Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vakbonden voeren actie in het hele land voor hogere uitkeringen

Er ligt een enveloppe klaar van 700 miljoen euro verspreid over twee jaar om de uitkeringen te verhogen. De regering wacht enkel nog op een verdeelsleutel van de vakbonden en werkgevers. Alleen weigeren de werkgeversorganisaties om rond de tafel te zitten.

Lees verder

Na uitspraak Grondwettelijk Hof over abortus weet toekomstige regering wat te doen

Het is een triestig schouwspel. Hoewel er een wisselmeerderheid bestond voor een versoepeling van de abortuswetgeving, heeft CD&V die kunnen tegenhouden door een mini-crisis uit te lokken. Naar aanleiding van de “Pro Choice”-dag willen we alle partijen oproepen om hier nog eens ernstig over na te denken. “Pro Choice” betekent dat men als vrouw, en het gaat toch om haar, de keuze moet hebben om een zwangerschap al dan niet verder te zetten. Die keuze komt aan de vrouw zelf toe en aan niemand anders.

Lees verder

Medea, menseneters en Mawda: over de kracht van verAndering

Absyrtus, de jongere broer van Medea, die op de vlucht met Iason en de Argonauten op hun boot achternagezeten door haar vader, de koning van Colchis, het drastische besluit zou genomen hebben Absyrtus te doden, in stukken te snijden en stuk voor stuk de zee in te werpen, zodat haar vader zich gedwongen zou zien te stoppen om elk stuk de begrafenis te kunnen geven die het verdient. Daar dacht ik aan toen ik het artikel las over de leugens van de politie in verband met de achtervolging die Mawda fataal is geworden, in de nacht van 17 mei 2018 ( De Morgen, ‘De vele leugens van de politie in de zaak-Mawda’, 24 september 2020).

Lees verder

Griekenland voert defensie-uitgaven op terwijl sociale inleveringen doorgaan

Onder druk van Frankrijk en andere EU-lidstaten spendeert Griekenland meer aan defensie dan alle andere Europese NAVO-lidstaten, terwijl de Griekse bevolking al jaren lijdt onder het zwaarste sociale inleveringsprogramma in heel de EU en de spanning met buurland Turkije oploopt. Bruno Tersago brengt vanuit Athene verslag over de recente beslissingen van de Griekse regering, terwijl voor de gewone Griek opnieuw een zoveelste barre winter zonder inkomen dreigt.

Lees verder

Matchmoeheid

“We gaan ze kapot maken, he Theo?” Die woorden van Bart De Wever over zijn politieke tegenstanders gingen de afgelopen week het hele land(sdeel) rond. Het was een korte, spontane uitspatting van De Wever, maar wel een die een dieperliggende politieke attitude samenvatte: compromissen sluiten is problematisch, enkel de totale vernietiging van de tegenpartij telt nog als succes.

Lees verder

Er zijn niet alleen bosbranden in Californië: heel Amerika staat in brand

De enorme bosbranden in Californië krijgen veel media-aandacht. Maar we vergeten ondertussen dat ook Zuid-Amerika met veel meer bosbranden kampt dan normaal, schrijft de Spaanse bosbrandexpert Víctor Resco de Dios*.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het leuvense tejo-huis bestaat een jaar!

LV: Jullie bestaan één jaar. Kan je even de bedoeling uitleggen van het TEJO-huis? Luc Deneffe: We spelen in op een vraag en behoefte die iedereen kent en dat is dat er vele jonge mensen...

Lees verder

Marktlogica in de politiek maakt langetermijndenken onmogelijk

Een van de meest gehoorde klachten over democratie is dat overheden niet (of niet meer) in staat zijn om op lange termijn te denken, om een beleid te voeren dat het welzijn van toekomstige generaties...

Lees verder

Storm Odette in Blankenberge

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium