Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Antisemitisme in een zee van hartjes

Marie Meeusen is een Belgische die in Nederland woont en werkt. Ze mediteert graag en analyseerde in ‘De nieuwe samenzweving’ de opkomst van conspirituality in de Lage Landen. Nu de Nederlandse verkiezingen voor de deur staan en extreemrechtse partijen een nieuw kiespubliek weten aan te trekken, kijkt ze met argusogen naar hoe racistisch gedachtegoed ook in zogenaamd verlichte en liefdevolle werelden voet aan de grond krijgt.

Lees verder

Internationaal Strafhof start onderzoek naar oorlogsmisdaden in Palestina

Fatou Bensouda, de Openbaar Aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) kondigde op 3 maart aan dat ze een onderzoek zal openen naar oorlogsmisdaden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever met inbegrip van Oost-Jeruzalem.

Lees verder

Wat leverden de acties van 8 Maart Comité op UAntwerpen voor schoonmaakpersoneel op?

Op dinsdag 9 maart 2021 had een afvaardiging van het 8 Maart Comité, de studenten, de vakbonden van de schoonmakers en de vakbonden van het universiteitspersoneel een overleg met het universiteitsbestuur. Dit overleg kwam er naar aanleiding van de breed gesteunde petities van het 8 Maart Comité en van de studenten en de geslaagde actie met schoonmakers, studenten en personeelsleden op de Internationale Vrouwendag aan het rectoraat. Het gesprek verliep ernstig, maar we blijven kritisch ten aanzien van de stappen die onze instelling nu zal ondernemen.

Lees verder

De Afschaffing: Aflevering 6 - Advocate Joke Callewaert over het Strafrecht en Transmigranten (Deel 2)

De Afschaffing is een nieuwe podcast over hoe de afschaffing van politie, gevangenissen en het rechtssysteem eruit zou kunnen zien hier in België. We onderzoeken de geschiedenis van hoe deze systemen ontstaan zijn, hun hedendaagse realiteiten, en vooral, wat voor alternatieven we samen kunnen bouwen. Als je geïnteresseerd bent om mee te werken aan het creëren van deze podcast, of om geïnterviewd te worden, contacteer dan DeAfschaffing@gmail.com.

Lees verder

Een nieuwe vleugel voor het AfricaMuseum?

De Belgische tricolore hangt op schaamrood, zoals een VN-rapport stelt. De afgelopen jaren zijn in heel wat Europese steden herdenkingsmonumenten en musea voor verborgen koloniale geschiedenis en slavenhistoriek opgericht (Lissabon, Parijs, Nantes, Bordeaux, Liverpool, Amsterdam, …). Tot voor 1830 waren er geen “Belgen” betrokken bij de slavenhandel of toch? En Leopold II, roi-marchand, royaal schaakmeester-manipulateur, was hij een uitzondering of past hij naadloos tussen andere Europese vorstenhuizen? Een pleidooi voor een nieuwe vleugel voor het AfricaMuseum in dertien decors. Een invuloefening voor de herinrichting van een complete museumvleugel naar keuze. Het is dringend!

Lees verder

Droogte in België: alarm code donker rood, minister Demir!

Wie gisteren de Panoreportage "Droog Vlaanderen" zag, heeft hopelijk door dat we in een crisis zitten. En dan heb ik het niet over de coronacrisis van het afgelopen jaar, of die andere Vlaamse natuurramp die de stikstofcrisis is. De reportage ging over de droogtecrisis die de voorbije drie kurkdroge zomers in Vlaanderen pijnlijk duidelijk aan de oppervlakte is komen "drijven", en die nog maar een voorproefje biedt van wat de komende jaren nog zal komen als er niet dringend ingrijpende maatregelen worden genomen.

Lees verder

"Allemaal advocaat voor het klimaat": burgers komen op straat voor start historisch klimaatproces

  Zondagmiddag om 15 uur hebben een hondertal burgers gedurende een halfuurtje een stilteactie gehouden op de Bolivarplaats in Antwerpen....

Lees verder

Weggooien van windenergie: logisch voor de markt, onlogisch voor de samenleving

Het waaide nogal de afgelopen twee dagen: we produceerden recordaantallen windenergie. Toch werden tegelijkertijd windturbines stilgelegd. We hebben dus massa's windenergie weggegooid. Er zijn technische redenen die dat verklaren en belangrijke technische oplossingen mogelijk. Maar laten we vooral ook verder kijken en een failliete marktlogica ontwaren.

Lees verder

Jongeren en de politiek: een pleidooi naar participatieve democratie

  De afgelopen jaren worden we overspoeld met berichten dat de democratie in een diepe crisis zou verkeren. Het vertrouwen...

Lees verder

De dekolonisering is nog maar net begonnen

Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg: dat is zo’n beetje waar de expo Bacongo Limburg in Hasselt vanuit vertrekt. Met getuigenissen, dagboeken, foto’s en films laat de tentoonstelling zien welke rol Limburgers hebben gespeeld in Congo.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

6 studentes bespreken vrouwelijke taboes aan hand van kunstwandeling in hartje van Antwerpen

Unspoken is een gratis stadswandeling door Antwerpen waar je van 08/03/2021-03/04/2021 kunstwerken kan bekijken in etalages van verschillende winkels. De kunstwerken hebben allemaal te maken met mentale gezondheid, body positivity, diversiteit en seksualiteitstaboes. Het is voor iedereen toegankelijk. Je kan er meer te weten komen over verschillende taboes, genieten van kunstwerken en een mooie wandeling maken door ons geliefde stad Antwerpen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium