Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Het is gelukt! 35.000 burgers dienen wetsvoorstel in voor humaner regularisatiebeleid

Een afvaardiging van In My Name, een campagne van ongedocumenteerde burgers, tientallen vrijwilligers en 120 organisaties, levert vandaag, dinsdag 17 mei, een levensgroot cadeau af aan het federaal parlement. In het cadeau steken 35.000 steunhandtekeningen voor een burgerwetsvoorstel rond een transparanter regularisatiebeleid. Het is de eerste keer dat ongebonden burgers zelf een wetsvoorstel op de agenda van de Kamer zetten.

Lees verder

Open brief van Alain Platel na de moord op journaliste Shireen Abu Akleh

  Terwijl men zich in heel West-Europa terecht nerveus maakt omtrent de oorlog in Oekraïne en er verder ook alles...

Lees verder

Eindelijk gerechtigheid voor vermoorde priesters in Guatemala?

Op 17 mei 2022 komt de Raadkamer te Brussel bijeen om te beoordelen of er een rechtszaak komt na het onderzoek naar de moord en ontvoering van drie Belgische priesters in Guatemala in de jaren 1980. De feiten dateren van meer dan 40 jaar geleden, maar de nabestaanden rekenen nog altijd op gerechtigheid. Misdaden tegen de mensheid verjaren immers nooit: niet in België, niet in Guatemala

Lees verder

Pride gaat over ons allemaal, altijd, overal

De eerste Pride post-covid waarbij we nog eens op straat mogen komen vieren we zaterdag 21 mei 2022 in Brussel. Dit is nog steeds erg belangrijk. We vullen de straten om te vieren dat LGBTQ+ personen in België het steeds beter hebben, maar ook om te blijven opkomen voor gelijkwaardigheid. Want ook vandaag, op de Internationale dag tegen holebi-, trans- en interseksefobie (IDAHOT) is ‘jezelf zijn’ nog steeds een strijd voor velen van ons, in binnen- én buitenland.

Lees verder

Aankondiging vredesconferentie over de alternatieven voor oorlog en militarisering

Op donderdag 19 mei organiseert het Platform Europa voor Vrede en Solidariteit een vredesconferentie over de alternatieven voor oorlog en militarisering. In het kader van de Russische invasie van Oekraïne tracht men aan de hand van twee panelgesprekken antwoorden te formuleren op vragen als: “Hoe heeft het zo ver kunnen komen?” en “Hoe kan deze oorlog gestopt worden?”.

Lees verder

België stijgt 24 plaatsen op financiële geheimhoudingsindex: regeringen moeten financiële ondoorzichtigheid verminderen

België stijgt van de 50e naar de 26e plaats op de Financial Secrecy Index 2022 die vandaag door het Tax Justice Network is bekendgemaakt. De Financial Secrecy Index rangschikt jurisdicties volgens de intensiteit waarmee een land personen toestaat geld uit de hele wereld te verbergen en wit te wassen. Hoe hoger het land op de ranglijst staat, des te groter is de invloed van het land op de financiële ondoorzichtigheid en de offshore financiële activiteiten.

Lees verder

Rassenhaat is motief bij 13 procent van de Amerikaanse schietpartijen in winkels

Er vinden steeds meer massaschietpartijen plaats in Amerikaanse supermarkten. 13 procent van de schutters wordt gemotiveerd door rassenhaat, zien criminologen Jillian Peterson en James Densley.

Lees verder

Cubaanse medici getuigen: “Solidariteit met ieder mens is wat ons drijft”

De Cubaanse verpleegster Maribel en arts Nilda bezochten Denemarken en België om te praten over hun ervaringen als medische hulpverleners in landen in de hele wereld. Zij vertelden over hun motivatie om deze missies in het buitenland te vervullen en over hun werk in eigen land. DeWereldMorgen.be sprak met hen. "Gezondheidszorg is een mensenrecht, geen product. Solidariteit is wat ons drijft."

Lees verder

‘Flesh + Blood’ van Paul Verhoeven: Morele chaos en gewelddadige pathos

Ondanks het commercieel succes van ‘Turks Fruit’, ‘Keetje Tippel’, 'Soldaat van Oranje' en ‘Spetters’ was Paul Verhoeven in eigen land eerder omstreden dan geliefd. Dat dreef de Nederlandse filmmaker richting Hollywood waar hij met ‘RoboCop’, ‘Total Recall’ en ‘Basic Instinct’ een stevige reputatie verwierf. Als visitekaartje draaide hij anno 1985 in Spanje ‘Flesh + Blood’, een ongemeen hard middeleeuws drama met een fikse portie seks en geweld. Dankzij een puike Carlotta Blu-ray editie te herontdekken.

Lees verder

Vlaamse arbeidsmigratiebeleid opent deur naar ernstig misbruik

Ze worden te slapen gelegd in garages, moeten het zonder toilet of keuken stellen en zijn volledig overgeleverd aan de grillen van werkgevers. Arbeidsmigranten worden aan hun lot overgelaten binnen het Vlaamse systeem van de ‘gecombineerde vergunning’. Een alarmerende situatie volgens 11.11.11, ACV, FAIRWORK Belgium en Orbit vzw. In een rapport stellen de vier organisaties ernstige gevallen van misbruik vast. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Laat in juni auto aan de kant staan! Deel 1: Mijn autoloos verhaal

  Naar aanleiding van de oproep van het Netwerk Duurzame Mobiliteit om in de maand juni de auto aan de kant te laten staan wil ik het hier in drie delen hebben over mijn leven...

Lees verder

Huldiging 200ste FairTradeGemeente toont aan: Vlaanderen blijft geëngageerd voor eerlijke en duurzame handel

Zaterdag 14 mei was het feest in Hulshout. Dankzij een geëngageerd gemeentebestuur, een gemotiveerde trekkersgroep en vele betrokken organisaties, handelszaken en inwoners mag de gemeente zich nu 'FairTradeGemeente' noemen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium