Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Cultuurwerkers blijven liever bondgenoot van de bevolking

Een activistische Jambon heeft als cultuurminister intussen al zijn eerste historisch wapenfeit beet: na het vrijgeven van de beleidsnota’s barstte de bom. Sinds vorige zaterdag beleefde het brede kunstenveld een ongezien intense week van solidair verzet. De Vlaams-nationalisten, die toch zo graag in naam van Vlaanderen willen spreken, die de macht willen grijpen en ‘hun’ Vlaanderen willen opdringen, kregen stevig lik op stuk. Meer nog: ze werden door de Vlaamse cultuurmakers collectief buiten gedragen.

Lees verder

16 november 1919, precies honderd jaar geleden: alleman één stem

Op 16 november 1919, dus precies één eeuw geleden, trokken meer dan 1,7 miljoen Belgen naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Dit was geen gewone verkiezing. Het was de eerste met algemeen enkelvoudig stemrecht. Een goede gelegenheid voor een terugblik en een evaluatie van die mijlpaal in de nationale geschiedenis.

Lees verder

"De tijd van excuses is over, de straat op!"

De tijd van excuses is over. We moeten kunst blijven maken. Maar het gaat niet genoeg zijn om in de...

Lees verder

Dakloosheid onder jongeren in België: Woelige levensloop, troebele toekomstvisie

Familiale conflicten, armoede, gebrek aan een job tot uithuiszetting: de aanleiding tot dak- of thuisloosheid bij jongeren varieert. Wat de reden ook mag zijn, dak- en thuisloosheid maakt de toekomst van een jongvolwassene onzeker. In dit deel gaan we dieper in op hun achtergrond, familiale situatie en hun toekomstvisie. “In het verleden heeft kijken naar de toekomst me nooit veel opgebracht.”

Lees verder

Naar een linkse regering in Spanje

Twee koele minnaars Het was een eerder ongewoon beeld: Pedro Sánchez van de sociaaldemocratische PSOE en Pablo Iglesias van het...

Lees verder

Je bent jong & onzichtbaar: dak- en thuisloosheid in Vlaanderen

In 2017 keurde Vlaanderen een plan goed dat dak- en thuisloosheid moet aanpakken. Een nobele ambitie, maar wat betekent dat concreet voor jongeren die niet weten waar ze de volgende nacht zullen slapen?

Lees verder

"Minister Jambon, met kinderrechten speel je niet"

Dat de kunst- en jeugdsubsidies onder druk staan, hebben onze sociale media accounts ondertussen goed begrepen. Ongeloof, woede en verontwaardiging uiten zich in petities, stakingsoproepen of uitgebreide traktaten over de meerwaarde van cultuur, zowel maatschappelijk als financieel. Met alle boodschappers zijn we het eens: het is fout om symbolisch te besparen op een kleine groep mensen die structureel in onderbetaalde jobs elke dag weer het beste van zichzelf geven.

Lees verder

Syndicalisten van ACV veroordelen brandstichting in Bilzen en politici die racisme aanwakkeren

Als syndicalisten van het ACV veroordelen wij de brandstichting in Bilzen ten stelligste, net als alle andere onaanvaardbare uitwassen van racisme en uitsluiting. In het democratische België kunnen mensen van mening verschillen, gelukkig maar, maar met het incident in Bilzen is een grens overschreden. We verzetten ons tegen politici en partijen die racisme en een klimaat van angst aanwakkeren.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Stakingsaanzegging sectoren podiumkunsten en muziek ingediend ACV Puls gaat voluit voor actie

“We dienden vandaag met de andere twee vakbonden een stakingsaanzegging in de sectoren podiumkunsten en muziek in. Met deze aanzegging willen we de acties die gericht zijn naar de Vlaamse regering tegen de besparingen ondersteunen en alle kansen geven op succes”, zegt sectorverantwoordelijke Ine Hermans van ACV Puls.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium