Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Op de Dag van Europa steunt u de apartheid, mevrouw von der Leyen

De 42 organisaties verenigd in de Europese Coördinatie voor Comités en Verenigingen voor Palestina richten op 9 mei, de Dag van Europa, een Open Brief aan EU-voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om te protesteren tegen haar verklaring ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de staat Israël, die het lijden van het bezette Palestijnse volk volledig verzwijgt.

Lees verder

Actievoerders sturen boodschap aan aandeelhouders van Fluxys: “Stop met fossiel gas!”

Meer dan 100 mensen voeren vandaag actie aan de aandeelhoudersvergadering van Fluxys in Brussel. Samen met Vredesactie, Greenpeace, Tegengas|Dégaze en Bond Beter Leefmilieu (BBL) klagen ze aan dat Fluxys blijft investeren in fossiel gas, en zo de oorlog in Oekraïne in stand houdt en de gezondheid schaadt van gemeenschappen in de VS. “Wij eisen dat Fluxys uit fossiel gas stapt - voor het klimaat, de mensenrechten en de vrede.”

Lees verder

8 mei: “Onze maatschappij zal inclusief zijn of niet-zijn”

Vakbonden en werknemers hebben alles te vrezen als extreemrechts mee aan de macht komt. Volgens Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van ACV, moeten we daarom bijzonder waakzaam zijn voor de nieuwe strategie van extreemrechts. In verschillende landen presenteren ze zich als een sociale partij, maar dan enkel voor het ‘eigen volk’.

Lees verder

Klaas de Jonge (1937-2023), levenslang activist tegen apartheid

Op 5 mei 2023 stapte Klaas de Jonge uit het leven na een slepende ziekte. Getrouwe medestanders hebben nog afscheid genomen van deze onversaagde strijder tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Voor zijn steun aan de gewapende bevrijdingsbeweging ANC van Nelson Mandela werd hij door de fanatieke voorstanders van de apartheid een 'terrorist' genoemd. De geschiedenis heeft hem gelijk gegeven. Gewapend verzet tegen apartheid en kolonisatie is een door het internationaal recht erkend principe.

Lees verder

Het beeld van onze Vlaamse ouderen is overwegend negatief

Aleida Monsuur, Hasselaar is ergotherapeut en momenteel bezig met een verdiepend jaar rond de doelgroep ouderen aan de Hogeschool Thomas More te Geel. Ze reflecteert over de stereotiepe kijke op ouderen.

Lees verder

Nooit meer fascisme: waarom 8 mei een nationale feestdag moet worden

In de meeste Europese landen worden de verzetsstrijders van WOII als helden geëerd en is 8 mei een nationale feestdag. Dat dit niet zo is in België is het gevolg van een historisch giftig politiek klimaat. In deze tijden van toenemende verrechtsing is zo’n herdenking nochtans meer dan ooit belangrijk. Dat is de reden waarom de 8 mei-coalitie ijvert om van die dag opnieuw een nationale feestdag te maken.

Lees verder

8 mei: Studenten UA voeren actie tegen fascisme en dopen aula om tot Aula Rachel Souritz

Studenten van de Universiteit Antwerpen organiseren op maandag 8 mei, de dag van de bevrijding, een symbolische actie tegen fascisme. In samenwerking met de 8-mei-coalitie vragen ze om van 8 mei weer een officiële feestdag te maken en een aula van de UA om te dopen in naam van Rachel Souritz, een Antwerpse verzetsstrijdster. Ook roepen ze op tot meer waakzaamheid voor de dreiging van fascisme en het gevaar van extreemrechtse intimidatie voor de academische vrijheid.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Open brief vakbonden over besparingsvoorstellen UGent

Geachte heer rector, De besparingsvoorstellen die u voorlegde aan de Raad van Bestuur in de “Kerntakennota 2.0” hebben diepe sporen nagelaten binnen de UGent-gemeenschap. Heel wat collega’s voelen zich ongerust en onzeker over hun toekomst,...

Lees verder

België moet dringend werk maken van toegankelijkheid voor iedereen

"Geachte De Croo, beste regering Het is tijd dat we de harde waarheid onder ogen zien: de Belgische overheid heeft gefaald op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ouderen, mensen met verwondingen,...

Lees verder

Britse koningstoestanden zijn bij ons gelukkig ondenkbaar

De kroning van de Britse koning is qua belangstelling buiten alle proporties. Ook Nederland met zijn koningsgekte moet niet veel onder doen. In België zijn dergelijke vertoningen ondenkbaar. Dit heeft niks te maken met een...

Lees verder

Vacature: Verantwoordelijke administratie en financiën GetBasic / DeWereldMorgen.be

DeWereldMorgen.be, onafhankelijke progressieve Nederlandstalige nieuwssite, is op zoek naar een nieuwe financieel en administratief verantwoordelijke. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium