Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De nieuwe samenzweving: de opkomst van 'conspirituality' in Nederland (en België)

Marie Meeusen groeide op bij Antwerpen, studeerde taal- en letterkunde in Gent en verhuisde in 2010 naar Nederland, vlak voor het kabinet Rutte I aan de macht kwam. Marie mediteert én analyseert graag. Ze werkt als freelance schrijver en heeft een coachingspraktijk waar ze 'voice dialogue' met reiki en creatief schrijven combineert. Met groeiende ongerustheid merkt ze dat ‘conspirituality’ steeds meer voeten aan de Nederlandse grond krijgt en dat deze ‘samenzweving’ - een alliantie van spiritualiteit met extreemrechts gedachtegoed - ook de grens met België oversteekt.

Lees verder

Waarom mensen in India honger lijden tussen gigantische graanoverschotten

Honderdduizenden boeren trotseren reeds maanden brutale politierepressie in India. Zij eisen de intrekking van drie wetten, die hun inkomens inkrimpen ten voordele van de agro-industrie. Miljoenen Indiërs lijden ondertussen honger in een land dat gigantische voedselvoorraden produceert die voor hen onbetaalbaar zijn, een direct gevolg van het neoliberale landbouwbeleid dat de Indische regering doordrukt ten bate van de exclusief op winstgevende export gerichte agro-industrie.

Lees verder

Het probleem zijn niet de langdurig zieken, wel de dolgedraaide economie

Ons land is op weg naar een half miljoen langdurig zieken. Kapotgewerkte ruggen. Moegescande polsen. Een epidemie van burn-out en stress. Nog nooit was onze samenleving zo moe en zo ziek. Vóór de verkiezingen noemden wij het aantal langdurig zieken al het schaamtecijfer van de vorige regering. Maar ook deze regering heeft weinig concrete plannen om beter te doen en durft vooral niet in te grijpen op de oorzaken.

Lees verder

“Jongeren met complexe problemen hebben een 'thuis' nodig, geen crisismanagement”

Tijdens een webinar op 5 februari 2021 geeft het Kinderrechtencommissariaat meer uitleg bij zijn dossier 'Gewoon complex', een onderzoek waar jongeren en hun ouders spraken met professionals uit de jeugdhulp en de jeugdpsychiatrie. “Jongeren met complexe problematieken hebben een thuis nodig met veel zorg, eerder dan crisismanagement.”

Lees verder

Beste openbare omroep, onze VRT,

  Het jaar begon goed voor Bart De Wever: op 2 januari kwam hij op Radio 2 over zijn voornemens...

Lees verder

Voorstel voor een anti-imperialistische post-pandemie agenda

  Het zou zeer spijtig zijn als de volkeren van de wereld geen gebruik maken van de nieuwe scheuren die...

Lees verder

Voormalig VN-expert Alfred de Zayas: "Zo werkt de mensenrechtenindustrie"

Voormalig VN-expert voor de mensenrechten Alfred de Zayas blikt in dit interview terug op zijn loopbaan bij de VN. In november 2017 onderzocht hij de mensenrechtensituatie in Venezuela in de volle overtuiging dat de versie van de mainstream media over dit land klopte. Toen hij tot een ander besluit kwam, botste hij op een muur van onwil. Zijn rapport werd volledig geboycot. "Onderzoek dient om bij voorbaat ingenomen ideologische stellingnames te bevestigen, niet om de werkelijkheid vast te stellen."

Lees verder

Niks is wat het lijkt. Zelfs op Urk niet.

  Het Nederlandse dorp met de drie letters dat klinkt als een eerder nurks uitgesproken onomatopee - Urk? - heeft...

Lees verder

‘The Burnt Orange Heresy’: De kunst van bedrog en de bedrieglijke kunstwereld

‘Master of Neo-Noir.’ Peetvader van ‘Miami crime fiction.’ De literaire wereld wist de Amerikaanse schrijver Charles Willeford, auteur van ‘The Burnt Orange Heresy’, naar waarde te schatten. Het grote publiek iets minder. Postuum leverde de succesrijke verfilming van ‘Miami Blues’ in 1990 enige erkenning op maar daarna verdween Willeford in de vergetelheid. Of de adaptatie van de Italiaanse ‘La doppia ora’ regisseur Giuseppe Capotondi hier verandering in brengt blijft onzeker. Maar ‘The Burnt Orange Heresy’ is wel een boeiend werk over kunst en kunstkritiek, bedrog en misdaad, diefstal en moord. Met boek èn film als variaties op deze thema’s.

Lees verder

De manier waarop mensen elkaar onderdrukt hebben én nog steeds onderdrukken, zit diep in ieder van ons

Onze taal weerspiegelt ons denken, de waarden die we hanteren. Hoe diep het ook in hemzelf zit, werd Ambassadeur voor de Vrede Hans Claus onlangs duidelijk toen iemand hem attent maakte op het gebruik van het n-woord. De mensenrechten zijn pas geloofwaardig als we ook in taal en teken afstand doen van ons koloniaal en koloniserend verleden, betoogt hij in zijn nieuwjaarsboodschap voor de vrede.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vernieuwing Raad van Bestuur BOZAR: Actie #DecolonizeBozar zaterdag 6 feb om 13u in Brussel

  Mevrouw Wilmès lanceert een oproep tot voordracht van kandidaten om de raad van bestuur van Bozar te vernieuwen. De officiële oproep werd op 1 februari openbaar gemaakt en sluit op 15 februari! Minder dan...

Lees verder

"Je clitoris of je mama?" Dilemma van meisjes die VGV riskeren

  Op 5 februari, aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis van de VN, hebben feministische organisaties campagne gevoerd voor een internationale beschermingsstatus voor de moeders (en vaders) van meisjes die het risico...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium