Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Dr. Djalali wordt mogelijk vandaag overgebracht naar gevangenis waar executies plaatsvinden

De Iraanse rechter die toezicht houdt op de uitvoering van de doodstraf tegen dr. Djalali heeft gezegd dat de autoriteiten ‘bevel’ hebben gegeven om dr. Djalali vandaag 1 december over te brengen naar Raja’i Shahr gevangenis in Karaj en om de executie uit te voeren. Diezelfde rechter liet vandaag aan de advocaat van dr. Djalali weten dat hij nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen vooraleer hij geëxecuteerd zal worden.

Lees verder

Martine Vandevenne van ABVV: ‘Seksisme kan je loopbaan en zelfs je leven kapotmaken’

Martine Vandevenne is genderverantwoordelijke bij ABVV. Iets doen tegen de bestaande onrechtvaardige behandeling van werknemers was haar drijfveer om bij de socialistische vakbond te gaan. En nog steeds, ze beoogt een wereld waar de rechten van álle werknemers er toe doen, ongeacht gender.

Lees verder

Black Lives Matter! Hoe een hashtag kan uitgroeien tot wereldwijd protest

Geen hashtag die de voorbije jaren zo een opgang maakte als #BlackLivesMatter. Wat op het internet startte, groeide uit tot een mondiale protestbeweging. Maar hoeveel kans op slagen heeft zo’n online revolutie?

Lees verder

Dirk Van Duppen krijgt prijs voor mensenrechten: mooie erkenning voor deze Dokter voor het Volk

Liga voor Mensenrechten reikt de Prijs voor Mensenrechten 2020 uit aan de in maart overleden PVDA'er en arts bij Geneeskunde voor het Volk Dirk Van Duppen. Geneeskunde voor het Volk reageert erg dankbaar voor deze erkenning van Van Duppens werk.

Lees verder

XR-leden in hongerstaking: "Nu is onze kans! 50 miljard euro voor klimaat, werkgelegenheid en gezondheid"

Leden van Extinction Rebellion gaan in hongerstaking voor klimaat, banen en gezondheid, ter ondersteuning van de actie van Europarlementariër Pierre Larrouturou, die financiële transacties wil belasten.

Lees verder

Toekomst van ons voedsel: “Van productie tot eetgewoontes, hele systeem moet op de schop”

Een wereld zonder honger is alleen mogelijk als consumenten hun eetpatroon aanpassen en boeren anders produceren, zegt Danielle Nierenberg, voedselexpert en medeoprichter van de Amerikaanse denktank Food Tank.

Lees verder

EU weigert actie tegen Duits bedrijf betrokken bij corruptie voor verkiezingsfraude in Haïti

Je hoort er bijna niets over in de mainstream media, maar de Haïtiaanse bevolking demonstreert al twee jaar onafgebroken tegen het beleid van de regering, die in samenspraak met buitenlandse bedrijven volledig corrupt is. Naast het verduisteren van 1,5 miljard euro steun van het project Petrocaribe, is ook het Duitse bedrijf Dermalog betrokken in grootschalige corruptie voor een registratiesysteem dat grootschalige verkiezingsfraude mogelijk maakt. De EU, Duitsland en internationale ngo's weigeren tussenbeide te komen.

Lees verder

‘Bacurau’: Explosieve Braziliaanse politieke fantasywestern

“Voor één keer zijn de Amerikanen de slechteriken in een film”, liet het Braziliaanse regie en scenario duo Kleber Mendonça Filho en Juliano Dornelles optekenen toen ze anno 2019 in Cannes de Juryprijs ontvingen voor hun fascinerende genremix ‘Bacurau’. Een politieke protestfilm die met elementen van sociaal drama, horrorcinema, western en fantasy op een grappige en onderhoudende wijze stevige kritiek levert op de chaotische toestand in Brazilië en op de giftige invloed van het westers imperialisme.

Lees verder

Hitler, Obama, Artevelde: éénzelfde armbeweging?

‘Een foto is geen etalage maar een raam dat je behoedzaam kritisch kunt openen om wat erachter schuilgaat of buiten het kader valt te belichten en te onderzoeken.’ Dat schrijft Gie van den Berghe die in dit nieuwe fotoboek de betekenislagen zorgvuldig blootlegt die achter een op zich onschuldig armgebaar schuilgaan waardoor een mythische groet is kunnen uitgroeien tot een verderfelijke ideologie. Eenzelfde armgebaar van het oude Rome, over Hitler, Obama en … Jacob van Artevelde. ‘Sieg Heil!’ is een kijkboek dat tot nadenken stemt.

Lees verder

Cacaobarometer 2020: systeemverandering is nodig om cacao-armoede te stoppen

Na twee decennia van gebroken beloftes in de cacaosector, roept de Cacaobarometer de sector op om weg te sturen van de symptomatische behandeling van de pijnen. Diepgaande systeemverandering is nodig. Dat is mogelijk wanneer machtige bedrijven verantwoordelijk zijn voor de schendingen van mensenrechten en ontbossing. Hoewel er groeiende consensus is dat een eerlijke (leefbare) prijs een mensenrecht is, bewijzen de vreemde bewegingen op de cacaomarkt van vorige week hoe ver sommige bedrijven gaan om die verantwoordelijkheid te ontlopen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Na Ineos: weer vergunning geschorst door MER-probleem bij N42

De Oost-Vlaamse N42 is al veertig jaar onderwerp van discussie. De overheid wil het aantal rijstroken in Oosterzele-Wetteren verdubbelen van twee naar vier en wenst een lokale omleiding te realiseren in Herzele (Sint-Lievens-Esse). Voor dit laatste kreeg zij een bouwvergunning. Die werd nu door de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVBB) vernietigd. Net zoals bij het dossier Ineos en Antwerpse Ring reageert de Raad op de niet correcte toepassing van de Milieu-Effecten-Rapport-wetgeving.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium