Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Coronavirus is niet de grote gelijkmaker: check je coronaprivilege

  Covid-19 is niet de grote gelijkmaker die sommigen het virus als kwaliteit toeschrijven. Meer en meer studies tonen aan...

Lees verder

De faam en blaam van Israëls vaccinatiecampagne

Israël wordt momenteel geprezen als wereldleider op vlak van de vaccinatiecampagne. Mede door een sterk uitgebouwd gezondheidssysteem zou Israël hiermee wel eens een van de eerste landen kunnen zijn die het coronavirus achter zich laten. Een land dat niet langer collectief ziek zou zijn. Of dat is toch het beeld dat de Israëlische autoriteiten willen schetsen. De waarheid toont immers een heel andere realiteit. Een realiteit die aantoont dat het land door en door ziek is. Ziek van de discriminatie, ziek van de uitbuiting, ziek van de immer durende onderdrukking.

Lees verder

Langdurige isolatie VUB-gastdocent Djalali is zorgwekkend

Vandaag, 14 januari, wordt de Zweeds-Iraanse spoedarts Ahmadreza Djalali 49 jaar. Hij brengt zijn verjaardag door in een kleine isoleercel waar hij al 52 dagen vastzit. Zijn echtgenote Vida Mehrannia uit haar wanhoop in een moedige video. Ze vraagt om haar boodschap zo veel mogelijk te delen zodat het lot van haar man onder de aandacht blijft en de druk op de Iraanse autoriteiten niet afneemt.

Lees verder

Kritische berichtgeving versus fake news: stierf Ibrahima voor de zonden van de media?

  "Die twee zaken – de schandalige manier waarop de familie van het slachtoffer behandeld wordt en de leugens die...

Lees verder

Bankwijzer XL: de bankensector in België doorgelicht

Onze overheden zien banken als de belangrijkste partner om de economische crisis waar we ons vandaag in bevinden te lijf te gaan. Banken krijgen daarom miljarden toegestopt. Ze kampen nochtans nog altijd met dezelfde kwalen die de bankencrisis van 2008 veroorzaakten. Dat blijkt uit Bankwijzer XL, een nieuwe studie van FairFin.

Lees verder

Rechtvaardige fiscaliteit in coronatijden?

Er is veel beroering ontstaan over de brutopremie van 985 euro voor de zorgkundigen die na aftrek van de bedrijfsvoorheffing in hun loonzakje amper iets meer dan een derde als koopkracht overhouden. Zeer begrijpelijk vanuit het standpunt van de zorgverleners die nu al haast een jaar lang het beste van zichzelf moeten geven in de strijd tegen het coronavirus. En toch is dit niets nieuws onder de zon, want elke werknemer in sectoren waar de werkgever naast het vaste loon, op basis van prestaties of verdiensten, een variabel loon als wortel voorhoudt, kent dit fenomeen.

Lees verder

Cuba 'sponsor van terrorisme' noemen niet alleen fout, maar vooral hypocriet

In een van de laatste beslissingen van president Trump voor zijn aftreden op 20 januari heeft zijn minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo Cuba op de VS-lijst toegevoegd van “staten die terrorisme sponsoren”. Deze verklaring is niet alleen fout, ze is bovendien zeer schijnheilig. De VS steunen wereldwijd staten die een terreurbewind voeren over hun eigen bevolking.

Lees verder

Telewerkers slechter betaald en minder goed beschermd

Door de coronacrisis werken we met z’n allen steeds meer thuis. Thuiswerk is echter niet zonder gevaar, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie. Dat geldt zowel voor telewerkers in Europa als handarbeiders in India of Peru.

Lees verder

In de strijd tegen aardeopwarming is de ECB geen bondgenoot

  Sinds de installatie van Christine Lagarde in 2019 als president van de Europese Centrale Bank is er enige hoop...

Lees verder

Stanford-onderzoekers berekenen kostprijs van overstromingen als gevolg van klimaatopwarming

Overstromingen hebben in de VS honderden miljarden dollars schade veroorzaakt in de afgelopen dertig jaar. Ruim een derde daarvan komt door intensere neerslag als gevolg van klimaatverandering, blijkt uit nieuw onderzoek. Door overstromingsschade vroeger en nu te vergelijken, willen wetenschappers berekenen hoeveel het in de toekomst zou opbrengen om klimaatverandering in te dijken.

Lees verder

Nieuwe koffiebarometer: Koffiebedrijven voegen geen daad bij woord

De grootste koffiebedrijven ter wereld rapporteren niet transparant over hun resultaten voor verduurzaming van de koffieteelt en doen te weinig om mensenrechten en milieubescherming te waarborgen. Dit zijn enkele van de bevindingen van de nieuwe Koffiebarometer - het laatste rapport van het koffie collectief bestaande uit: Conservation International, Hivos, Oxfam België en Solidaridad, geproduceerd door Ethos Agriculture.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De laatste stuiptrekking: Trump noemt Cuba een terroristenstaat!

Een dikke week voor het einde van zijn mandaat bestempelt president Trump Cuba als een terreurstaat. En hij zet het land prompt op de lijst van de schurkenstaten. Daardoor kleven de VS Cuba een zeer negatief etiket op en zetten ze het land in een hoek waar de Cubanen niet horen en wensen te zitten. De Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba veroordeelt met klem deze agressieve maatregel.  

Lees verder






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium