Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Kroongetuige VS voor ‘hacking’ Assange bekent dat hij gelogen heeft

Een kroongetuige van de VS voor de beschuldiging van hacking door Julian Assange heeft bekend dat hij valse verklaringen heeft afgelegd in ruil voor immuniteit van vervolging voor andere feiten als financiële fraude en seksueel wangedrag met minderjarigen in het buitenland. Assanges advocate Jennifer Robinson ziet er voldoende reden in om de aanklacht van de VS tegen Assange volledig te verwerpen.

Lees verder

België: het land waar criminelen hun proces kunnen afkopen

  De wet die het mogelijk maakt dat fraudeurs hun straf kunnen afkopen, kreeg opnieuw aandacht met de zaak-Beaulieu: een textielgigant,...

Lees verder

Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelt Europees migratiebeleid aan de kaak

Liefst 621 zandsculpturen liggen er op het strand in Zeebrugge. Eén voor elke migrant die in het eerste trimester van dit jaar om het leven kwam in de Middellandse Zee onderweg naar een beter leven in Europa. Een aangrijpend beeld waarmee Vluchtelingenwerk Vlaanderen België en de Europese Unie wil aansporen om met humane en werkbare oplossingen voor mensen op de vlucht te komen. Het huidige migratiebeleid faalt, klinkt het.

Lees verder

Ngo’s eisen stopzetting wapenexport naar Turkije

In een aangetekende brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vier vredes- en mensenrechtenorganisaties vandaag aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije in het kader van het A400M-programma. De Turkse luchtmacht schendt het VN-wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo’s dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.

Lees verder

Sociale actie Colombiaanse bevolking zonder historisch precedent blijft onder westerse mediaradar

In Colombia is sinds 31 mei een nationale staking bezig met dagelijkse acties, een golf van protest zonder voorgaande in de Colombiaanse geschiedenis. Activisten en organisatoren vragen internationale solidariteit om de moordende repressie te overleven. Tot nu is deze opstand echter een non-issue in de westerse mainstream media.

Lees verder

PFOS: burgers, milieuverenigingen, werknemers en boeren samen de straat op

Op zondag 4 juli 2021 organiseren de burgerbewegingen Grondrecht, Ineos Will Fall, Recht op Lucht, Pijpleiding ACTiecomité en Red onze Kleiputten, een mars voor een gezonde haven en stad. Ze krijgen hiervoor de steun van onder andere de Grootouders voor het Klimaat, Youth for Climate, Extinction Rebellion Antwerpen, Climaxi, Beweging.net Antwerpen, Boerenforum, Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, FIAN Belgium en Natuurpunt Waasland. Ook verschillende delegaties van ABVV Scheikunde in de Antwerpse haven ondersteunen de oproep om deel te nemen aan deze manifestatie.

Lees verder

Turkije stapt uit Verdrag van Istanbul

Vandaag stapt Turkije uit het Verdrag van Istanbul. Amnesty vreest dat hierdoor miljoenen vrouwen en meisjes meer risico lopen op geweld. Het is bovendien de eerste keer dat een lidstaat van de Raad van Europa zich terugtrekt uit een mensenrechtenverdrag.

Lees verder

Engie in gesprek met Tegengas: 'Geen garanties voor vergroenen gascentrales'

De campagne Tegengas/Dégaze​​​​​​​ sprak dinsdag 29 juni met Engie over de voornemens van het energiebedrijf om drie nieuwe fossiele gascentrales te bouwen. Het gesprek, dat op uitnodiging van Engie plaatsvond, stelde Tegengas niet gerust dat het bedrijf de klimaat- en milieu-impact van de gascentrales voldoende gaat beperken. Engie wilde geen harde garanties geven voor het 'vergroenen' van de gascentrales en gaf geen sluitend antwoord op de vraag hoe fossiele gascentrales passen in een strategie om klimaatontwrichting te stoppen.

Lees verder

Online koopgekte jaagt uitstoot Amazon de hoogte in

De absolute CO2-emmissie van het Amerikaanse bedrijf Amazon is met een vijfde gestegen tot 60 miljoen ton. Het bedrijf stelt in zijn pas verschenen duurzaamheidsrapport dat de opmars van online shoppen tijdens de coronapandemie, de duurzaamheidsdoelstellingen in de weg zaten.

Lees verder

'Le Dernier Métro': Liefde en lockdown door de ogen van François Truffaut

“Ik leid een routineus leven. De avonturen spelen zich af op het scherm”, merkt de Franse filmmaker Truffaut terloops op tijdens een interview op de sublieme ‘Ultra Collector’ Blu-ray- en dvd-editie van zijn meesterwerk ‘Le Dernier Métro.’ Niet toevallig schreef collega Eric Rohmer bij Truffauts overlijden in 1984 “het scherm was zijn leven”. Zelf zag hij zich als “een man van gevoelens” en die emoties borrelen op in zijn met 10 Césars bekroonde ode aan het theater en de liefde. Voor Truffaut waren cinema en liefde magisch, maar steeds ook “une joie et une souffrance” zoals een dialoogzin aangeeft.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De pandemiewet is een gemiste kans

  Na maandenlang debatteren en vele adviezen van de Raad van State later wordt zo meteen de pandemiewet gestemd in een speciaal daarvoor georganiseerde plenaire vergadering van de Kamer. De Liga voor Mensenrechten is blij...

Lees verder

40% academisch onderzoek in gedrang door Covid-vertragingen

  Wat is de impact van de COVID-19 crisis op het wetenschappelijk onderzoek? Dat wilde minister Hilde Crevits weten. Reeds in maart 2021 vroeg ze een gestoffeerd dossier over de opgelopen vertragingen aan de verschillende...

Lees verder

Climaxi vraagt strengere vergunning 3M rond nog altijd geloosde PFOS

  De sociale klimaatbeweging Climaxi stelt vast dat het bedrijf 3M mist verspreidt over zijn betrokkenheid bij PFAS en PFOS. In een interview met Terzake zegt 3M-directeur Peter Vermeulen dat men met de productie van...

Lees verder

Kwaliteit moet steeds voorop staan in begeleiding VDAB

Een audit van het Rekenhof wijst uit dat het de VDAB ontbreekt aan een duidelijk uitbestedingsbeleid en aan performante informatie over de eigen en de partnerprojecten. Het Vlaams ABVV is blij dat zowel Vlaams minister van Werk Hilde Crevits als VDAB het rapport ernstig nemen, maar waarschuwt voor een managementreactie die de aangekaarte problemen enkel doorschuift. “Het is duidelijk dat VDAB kreunt onder jarenlange besparingen. Een actieplan dat hier geen rekening mee houdt zet zowel werkzoekenden als het personeel van VDAB in de kou.”

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium