Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Israëlische jonge dienstweigeraars verdienen internationale solidariteit

Het is in de huidige politieke sfeer geen evidentie voor jonge Israëli's om militaire dienstplicht te weigeren omwille van de bezetting van Palestina. De machthebbers in Israël en de VS willen dit jonge protest zo stil mogelijk houden en de grote media wereldwijd zwijgen er welwillend over. Deze jonge mensen verdienen internationale solidariteit. De 18-jarige Shahar Perets legt uit waarom zij haar beslissing genomen heeft.

Lees verder

Auteur & activist Édouard Louis: Woede, engagement en radicale kunst

“Ik wil verstoren.” Met Édouard Louis als gast krijgt ManiFiesta twee voor de prijs van één: het nieuwe wonderkind van de Franse literatuur én de onvermoeibare activist die begrippen als klassenstrijd, engagement en radicalisme in ere herstelt. Die fulmineert tegen sociaal geweld en homofobie. Het nog beperkte maar toch al indrukwekkende oeuvre van de auteur die de ambitie heeft “een cartografie van vergeten levens te construeren” oogt in zijn Nederlandse vertaling even intens als authentiek. Want al schuilt er in Louis een stilist, de schrijver heeft iets te zeggen én meent ook wat hij zegt. Door die authenticiteit wordt derangeren ook verontrusten.

Lees verder

Afghanistan, de Taliban en opium

  Aan het artikel van J. Goodhand over de heroïnehandel (DWM 18/8) ontbreekt m.i. een belangrijk historisch gegeven. In 2001, toen...

Lees verder

De kosten van de oorlog in Afghanistan in levens, dollars en jaren

Er zijn veel verborgen of niet-erkende kosten van het besluit van de Verenigde Staten om met militair geweld op de aanslagen van 9/11 te reageren. Hoogleraar Neta C. Crawford en haar collega's van het project Costs of War proberen de menselijke, economische en politieke tol in kaart te brengen in de hoop een beter geïnformeerd overheidsbeleid te bevorderen.

Lees verder

Helft van wereldbevolking stelt het zonder sociale bescherming

Wereldwijd moeten nog steeds meer dan 4 miljard mensen het zonder enige vorm van sociale bescherming stellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Lees verder

Deadlines werken wél om mensen aan te zetten tot klimaatactie

Agenda 2030. Deadline 2050. De klimaatklok tikt en cruciale einddata om het tij nog te keren moeten ons daarvan bewust maken. Nochtans horen klimaatwetenschappers vaak dat deadlines mensen inactief en wanhopig maken. Nieuw onderzoek spreekt dat nu tegen. “De deadlines mogen zelfs scherper”, zeggen de onderzoekers.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Verontrustende PFOS/PFOA verontreiniging te Ronse: tot 31,6 maal bodemsaneringsnorm

Het Stadsbestuur van Ronse organiseert donderdag 2 september een bewonersvergadering rond de alarmerende overschrijding van PFOS en PFOA aan de oevers van de Molenbeek. Volgens het stadsbestuur gaat het om ‘verhoogde concentraties’. Climaxi kon het rapport inkijken en wil alvast signaleren dat het om alarmerende waarden gaat die tot 31,6 maal de bodemsaneringsnorm overschrijden. De stad Ronse verzoekt de inwoners van de omliggende straten in elk geval geen groenten of eieren meer te eten uit de eigen tuin en kinderen niet meer in de omgeving van de Molenbeek te laten spelen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium