Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Waarom de bestorming van het Capitool nog maar het begin is

Op 6 januari waren we getuige van taferelen in Washington die normaal voorbehouden zijn voor bananenrepublieken. Het ging hier niet over een laatste poging om het presidentschap van Trump te redden, zoals sommigen denken, maar het is het begin van een escalatie van geweld en een woelige periode in de geschiedenis van de VS. Politiek analist Marc Vandepitte zet de feiten op een rij en blikt vooruit.

Lees verder

Durft N-VA niet zeggen dat ze een culturele revolutie wil?

Als reactie op de hervorming van het kunstendecreet die cultuurminister Jan Jambon wil doorvoeren, schreef journalist Wouter Hillaert voor het tijdschrift rekto:verso een genuanceerde analyse [1] van het gele cultuurbeleid. Conclusie? De decreetwijziging zet duidelijk de deur open om de culturele instellingen veel meer onder politieke controle te krijgen. Is dat de achterliggende intentie? Meer ‘beleidsvrijheid’ scheppen, zoals kabinetschef Joachim Pohlmann dat noemt in een recent interview op Doorbraak.be?

Lees verder

DeWereldMorgen bestaat 10 jaar en blikt terug op 10 jaar protestbewegingen!

De voorbije tien jaar is DeWereldMorgen.be kunnen uitgroeien tot het grootste alternatieve mediaplatform in Vlaanderen. Vele tienduizenden mensen volgen het medium op sociale media, de video's en artikelen die op DeWereldMorgen.be verspreid worden bereiken vaak tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen.

Lees verder

Een autoloze stad, tegen welke sociale prijs?

Onderzoekers Mathieu Straele en Sarah De Laet stellen in deze analyse dat een milieubeleid om de auto-mobiliteit in de stad te verminderen gedoemd is tot mislukken als ze geen rekening houdt met de sociale gevolgen voor de werkende klasse. Die moeten het meestal doen met slecht betaalde banen op plaatsen die moeilijk of helemaal niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en lijden dubbel door de duurdere woonprijzen in de autovrije stad die alleen 'aangenaam' wordt voor de hogere middenklasse. Een degelijk milieubeleid kan alleen sociaal zijn.

Lees verder

Op sociale media kon je aanval op Amerikaans Congres zo zien aankomen

Al vanaf half december werd op sociale media openlijk opgeroepen tot geweld en revolutie door aanhangers van Donald Trump en extreemrechts, schrijft Alex Newhouse, expert Extremisme en Terrorisme aan het Middlebury Institute of International Studies.

Lees verder

VS: Inkomend president Biden moet Guantánamo onmiddellijk sluiten na 19 jaar mensenrechtenschendingen

Bij de publicatie van het nieuwe rapport 'Right the Wrong' roept Amnesty International vandaag inkomend president Biden op om de gevangenis in Guantánamo zo snel mogelijk te sluiten. Het is exact 19 jaar geleden dat de eerste gevangenen daar aankwamen. Dat gebeurde nadat de Verenigde Staten na de vreselijke aanslagen van 9/11 hun wereldwijde 'War on Terror' begonnen. Hierbij werden mensenrechten op grote schaal geschonden, onder andere door foltering, gedwongen verdwijningen en geheime detenties in landen als Afghanistan, Egypte, Marokko, Polen en Roemenië.

Lees verder

Links kan terug democratisch aan de macht komen in Latijns-Amerika

Volgens Braziliaans socioloog Emir Sader maken linkse krachten kans om met democratische verkiezingen terug regeringsmacht te veroveren in Ecuador, na recente overwinningen in Argentinië en Bolivia. Het is zelfs mogelijk in Brazilië en Uruguay. Het zijn dezelfde krachten die in het eerste decennium van de 21ste eeuw reeds regeerden en nu kunnen terugkeren.

Lees verder

Over herinneringserfgoed en dubbele lezingen

  Surinaams herinneringserfgoed Er zijn verschillende invalshoeken om vanuit het heden in de geschiedenis te duiken. De Nederlander Eric Kastelein...

Lees verder

Helft meer CO2 in de atmosfeer dan voor 1800

Nog dit jaar zal de CO2-concentratie in de atmosfeer tot de helft hoger klimmen dan vóór de industriële revolutie, een symbolische drempel. Dat blijkt uit berekeningen van de Britse meteorologische dienst Met Office. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De Armste Week haalt 75.000 euro binnen

Het Gents solidariteitsfonds voor moeilijke tijden, CirQ VZW en Covitesse6 (De Gentse cultuursector) organiseerden in de voorlaatste week van 2020 de (w)arme week. Gentenaars konden allerlei acties indienen op www.dearmsteweek.be. Zo konden ze centen ophalen voor Gentse basisorganisaties.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium