Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Mijnheer de staatssecretaris, u doet niets uitzonderlijks, uw onmenselijkheid is van alle tijden, het verzet ertegen ook

Mijnheer de staatssecretaris, ik heb met enige verbijstering uw argumentatie gehoord in het VRT-programma Terzake om een collectieve regularisatie zoals in 2000 en 2009 te weigeren. “Het is niet de bedoeling dat iemand die hier 10 jaar in het zwart werkt en economisch uitgebuit wordt, op basis daarvan erkend wordt.” Is het daarentegen wel de bedoeling de flagrante wetsovertredingen van zij die dit zwartwerk organiseren te blijven tolereren?

Lees verder

Regularisatie sans papiers: Voor een menselijk beleid

De campagne ‘We are Belgium too’, die door enkele sans-papiers op 11 maart werd gelanceerd en die op steun kon rekenen van meer dan 100 organisaties waaronder het ABVV, verzamelde om en bij de 28.000 handtekeningen. Met deze campagne verklaren burgers uit het noorden en het zuiden van het land zich solidair met de mensen zonder papieren. Zij steunen hun eisen en geven hiermee een sterk signaal aan de regering en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi.

Lees verder

De complottheorie van de omvolking

De voorzitter van het Vlaams Belang gebruikte een tijdje geleden de term ‘omvolking’ kwistig in de pers, maar wist van toeten noch blazen over de herkomst van het begrip. ‘Hebben jullie een ander woord voor het fenomeen waarbij 30 procent van de in 2020 in Vlaanderen geboren kinderen geen Nederlands spreekt met zijn moeder? Ik begrijp de ­hysterie over de term niet’ (De Standaard 31 mei). Omdat die uitspraak op mijn maag is blijven draaien, heb ik even een aantal dingen op een rijtje gezet.

Lees verder

Hongerstakers: brede vrijwilligersoproep naar Belgische artsen, verpleegkundigen, kinesisten en psychologen

De medische situatie van de meer dan 400 hongerstakers in de Begijnhofkerk, ULB & VUB is in een kritische situatie beland. Tegelijk is er een tekort aan medische vrijwilligers ter plekke. Daarom doen we een brede oproep naar Belgische artsen, verpleegkundigen, kinesisten en psychologen die bereid zijn de hongerstakers medisch en psychologisch op te volgen.

Lees verder

200 jaar The Guardian: 2 eeuwen propaganda voor Britse imperium, tegen sociale strijd, door ‘progressieve krant’

Grondige mediakritiek – échte, niet de zelfbedienende versie van de grote media – vind je bij het Britse Media Lens die al 20 jaar de schone schijn ontmaskert van openbare omroep BBC en ‘progressieve’ krant The Guardian. Deze analyse kan je zo toepassen op de Vlaamse media, onder meer op de berichtgeving van De Morgen over de sociale strijd of over Latijns-Amerika, om maar twee voorbeelden te noemen.

Lees verder

Mars Antwerpse haven: geen speciale economische zone

Enkele weken geleden stond te lezen in verschillende kranten dat 20-tal bedrijven in de Antwerpse Haven afvalwater lozen in de Schelde met niet-afbreekbare PFAS-stoffen, de groep waar ook PFOS toe behoort. Het gaat onder meer om chemiebedrijven als BASF, Bayer en INEOS en petrochemische bedrijven als ExxonMobil en Total.

Lees verder

Nationale veiligheidswet stort Hongkong in mensenrechtencrisis

Een jaar na de invoering van de National Security Law (NSL) zijn de vrijheden in Hongkong gedecimeerd en staan de mensenrechten er steeds meer onder druk. Dit zegt Amnesty International in het vandaag verschenen rapport ‘In the Name of National Security’.

Lees verder

Boerenforum, Wervel, Climaxi en FIAN steunen protest voor gezonde grond na PFOS-schandaal

Zondag 4 juli om 11u houden bezorgde burgers, boeren, vakbonden en milieuorganisaties een mars voor een gezonde leefomgeving en werkomgeving nadat recent de historische PFOS-vervuiling door de multinational 3M aan het licht kwam. “Boerenforum wil de getroffen boerinnen en boeren uit de regio ondersteunen”, zegt Tijs Boelens. “Boerenforum staat voor een gezonde en rechtvaardige landbouw. Maar om gezond voedsel te telen, hebben we nood aan een gezonde bodem.”

Lees verder

#Neetegennógminder: geef mensen met een handicap recht van spreken

Stafmedewerkers van mensenrechtenorganisatie GRIP vzw stapten samen met enkele verzoekers en de advocaten van Progress Lawyers Network afgelopen maandag 28 juni naar de Raad van State voor het neerleggen van een collectief verzoekschrift. Hiermee vragen we de nietigverklaring van een Vlaams besluit dat voor de zoveelste keer de grondrechten van personen met een handicap schendt en zo hun kwaliteit van bestaan schaadt.

Lees verder

Actie tegen plannen Vlaamse regering om inburgeringstraject te verzwaren

Een 100-tal actievoerders kwam vandaag, 29 juni, samen aan het Vlaams parlement om hun ongenoegen en bezorgdheid te tonen over de plannen van de Vlaamse regering om het decreet Integratie & Inburgering drastisch aan te passen.

Lees verder

Rode Kruis: “Nog veel obstakels in toegang tot vaccins voor vluchtelingen en migranten”

Hoewel steeds meer landen vluchtelingen en migranten opnemen in hun nationale vaccinatiecampagnes, zijn er in de praktijk nog tal van obstakels voor de kwetsbare groep om de prik te verkrijgen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Internationale Rode Kruis.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

PFOS: burgers, milieuverenigingen, werknemers en boeren samen de straat op

Op zondag 4 juli 2021 organiseren de burgerbewegingen Grondrecht, Ineos Will Fall, Recht op Lucht, Pijpleiding ACTiecomité en Red onze Kleiputten, een mars voor een gezonde haven en stad. Ze krijgen hiervoor de steun van onder andere de Grootouders voor het Klimaat, Youth for Climate, Extinction Rebellion Antwerpen, Climaxi, Beweging.net Antwerpen, Boerenforum, Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, FIAN Belgium en Natuurpunt Waasland. Ook verschillende delegaties van ABVV Scheikunde in de Antwerpse haven ondersteunen de oproep om deel te nemen aan deze manifestatie. 

Lees verder

Leuvens Comité Vaartkom tegen plannen voor zwembad

Hier een neerslag van het interview dat ik gisteren/maandagavond had voor Radio 2 Vlaams-Brabant met Mieke Smets van het Comité Vaartkom naar aanleiding van het feit dat zij net daarvoor de gemeenteraad had toegesproken over haar voorstel om de Leuvense plannen om een zwemzone te installeren in de Vaartkom te schrappen. Om het woord te voeren op de gemeenteraad verzamelde het Comité meer dan de nodige 750 handtekeningen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium