Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vijf jaar mediahetze tegen Jeremy Corbyn bereikte gewenst resultaat: Labour is geen oppositiepartij meer

Een vijf jaar lange mediahetze met steun van de volledige economische, sociale en politieke elite van Groot-Brittannië tegen Jeremy Corbyn, heeft zijn doel bereikt. Labour is niet langer een oppositiepartij. Deze hetze was zonder historisch precedent sinds de Tweede Wereldoorlog. Niet de tabloids maar de 'linkse' Guardian en de 'objectieve' openbare zender BBC waren de leiders van deze campagne.

Lees verder

60 jaar onafhankelijkheid Congo: Een schitterend land

Naar aanleiding van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid, schreef Charles Ducal tien jaar geleden een kleine cyclus gedichten over zowel het koloniale als het post-koloniale Congo. Poëzie over ergerlijk koloniaal paternalisme, het lot van de vrouw in oorlogstijd en rechtop staan in het Congo van nu. Opnieuw geserveerd naar aanleiding van de zestigste verjaardag.

Lees verder

Thuisleren: na de crisis de verankering?

Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts wil graag dat het afstandsleren of thuisleren na de zomervakantie verankerd wordt in het onderwijs. Concreet wil hij dat de leerlingen op woensdagvoormiddag niet op school zijn, maar thuis via de computer lessen volgen of opdrachten maken. Ook na afloop van de coronapandemie. Wat betekent dat voor scholen, ouders en leerlingen?

Lees verder

Professor Criminologie (VUB): "Er is te weinig diversiteit binnen het politiekorps dat nog steeds te wit is"

Regelmatig bereiken ons beelden van binnen- of buitenlands politiegeweld. Om een betere kijk te krijgen op deze maatschappelijke problematiek spraken we met Sofie De Kimpe, professor in de Criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in veiligheid en de werking van politiediensten.

Lees verder

Aankondiging van illegale annexatie door Israël van delen van Westelijke Jordaanoever: "Schending internationaal recht"

  Oxfams Country Director in het bezette Palestijnse gebied en Israël, Shane Stevenson, zei: "Vandaag de dag zijn miljoenen Palestijnen wereldwijd...

Lees verder

Presteren is een kampioen

  Na me wekenlang te hebben volgezogen met webinars, is het genoeg. Regelrecht ben ik in de val gelopen van...

Lees verder

XR Europe eist van de EU en regeringen dat ze #BailoutThePlanet

Als onderdeel van de gedecentraliseerde #BailoutThePlanet actie-golf van Extinction Rebellion Europe (29 juni - 3 juli) hebben 40 fietsende activisten...

Lees verder

'United For A New Normal': 50 organisaties eisen een nieuw normaal

Greenpeace heeft vandaag, zaterdag 4 juli, samen met 50 andere organisaties deelgenomen aan een protest met 150 deelnemers op de Kunstberg in Brussel. Met deze actie, die verliep met het volle respect voor alle huidige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, eisen de organisaties een ‘nieuw normaal’ en roepen ze op om niet terug te keren naar het business as usual van voor de Covid-crisis.

Lees verder

WWF en 39 experten schrijven open brief aan onze regeringen n.a.v. Wereld Zoönose Dag

Op Wereld Zoönose Dag, vandaag 6 juli, publiceert WWF een open brief, die ondertekend is door 39 experts, waaronder sommige van onze bekendste virologen en epidemiologen. Daarin roepen ze op om de grondoorzaken aan te pakken van de pandemie die onze samenleving vandaag overal ter wereld treft, namelijk vernietiging van de natuur en handel en consumptie van wilde dieren. De brief verschijnt vandaag in enkele kranten. De volledige versie is te lezen op de website van WWF.

Lees verder

Duizendtal demonstranten ‘vecht terug’ tegen het hoofddoekenverbod in Brussel

Het Grondwettelijk Hof zette een maand geleden de deur open voor een algemeen verbod op zichtbare religieuze tekens in het hoger onderwijs, waaronder de hoofddoek. Ongeveer een duizendtal mensen trok gisteren daarom naar de Kunstberg in Brussel om een statement te maken tegen dat arrest. Volgens de organisatoren zou zo’n verbod averechts werken en de schooluitval doen toenemen.

Lees verder

Beleidsaandacht is broodnodig voor kwetsbare woonwagenbewoners

Het Minderhedenforum, de Foyer en RIMO Limburg (Samenlevingsopbouw), drie middenveldorganisaties die werken rond de thematiek van woonwagenbewoners, vragen de Vlaamse regering in uiterste dringendheid om aandacht te hebben voor deze gemeenschap in haar beleid.

Lees verder

Sluiting opvangcentrum daklozen: 250 dakloze mannen, vrouwen en kinderen dreigen in volle COVID-19-crisis op straat te belanden

Het (nood)opvang- en begeleidingscentrum voor daklozen in de Trierstraat in Brussel zal op 31 juli zijn deuren sluiten. Het centrum wordt sinds 2018 in consortium beheerd door het Belgische Rode kruis, in samenwerking met het CAW Brussel en Dokters van de Wereld. Tot op heden is er nog geen zicht op een nieuwe financiering om de continuïteit van het centrum na deze datum te garanderen. 

Lees verder

Wees niet langer kleurenblind in hoger onderwijs: 3 strategieën voor meer diversiteit in hoger onderwijs

De dood van George Floyd in de Verenigde Staten heeft internationaal veel in beweging gebracht. In eerste instantie richtte het protest zich voornamelijk op de Verenigde Staten, maar ondertussen gaan de debatten ook steeds meer over racisme en discriminatie in onze eigen samenleving. Op de woning- en arbeidsmarkt, maar ook in het onderwijs is racisme structureel aanwezig. De afgelopen dagen en weken is dit pijnlijk duidelijk geworden.

Lees verder

Het tijdperk van de terreur is aangebroken in Hongkong

Volgens het Hongkongse collectief Lausan moet de criminalisering van het verzet door de invoering van nieuwe veiligheidswetten gekaderd worden in een globale toename van militarisering en repressie.

Lees verder

Claims over Russische premies voor gedode VS-soldaten in Afghanistan twijfelachtig én gevaarlijk

In de Amerikaanse media verdringt het nieuws over Russische premies voor gedode Amerikaanse (Britse en Franse) soldaten in Afghanistan de berichtgeving over de uitbreidende coronapandemie. President Trump wordt verweten uit 'onderdanigheid' tegenover Russisch president Poetin niets te hebben gedaan met de briefings die hij daarover van de veiligheidsdiensten zou hebben gekregen. Deze nog steeds niet bewezen claims zijn niet alleen zeer betwijfelbaar, ze zijn vooral gevaarlijk en roekeloos. 

Lees verder

Franse aanzet tot ‘La belle démocratie’?

  De Franse gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en die verliepen niet zonder moeilijkheden. De eerste ronde die ondanks het...

Lees verder

Veroordeling oud-voorzitter Amnesty Turkije en andere mensenrechtenverdedigers is schande

In Istanbul is Taner Kılıç veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. De oud-voorzitter van Amnesty Turkije is schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de rechter was Kılıç lid van de in Turkije verboden beweging van imam Fethullah Gülen.

Lees verder

Regime Bolivia wil partij Evo Morales verbannen uit verkiezingen

In Bolivia wil zelfverklaard president Jeanine Añez met manipulaties van het gerecht de partij van Evo Morales verhinderen deel te nemen, door hun kandidaten van 'corruptie' te beschuldigen. Presidentskandidaat Luis Arce scoort het hoogst in de peilingen. Een Braziliaans scenario dreigt voor Bolivia. Ook daar werd de sterkste kandidaat met dubieuze beschuldigingen verhinderd deel te nemen aan de verkiezingen.

Lees verder

Sieg Maandag: Van gruwel naar schoonheid

Zeven jaar was Sieg Maandag toen hij samen met 50 andere Nederlandse kinderen bevrijd werd uit het concentratiekamp Bergen-Belsen. Zijn vader overleefde de Holocaust niet, maar Sieg vond eerst zijn moeder terug, ontmoette jaren later zijn grote liefde Karen en ontdekte uiteindelijk ook zijn andere grote liefde, het schilderen. Echtgenote Karen Maandag-Ralph schreef samen met Dawn Skorczewski een mooie biografie: ‘Sieg Maandag. Leven en kunst in de schaduw van Bergen-Belsen.’ Een tocht van gruwel naar schoonheid.

Lees verder

Recensie: De hel en andere bestemmingen van Madeleine Albright

  Dit is een zeer lezenswaardig boek, en ook zeer hoopvol in tijden waar de lethargie allesdoordringend lijkt. Men hoeft...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Huisartsen en andere zorgverstrekkers op de éérste lijn zijn hét moe

  “Gezondheid en welzijn van burger en patiënt moet dé focus zijn bij een nieuwe opflakkering” Zorgverstrekkers werkzaam in de éérste lijn* stellen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij een tweede, of derde opflakkering ter beschikking. Tienduizenden...

Lees verder

De negeerpolitiek: anti-discriminatie, niet voor iedereen

  Een tijd terug heb ik van DeWereldMorgen een artikel mogen publiceren in verband met de problematiek van transgender personen op de arbeidsmarkt. Alhoewel ik enkele jaren geprobeerd had dit, bij vele mainstream nieuwskanalen, te...

Lees verder

Bedrag corona-ouderschapsverlof lager dan standaard ouderschapssteun door Vlaamse beslissing

  Vlaamse ouders die instappen in het corona-ouderschapsverlof krijgen hiervoor een lagere uitkering dan de steun die ze in normale omstandigheden krijgen. Voor ouders die in de social profit – en dus ook de zorg...

Lees verder

Geen 359.538 maar wel 514.184 werklozen in mei 2020

Eerder deze week maakte de RVA de werkloosheidscijfers van mei 2020 bekend. Het aantal uitkeringsgerechtigde werklozen steeg met 16,5% tegenover mei vorig jaar.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium