Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Thomas Willekens: “Besparen op asiel en migratie komt altijd als een boomerang terug in je gezicht”

Al langer dan een jaar belanden mensen die gevlucht zijn, in ons land op straat terecht. De opvangcrisis zorgt er sinds oktober voor dat zelfs gezinnen met kinderen geen opvang meer krijgen. De ijskoude temperaturen doen ons hopen dat de verantwoordelijke regeringsleiders met een vliegensvlugge oplossing komen aanlopen. Het opvangnetwerk zit vol, maar hoe komt dat eigenlijk? Thomas Willekens, beleidsmedewerker Bescherming bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen over het jarenlange asiel-wanbeleid en mogelijke oplossingen.

Lees verder

Niet de Belgen maar de bedrijven die Congo plunderden moeten zich verontschuldigen en herstelbetalen

Historicus van vergeten zaken Lucas Catherine is het er niet mee eens dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn excuses zou aanbieden voor de kolonisatie in naam van alle Belgen. Leopold II heeft nooit het volk geraadpleegd voor zijn koloniale plannen. Niet de Belgen maar zij die Congo hebben geplunderd, moeten zich verontschuldigen en herstelbetalingen opgelegd krijgen.

Lees verder

Ondanks de kernwapendreiging blijven grootbanken investeren in kernwapens

De banken BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, en Santander, alle vier actief in België, blijven investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, het onderhoud of de modernisering van kernwapens. Dat blijkt uit het nieuwe ‘Don’t Bank on the Bomb’-rapport van de internationale campagne ter afschaffing van kernwapens (ICAN) en de Nederlandse Vredesorganisatie PAX.

Lees verder

Waarom Europa zo vanzelfsprekend zijn zelfvernietiging goedkeurt

Ondanks de rampzalige economische impact van de sabotage van de Nord Stream pijplijn op Europa, huldigen de Westerse media zich hierover in een verbeten stilzwijgen. Hun hardnekkige onderdanigheid en beate volgzaamheid aan de VS om de recente ontploffingen in de Baltische Zee te negeren, die de Nord Stream I en II gaspijpleidingen hebben platgelegd, is absoluut opmerkelijk.

Lees verder

‘Tori et Lokita’: De Schreeuw van Jean-Pierre en Luc Dardenne

Met naast artistieke ook commerciële successen was het best een wonderjaar voor de Vlaamse film. Maar de internationale erkenning voor Chantal Akermans ‘Jeanne Dielman’ en dito waardering voor de nieuwste vuistslag van Jean-Pierre en Luc Dardenne, ‘Tori et Lokita’, richtte ook de volgspot op Belgische cinema. Dit beklijvend drama over het lot van minderjarige vluchtelingen van de broers uit Luik en Brussel hoort thuis bij de beste films van het jaar.

Lees verder

Jong Groen over opvangcrisis: 'Wij geven kabinet tot kerstdag de tijd voor een structurele oplossing'

Al een hele tijd kijken wij met lede ogen naar het onmenselijk beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor. Dat de staatssecretaris de politieke wil en moed niet heeft om, zeker bij deze vriestemperaturen, met een oplossing te komen, getuigt van een gebrek aan menselijkheid en is een verderzetting van een rechts beleid tegenover asielzoekers.

Lees verder

De keerzijde van Amazon-pakjes: 320 miljoen kilo wegwerpplastic

Pakjes van Amazon kwamen in 2021 met 320 miljoen kilogram plastic, een toename van 18 procent op een jaar tijd. “Amazon negeert de vraag van klanten en aandeelhouders om daar iets aan te doen”, zegt Oceana, de milieugroep die de cijfers uitbracht.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

3 Vakbonden op straat voor meer koopkracht en vakbondsrechten

Ongeveer 20.000 militanten van de drie vakbonden verzamelden op vrijdag 16 december aan het Brusselse Noordstation om hun ongenoegen te uiten over de daling van de koopkracht, het slechte regeringsbeleid in deze en om de negatie van het fundamentele vakbondsrecht op vrije onderhandelingen aan te klagen. Verdere acties in het voorjaar 2023 werden in het voortuitzicht gesteld. LEF was erbij om onze solidariteit te betuigen en de actie te filmen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium