Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Met 3000 kwamen ze naar Brussel op 26 februari 2023, Europe for Peace

Net als in tientallen steden in Europa, de VS, Latijns-Amerika kwamen 3000 mensen hun vredeswens uiten in Brussel op 26 februari, in solidariteit met alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Na één jaar oorlog hebben de haviken nog altijd ongelijk

Waarom pacifisme altijd de moeilijkste en tegelijk de minst naïeve optie is, volgens Thomas Decreus? “Het is utopisch om te denken dat je oorlog kan vermijden door middel van oorlog, agressie kan tegengaan door bewapening. Wat moet nagestreefd worden is vrede, een breuk met de oorlogslogica zelf en de orde die haar reproduceert. Die breuk bewerkstelligen is de enige realistische optie.”

Lees verder

Hart boven Hard tegen de verrechtsing: "Samen maken we Het Groot Verzet"

Op dinsdag 28 februari wordt er op de Groenplaats in Antwerpen een menselijke driehoek gevormd tegen de verrechtsing van de maatschappij. Met de steun van burgerbeweging Hart boven Hard streven de deelnemers naar een solidaire samenleving. "Samen maken we Het Groot Verzet", luidt de slogan.

Lees verder

27 februari 1973, 50 jaar geleden begon de bezetting van Wounded Knee

Op 27 februari 1973 begon de bezetting van de lokatie Wounded Knee op het reservaat van Pine Ridge in de staat South Dakota door leden van de American Indian Movement, een beweging voor burgerrechten van de inheemse Amerikaanse volkeren. Een zeer symbolische locatie, want op 29 december 1890 werden op deze plaats 300 weerloze mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht door het VS-leger.

Lees verder

Vredesbetoging sfeerbeelden

In Brussel kwamen zondag zo'n 3000 mensen op straat voor een staakt het vuren in Oekraïne en voor diplomatieke onderhandelingen. De betoging werd georganiseerd door het platform Europa voor Vrede en Solidariteit. Enkele sfeerfbeelden.

Lees verder

Israël geweerd uit top van Afrikaanse Unie

Tijdens de top van de Afrikaanse Unie van 18 februari 2023 werd de delegatie van de zionistische staat Israël op verzoek van Zuid-Afrika en Algerije uitgesloten. Volgens het ANC vereisen de koloniale geschiedenis van Afrika en het onderdrukkende karakter van Israël ten opzichte van Palestina dat zoveel mogelijk druk wordt uitgeoefend in het belang van alle Palestijnen.

Lees verder

Een wet tegen klimaatnegationisme? 

Net als Noam Chomsky ben ik een koele minnaar van het criminaliseren van verkeerde meningen. Omdat als alleen nog de juiste mening getolereerd wordt, je in een dictatuur leeft. Negationisme moet je niet criminaliseren maar weerleggen, was eertijds Chomsky’s redenering. Nu, wees gerust, ik zal het hier zeker niet opnemen voor Dries Van Langenhove, die net is doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor Holocaustnegationisme. Ik gebruik hem wel graag als opstapje, als voetveeg zo je wil, om te pleiten voor het criminaliseren van klimaatnegationisme.  

Lees verder

Moedersterfte neemt licht af

Volgens een nieuwe schatting van de Verenigde Naties is de moedersterfte wereldwijd lichtjes afgenomen. Echt reden tot juichen is er niet want nog steeds sterven er 287.000 vrouwen per jaar door zwangerschap of tijdens de bevalling. 

Lees verder

Miljarden dollars in de schaduw: belastingparadijzen verwelkomen steeds méér winsten van multinationals

Een decennium geleden was er het plan om belastingontduiking van grote bedrijven aan banden te leggen. Winsten zouden niet langer in belastingparadijzen ondergebracht kunnen worden; iedereen zou z’n eerlijke deel afdragen. Is dat plan gelukt? “Niet echt”, zeggen economen Ludvig Wier en Gabriel Zucman. “Het probleem is allen maar groter geworden.”

Lees verder

Opwarming met 1 graad veroorzaakt 10 keer meer migratie

Een temperatuurstijging van 1 graad Celsius kan leiden tot een vertienvoudiging van migratie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford, waarin de effecten van conflict, weer en droogte op gedwongen migratie zijn bestudeerd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Antwoord op artikel Dirk Draulans m.b.t stikstofdossier in Knack 22/2/2023.

De opiniestukken van professor Sas die verschenen zijn in de landbouw gerelateerde pers en op sociale media beginnen duidelijk op de zenuwen te werken van en een gevoelig punt te raken bij natuurverenigingen en de minister van Leefmilieu. In de opiniestukken van professor Sas werd telkens transparant meegegeven dat professor Sas én werkzaam is bij de vzw’s DGZ, MCC en de cv VIVEE, én als professor werkzaam is bij de UGent, faculteit bio-ingenieurswetenschappen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium