer sociaal zijn

We willen het nog altijd maar node geweten hebben, maar meer dan ooit tevoren zijn mensen van elkaar afhankelijk en op elkaar aangewezen.  Als in een wereldwijd web verweven met elkaar. Corona zou een voorproefje kunnen zijn van wat er allemaal zou kunnen misgaan in deze risicowereld. Nog meer focus op ego en eigenbelang kan de mens alleen maar ongelukkiger maken en de mensheid zelfs letterlijk de dood injagen. Van gebonden naar verbonden: het zou de mens, en zeker de politiek moeten aanspreken en inspireren.

Lees verder

In memoriam Lydia Chagoll: De danseres die zeven levens danste

Lydia Chagoll is overleden. Het is nauwelijks te geloven dat ze al 89 was, zo onzichtbaar was het effect van de tijd op haar ijver, haar vurigheid en verontwaardiging. Kind in een jappenkamp, danseres en choreografe, filmmaakster, pleitbezorgster van mishandelde kinderen, auteur, dichteres: de vele levens van Lydia Chagoll. ‘Om de vernedering als kind achter tralies te vergeten, ben ik altijd vlijtig. Tot diep in de nacht.’ 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Open brief aan de CEO van FNG

  Geachte heer Lembrechts,   We danken u voor uw bemoedigende woorden aan het personeel. We beseffen heel goed dat de ravage bij FNG uw schuld niet is. Niettemin hebt u ergens toch een motief gevonden om...

Lees verder

Bedrijfsleven, milieubeweging en middenveld vragen renovaties tot speerpunt economische heropbouw te maken

Een unieke coalitie van bedrijfsleven, milieubeweging en maatschappelijk middenveld roept de Vlaamse regering op om in te zetten op renovaties als antwoord op de economische crisis. De renovatiegraad aanzwengelen kan tot 35.000 nieuwe jobs opleveren tegen 2040 en is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. De coalitie presenteert vier voorstellen: een ambitieus financieringspakket, actieve renovatiebegeleiding voor elke Vlaming, een EPC voor elk gebouw en een verplichting tot renovatie na verkoop, en toeleiding naar de bouwsector.

Lees verder

Mobility Package goedgekeurd: een syndicale overwinning

Het Europees parlement heeft vandaag, 9 juli, het zogenaamde mobility package goedgekeurd, een reeks van Europese maatregelen om de sociale dumping in de transportsector aan te pakken.

Lees verder

Dekoloniseer Halle start adviesgroep

Naar aanleiding van de consultatie die de stad Halle heeft aangekondigd in verband met het omgaan met ons koloniaal verleden gaat Dekoloniseer Halle een adviesgroep samenstellen. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium