Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Een duurzame stad? Daar is geen plaats voor!

Essentiële economie? Sinds corona weten we allemaal ongeveer wat het betekent. Voor onderzoekster Sarah De Boeck is die essentiële economie de oplossing om over te schakelen naar een meer duurzame en sociale economie. Daarvoor is een herdenken van hoe we omgaan met ruimte in de stad noodzakelijk.

Lees verder

Niet Ikea maar instabiliteit en budgettekorten leiden tot het meermaals sluiten van scholen

  The target to easy  De paaspauze laat een stilte achter in mijn home-office leefruimte en de verschillende krantenkoppen en...

Lees verder

Gevangenisdirecteur: "Waarom achterlijk concept gevangenis inzetten om sociale en psychische problemen te onderdrukken?"

  Winnaar van de Prijs van de Liga voor Mensenrechten en eremagistraat Henri Heimans vecht zijn hele leven al voor...

Lees verder

Het proces in de Mawda-zaak wordt hervat in hoger beroep

Vandaag vond de inleidende zitting plaats in het Hof van Beroep van Bergen. De data voor het proces in hoger beroep zijn vastgesteld. Ze zullen plaatsvinden op 30 september en 1 oktober 2021.

Lees verder

Is gezondheid ons hoogste goed?

Of gezondheid ons hoogste goed is? Dat was het centrale vraagstuk in de vierde editie van Denk Zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen, een coproductie van UZ Gent en Handelsbeurs. Deze virtueel te volgen reflectieavond, mét livemuziek van Gentenaar Sioen, werd vakkundig aan elkaar gepraat door Klara-presentatrice Lies Steppe. Hier volgt een verslag.

Lees verder

Komt er binnenkort een Belgische wet op zorgplicht?

Op 22 april stemde het federale parlement voor de inoverwegingneming van een wetsvoorstel over "de instelling van een zorg- en verantwoordingsplicht voor de ondernemingen, over hun hele waardeketen heen". De twee ngo-koepels 11.11.11, CNCD-11.11.11, de drie vakbondsfederaties ABVV-FGTB, ACLVB-CGSLB, ACV-CSC en Amnesty International België, die samenwerken over bedrijven en mensenrechten verwelkomen deze eerste stap in de richting van een Belgische wet, maar hopen vooral dat dit initiatief zo ambitieus mogelijk zal zijn.

Lees verder

Geen groen herstel: Energieagentschap verwacht recordstijging CO2-uitstoot

Het Internationaal Energie-agentschap (IEA) verwacht dat het herstel na de pandemie dit jaar gepaard zal gaan met de op een na snelste stijging van de CO2-uitstoot ooit in de geschiedenis. Daarmee lijkt de droom van een groen herstel na de pandemie uiteen te spatten.

Lees verder

Waarom we (textiel)rampen herdenken

Wereldwijd herdenken arbeiders en activisten dit weekend de ramp in het bedrijvencomplex Rana Plaza, intussen acht jaar geleden. Waarom is de tragische instorting van het complex, dat leidde tot de dood van meer dan 1000 textielarbeiders, vandaag nog zo belangrijk?

Lees verder

101 Nobelprijswinnaars vragen verbod op nieuwe fossiele projecten

Meer dan honderd Nobelprijswinnaars pleiten in een open brief aan wereldleiders voor een verbod op nieuwe projecten met fossiele brandstoffen.

Lees verder

Collectief 'Bezet La Monnaie Occupée' had vanochtend ontmoeting met vice-eerste minister Sophie Wilmès

Donderdag 22 April om 9 uur had een delegatie van het collectief Bezet La Monnaie Occupée een onderhoud op het kabinet van Mevrouw Sophie Wilmès, waar ze hun eisen op tafel hebben gelegd.

Lees verder

Diepzeemijnbouw: Greenpeace brengt oceaanbodem naar minister Van Quickenborne

Activisten van Greenpeace hebben een metersgrote 3D-illusie van de oceaanbodem aangebracht op de stoep voor het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne. Ze eisen van de minister dat hij zijn steun voor de vernietigende diepzeemijnbouwindustrie onmiddellijk stopzet. Vanop de Rainbow Warrior voerden activisten eerder deze week ook actie tegen Global Mineral Resources, het Belgische bedrijf dat tests uitvoert voor diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

NewB bank & verzekeringen verwelkomt nieuwe klanten en coöperanten

Vanaf vandaag opent NewB de deuren voor nieuwe klanten. ZIj kunnen individuele of gemeenschappelijke zicht- en spaarrekeningen en rekeningen voor minderjarigen openen. Daarnaast biedt NewB groene termijnkredieten aan. Iedereen is voortaan welkom als klant bij NewB, op voorwaarde dat wie nog geen coöperant is, dat wel wordt. Ter gelegenheid van de publieke opening biedt de bank opnieuw coöperatieve aandelen aan.

Lees verder

Na de crisis mogen de IGO-gerechtigden niet opnieuw in lockdown geplaatst worden

Een brede coalitie van meer dan 40 organisaties die de traditionele samenwerkingsverbanden overstijgt richt zich vandaag tot Karine Lalieux, Minister van Pensioenen, belast met armoedebestrijding. Samen vragen de liga’s voor mensenrechten, de netwerken armoedebestrijding, de vakbonden, de mutualiteiten, ouderen- en vrouwenorganisaties, de Gang van Razende Ouderen, alsook vertegenwoordigers van patiëntenrechten, medewerkers van BPOST, ondernemers en zelfstandigen voor een diepgaande hervorming van de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO).

Lees verder

De Klimaatcoalitie vernieuwt en breidt uit

Er is heel wat verandering op til bij de Klimaatcoalitie. Een nieuw voorzittersduo en een nieuwe raad van bestuur zullen de komende drie jaar aan het roer staan en een reeks nieuwe organisaties komen de unieke coalitie versterken, waaronder de vijf Belgische mutualiteiten. Het verband tussen gezondheid en klimaat is een evidentie.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium