Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Rijken verbruiken meer elektriciteit

De voorbije maanden explodeerden de energieprijzen. Ook in ons land. Dat heeft grote budgettaire gevolgen voor de gezinnen. Toch wordt niet iedereen gelijk getroffen. Een studie van Mathias Somers voor denktank Minerva “Elektriciteitsverbruik in Vlaanderen. Wie verbruikt hoeveel?” onderzoekt de link tussen inkomen en verbruik. Daar vallen heel wat lessen uit te trekken, zowel naar financieel ondersteunend beleid naar koopkracht als voor een duurzaam energiebeleid. Allebei zaken met een hoge prioriteit in de samenleving.

Lees verder

Interne gps van bijen verstoord door pesticiden

Belangrijke eigenschappen die maken dat bijen de weg telkens weer terugvinden naar de korf, worden aanzienlijk verstoord door pesticiden, zelfs als die in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Nieuw onderzoek toont dat de bijen hersenschade oplopen waardoor hun normale gedrag verandert.

Lees verder

Renners La Vuelta ademen minst vervuilde lucht in tijdens etappe 4

Naar aanleiding van La Vuelta, de Ronde van Spanje die vandaag in het Nederlandse Utrecht start, hebben wetenschappers de luchtkwaliteit van het parcours in kaart gebracht. Niet overal ademen de renners dezelfde lucht in, zo blijkt.

Lees verder

Toegenomen klimaatbewustzijn dwingt president Bolsonaro tot belofte voor minder ontbossing

Klimaat komt naar voren als een belangrijk thema in de presidentsverkiezingen van Brazilië. Beide kandidaten - ook ontbossingskampioen Bolsonaro - werpen zich op als beschermers van het Amazonewoud, maar dringen tegelijk aan op nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen.

Lees verder

Invloedrijke beleggers leggen financieel gewicht in schaal tegen waterschaarste

Een groep van institutionele beleggers, met een gezamenlijke portefeuille van ongeveer 9600 miljard euro, gaat zijn invloed aanwenden om multinationals aan te sporen om duurzamer om te gaan met water.

Lees verder

Himalaya vergroenen: is er ook een ‘foute’ plaats om bomen te planten?

In delen van de koude woestijn in het Himalayagebergte experimenteren lokale dorpelingen met het aanplanten van bomen in een poging om de kale vlaktes te vergroenen en vruchtbaarder te maken. Maar experts waarschuwen: niet elke plek is geschikt om er bomen te planten. “Het kan unieke ecosystemen ook verarmen.”

Lees verder

Kans op grote vulkaanuitbarsting wordt schromelijk onderschat

Nieuw onderzoek stelt dat er één kans op zes is dat er de komende honderd jaar een vulkaanuitbarsting plaatsvindt die het klimaat en de wereldhandel ernstig verstoort. Dat zou miljoenen levens in het gedrang brengen, maar toch is de wereld onvoldoende voorbereid op zo’n natuurramp. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De arrogantie van het Westerse denken: Cuba 1898 tot Oekraïne 2022

Filosofische uitglijders – Overpeinzingen van een oude humanist, nr. 6. Rein Heijne filosofeert over de eigengereide zelfingenomenheid van het Westerse denken dat elke reflex tot zelfkritiek in de kiem smoort.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium