Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Spaanse extreemrechtse partij Vox voert cultuuroorlog

Een muurschildering in Madrid die vijftien historische vrouwen in de bloemetjes zet, van Frida Kahlo en Lyudmila Pavlichenko, sluipschutter van het Rode Leger, tot Nina Simone en Rosa Parks is het nieuwste front geworden in een Spaanse cultuuroorlog, onder leiding van de extreemrechtse partij Vox. Sven Tuytens brengt verslag vanuit Madrid.

Lees verder

"'De Shaq' op Eén zorgt voor bedenkelijk historische dag in Vlaamse omroepgeschiedenis"

  25 januari 2021, een bedenkelijk historische dag in onze Vlaamse omroepgeschiedenis. Voor het eerst in zeventig jaar staatstelevisie is...

Lees verder

De Afschaffing: Aflevering 4 - Interview met een Ex-Cipier

De Afschaffing is een nieuwe podcast over hoe de afschaffing van politie, gevangenissen en het rechtssysteem eruit zou kunnen zien hier in België. We onderzoeken de geschiedenis van hoe deze systemen ontstaan zijn, hun hedendaagse realiteiten, en vooral, wat voor alternatieven we samen kunnen bouwen. Als je geïnteresseerd bent om mee te werken aan het creëren van deze podcast, of om geïnterviewd te worden, contacteer dan DeAfschaffing@gmail.com.

Lees verder

Internationale actie nodig tegen straffeloosheid voor folteringen door Wit-Russische politie

Een nieuw Amnesty-rapport onthult hoe de Wit-Russische autoriteiten het gerechtelijk apparaat inzetten om niet de daders van foltering te straffen, maar wel de slachtoffers. Het is een van de manieren waarop de autoriteiten mensen met een afwijkende mening de mond snoeren sinds er protesten uitbraken na de verkiezingen in augustus 2020.

Lees verder

Europese campagne roept Europese Commissie op om private monopolies op vaccin te breken

  Met het Europees burgerinitiatief ‘Right to Cure’ wilt een coalitie van meer dan 130 Europese middenveldorganisaties een wetsvoorstel indienen...

Lees verder

Een onpersoonlijke autobiografie

Zoals dat wel vaker gebeurt, krijgen sommige boeken pas met vertraging de aandacht die ze verdienen. Dat gebeurt nu ook met de Franse auteur Annie Ernaux die in 2008 ‘Les années’ schreef. De – uitstekende – Nederlandse vertaling van Rokus Hofstede kwam slechts in 2020 tot stand en daardoor stond nu pas 'De jaren' bij critici en stevige lezers helemaal bovenaan hun lijst van best of the year. En daar zijn goede redenen voor.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vrijwilligster in een woonzorgcentrum: 'De zorg van het hart'

  Door de vele uren achter het scherm gekluisterd te zitten, werd ik zoals zo velen geconfronteerd met tal van rugklachten. De osteopaat doet erg goed werk, maar ik kreeg ik ook de boodschap om...

Lees verder

Poëzieweek: VRIJ AAN TE VULLEN

Poëzie heeft bij sommigen de kwalijke reputatie de lezer aan het werk te zetten, wat voor anderen dan weer een prikkelende uitdaging is. Onderstaand gedicht van Charles Ducal bestaat uitsluitend uit bijzinnen. Hoofdzin (of -zinnen) vrij aan te vullen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium