Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Constructiefout of systeemfout?

  ‘Wie bouwde het zevenpoortige Thebe? In de boeken staan de namen van koningen. Hebben de koningen de rotsblokken aangesleept?...

Lees verder

PFOS-vervuiling op militaire basissen van de VS

  Drie jaar geleden publiceerde het Pentagon een uitgebreid rapport over de aanwezigheid van perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) en perfluoroctaanzuur (PFOA) in...

Lees verder

'Waarom werk niet werkt': dinsdag 22 juni bij ons online in première

We worden geacht van ons werk te houden, maar houdt ons werk ook wel van ons? "Aan het einde van de dag behandelt je job je als een werknemer en niet als een lid van de familie", aldus de Amerikaanse journaliste Sarah Jaffe van het boek 'Work won't love you back'. Freelance journaliste Selma Franssen uit Brussel spreekt haar en psycho-analyticus Paul Verhaeghe in onze reportage 'Waarom werk niet werkt' om antwoord te krijgen op deze zeer actuele vraag. Dinsdag 22 juni om 17u bij ons online in première!

Lees verder

Miljardairs financieren ngo's om buitenlandbeleid VS te manipuleren: case study Nicaragua

Er loopt heel wat fout onder president van Nicaragua Daniel Ortega, ooit een internationaal geloofd progressief boegbeeld. De VS-steun aan de rechtse oppositie is echter totaal niet gericht op noch bedoeld om democratie en respect voor de mensenrechten te verbeteren. Wat deze steun nastreeft is integendeel een terugkeer naar het voor een kleine elite lucratieve regime van ‘Somoza zonder Somoza’, de tot 1979 door de VS gesteunde dictator.

Lees verder

Blijf van onze haltes, blijf van onze lijnen

Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters stelt de invoering van het concept ‘basisbereikbaarheid’ tot onbepaalde datum uit. Wij, vertegenwoordigers van bus- en tramgebruikers uit heel Vlaanderen zijn erg opgelucht: het uitstel van de invoering van het “Openbaar Vervoerplan 2021” is een kans om de fouten in het concept “Basisbereikbaarheid” alsnog te verbeteren.

Lees verder

"Detentiehuizen moeten aangepast zijn aan noden van jongvolwassenen"

"We hebben de ambitie om justitie de komende jaren een nieuwe start te geven", klinkt het. "We kiezen voor een historische investering. (...) en willen justitie sneller, menselijker en straffer maken." Minister Van Quickenborne sprak op de persconferentie te volgen via VRT Nieuws duidelijke taal. Een transformatie die zich al een geruime tijd opdringt om van justitie opnieuw een geloofwaardig verhaal te maken. Opvallend dat we net binnen die transformatie blijven focussen op de klassieke en eigenlijk verouderde instituties.

Lees verder

Plechtige 'afschaffing' van de eerste bushalte: De waarheid achter 'basisbereikbaarheid'

Op maandag 21/06/2021 werd in Oostakker bij Gent de eerste bushalte plechtig 'afgeschaft'. De halte Vogelzang is de eerste in een reeks van 5.000 Vlaamse bus- en tramhaltes die in 2022 gesloten worden door de plannen van de Vlaamse regering. De aanwezige ‘minister’ (acteur Mich Walschaerts van het cabaret Kommil Foo) sprak over een historisch moment voor de vooruitstrevende Arteveldestad. “Maar wij luisteren naar alle Vlaamse steden en regio’s: noem ons een halte en wij schaffen die af!”

Lees verder

Wereldvluchtelingendag: spetterende finale in de KVS Brussel

Op zondag 20 juni 2021 op Wereldvluchtelingendag vroegen we aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Dit jaar stond de dag in het teken van het lot, maar ook de moed en ambities, van jonge vluchtelingen. We organiseerden de slotshow ‘Young voices breaking borders' van de campagne De Geluksbrengers in de KVS in Brussel.

Lees verder

Wat als de hitte de veilige grenzen overschrijdt?

Als de opwarming van de aarde niet meer wordt afgewend en hittegolven en extreme weerfenomenen het nieuwe normaal worden, zullen overheden en lokale besturen moeten nadenken hoe we daarmee omgaan. Leven we straks allemaal in drijvende huizen of in de hoger gelegen gebieden?

Lees verder

'Belastingvermindering van 60% voor giften ook in 2021'

Ondergetekenden vertegenwoordigen honderden verenigingen en stichtingen die zich inzetten voor het maatschappelijk belang. Zij vragen de Federale Regering om de bijzondere belastingvermindering van 60% voor giften aan erkende instellingen te hernieuwen voor het jaar 2021.

Lees verder

Xinjiang en de mensenrechten: het volledige plaatje, graag

Het artikel ‘China pleegt misdrijven tegen de mensheid met draconische onderdrukking van moslims in Xinjiang’ (DWM-15 juni), overgenomen van Amnesty International Vlaanderen, roept bij mij een aantal vragen op. Amnesty heeft een groot moreel gezag. Een rapport over de onderdrukking van de Oeigoerse en andere minderheden wordt door het grootste deel van de publieke opinie beschouwd als onafhankelijk en betrouwbaar. Onafhankelijk van ideologische sturing en politieke agenda’s en betrouwbaar in de zin dat het een zo objectief mogelijk beeld geeft van hoe het staat met de mensenrechten in Xinjiang.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Steun het proces van een actievoerder tegen politiegeweld

  Het verbod door de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) van de actie tegen racistisch politiegeweld en klassenjustitie, waartoe was opgeroepen door vijfentwintig organisaties, en die zou plaatsvinden op 5 december 2020, werd gevolgd door gewelddadige,...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium