Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Irak op weg naar een gemilitariseerde maffiastaat?

Na maandenlang getouwtrek en bloedige rellen heeft Irak sinds eind oktober een nieuwe premier. Maar of hij zijn land uit het moeras zal kunnen halen is zeer de vraag. Corruptie heeft nooit geziene proporties aangenomen en gewapende milities houden het land in hun greep. Tekst en uitleg door Irakkenner Dirk Adriaensens.

Lees verder

NewB samen met vdk bank. Een grote ethische bank in het vooruitzicht?

Van nul een coöperatieve bank opbouwen is geen klein bier. NewB ondervond het. Ook al steunden velen het opzet, te weinig geïnteresseerden werden effectief klant. Een mogelijke samenwerking met vdk bank biedt nu perspectief om toch door te breken. Marc Bontemps en Rein van Gisteren blikken vooruit na een bewogen jaar voor NewB.

Lees verder

Geen plaats in de herberg

Brussel, zondagavond 18 december, rond een uur of zes. De gure wind snijdt door de ijskoude lucht. Messi en Mbappé hebben elkaar voor de ogen van de Qatarese sjeiks na 90 minuten in evenwicht gehouden, maar daar zijn deze mensen niet mee bezig. Op de hoek van de Toekomststraat en de Groene Hondstraat hebben een honderdtal mensen zich verzameld. Een tiental buurtbewoners hangen een spandoek op: “Voisin.e.s Buren Solidaires”. De andere aanwezigen komen uit het tentenkamp op de brug over het kanaal.

Lees verder

De flinke financiële klimaatkater van 2022

Het voorbije jaar kende meer dan twintig grote klimaatrampen, waarvan tien met een schade boven 3 miljard dollar. Dat blijkt uit een de jaarlijkse balans van de Britse hulporganisatie Christian Aid.

Lees verder

Sociaal Klimaatfonds van de EU: onvoldoende ondersteuning voor de laagste inkomens

De uitbreiding van de Europese emissiehandel wordt naar mobiliteit en verwarming dreigt het leven duurder te maken. Een nieuw Sociaal Klimaatfonds moet de impact voor de armste gezinnen verzachten, maar deskundigen waarschuwen dat het mogelijk niet volstaat.

Lees verder

De spoorwegkathedraal die per ongeluk bleef staan: Antwerpen-Centraal

Antwerpen-Centraal is het vijfde drukste treinstation van België, na de drie Brusselse hoofdstations en Gent-Sint-Pieters. Antwerpen-Centraal heeft daarenboven iets wat die andere stations niet hebben: het is zelf een toeristische attractie. Gids Raf Vandecasteele schreef er een boek over, eentje om op je volgende trein naar Antwerpen-Centraal te lezen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Politiek maakt weer slechte beurt: koudste week in Brussel

De federale regering slaagt er niet in om in barre en bange wintertijden alle asielzoekers een menswaardig onderdak te bieden. Premier De Croo struikelde ei zo na in het gestook van N-VA over WhatsApp berichten van en naar het kabinet van de door hem brutaal ontslagen staatssecretaris Eva De Bleeker. De bijzondere Kamercommissie Koloniaal Verleden van het federaal parlement komt na twee jaar onderzoek niet tot belangrijke, bindende excuses voor het uitbuitende Belgisch kolonialisme in Afrika (Congo, Rwanda en Burundi). De ontbonden commissie mondt uit in politiek gekrakeel tussen liberalen en ‘la gauche’ (dixit Georges-Louis Bouchez, oppositieleider binnen de Vivaldicoalitie). In de Vlaamse regering is minister-president Jan Jambon weggedeemsterd en is de vranke Zuhal Demir de nieuwe Vlaamse leidster, die met haar uitspraken zowat alle bevoegdheden naar zich toetrekt en daarmee haar Vlaamse en federale collega’s voor schut zet. Soit.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium