Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Gezondheidsproblemen door het werk treffen vooral lagere sociale klassen

Geneeskunde Voor het Volk organiseerde op 26 april het colloquium “Als werk je ziek maakt”. Artsen, onderzoekers en vakbondsmedewerkers zoomden in op de impact van arbeid op het persoonlijk welzijn. Veel gezondheidsrisico’s van werk worden te vaak over het hoofd gezien en treffen vooral diegenen die bij voorbaat kwetsbaarder zijn. We spraken erover met professor Laurent Vogel, gastspreker op het colloquium. "De mensen die tijdens Covid naar het werk moesten blijven gaan en dus meer gezondheidsrisico's liepen, hadden lagere inkomens en waren vooral vrouwen."

Lees verder

Een boosterprik bij Crevits en Vandenbroucke voor de zorg

Een 200-tal vakbondsmilitanten uit de zorgsector kwam vandaag, 16 mei, samen voor de kabinetten van de ministers Crevits en Vandenbroucke voor een ludieke actie met als boodschap “een boosterprik voor de zorg”. De zorgsector trekt al lang aan de alarmbel voor meer middelen om de hoge werkdruk aan te kunnen. Symbolisch kregen de als minister verklede militanten een boosterprik. Als de werkdruk en de uitstroom niet wordt aangepakt, komt de kwaliteit van de zorg in het gedrang, klinkt het. De actie vandaag was alvast een opwarming voor grotere acties van de zorg op 22 mei en op 13 juni.  

Lees verder

50 jaar geleden: dokwerkers staken in Gent en Antwerpen

50 jaar geleden was ze in volle gang, de dokwerkersstaking in Antwerpen en Gent. Een staking voor loonsverhoging en betere veiligheid en hygiëne in de haven. Een staking tegen de zin van de vakbondsleiding in.

Lees verder

"Juridische aanval Delhaize tegen stakers brengt alle acties tegen eender welk onrecht in gevaar"

De bazen van Delhaize sturen deurwaarders met bevelschriften van de rechtbank die elke sociale actie op en rond Delhaize-winkels verbieden. Volgens PLN-advocaten Hind Riad en Jan Buelens gaat deze aanval veel verder dan de strijd van de werknemers van één bedrijf. "Dit is een gevaarlijk precedent dat elke actievorm bedreigt, ook de klimaatbeweging, de strijd voor het leefmilieu, tegen kernenergie en de strijd voor vrede. Daar gaat de betoging van 22 mei over."

Lees verder

'Geen enkele burger in dit land zou kunnen doen wat Delhaize kan'

In dit uitgebreide interview gaan Hind Riad en Jan Buelens, advocaten van het Progress Lawyers Network, in op het problematische karakter van eenzijdige verzoekschriften tegen sociale acties van werknemers. 'Dit is een gevaarlijk precedent dat alle vormen van maatschappelijke actie in gevaar brengt. Rechters gaan in tegen de Europese veroordeling van België in 2011.

Lees verder

Peter Mertens: "Beste Joren Vermeersch, ik zal altijd 8 mei blijven herdenken"

8 mei, de dag waarop het fascisme werd verslagen en de verzetshelden van WOII worden herdacht, ligt blijkbaar heel gevoelig bij de rechterzijde. Zo wil Joren Vermeersch van de N-VA ‘linksen’ op deze herdenking weren. Peter Mertens dient hem van antwoord.

Lees verder

Illegaal arresteren en boeien doe je niet: overwinning in hoger beroep voor Extinction Rebellion tegen politie

Op 28 november 2019 werden 22 activisten van Extinction Rebellion die protesteerden tegen Black Friday "preventief" gearresteerd door de politie. Zonder enige overtreding te hebben begaan, werden zij geboeid, gefouilleerd en 's nachts vastgehouden. Als protest tegen hun aanhouding en de omstandigheden waarin die plaatsvond, dienden zij en hun advocaat Margaux Nocent een klacht in tegen de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. In juli 2021 stelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de activisten op alle punten in het gelijk. [1]

Lees verder

ABVV: 'Federaal wetsontwerp bedreigt recht op sociale actie'

Federaal minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) legt op dinsdag 16 mei een wetsontwerp ter stemming voor aan de Kamercommissie Justitie dat een hervorming van het strafrecht nastreeft. Het ABVV maakt zich grote zorgen over de nieuwe strafrechtelijke sanctie van demonstratieverbod in zijn voorstel en roept de democratische partijen op deze bepalingen te schrappen.

Lees verder

Nooit eerder zoveel mensen op de vlucht in eigen land

Eind 2022 waren er wereldwijd 71,1 miljoen mensen op de vlucht in eigen land voor crises en conflicten. Nooit eerder waren er zoveel intern ontheemden, blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Denderleeuw: sociaal werkers zijn geen onderaannemers

De discussie rond de subsidiëring van het sociaal werk in Denderleeuw raakt de fundamenten van onze democratie. Het CD&V-Vooruit-GROEN gemeentebestuur wil er de subsidies van de vzw SAAMO afschaffen. Het is de derde keer dat men zoiets probeert in de Denderstreek. Nu gaat het evenwel om progressieve partijen die moeilijk overweg kunnen met de onafhankelijkheid van het sociaal werk.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium