Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Milieuactivisten, chemiearbeiders en boeren: we voeren uiteindelijk dezelfde strijd"

De bom onder Oosterweel, zo wordt de PFOS-vervuiling rond de 3M site genoemd. Terecht ook, want de vraag blijft, wat moet er gebeuren met de grond die uitgegraven wordt voor de geplande tunnel? Maar meer nog dan een bom onder de Oosterweelverbinding echter, is de recentelijk aan het licht gekomen PFOS-vervuiling een bom onder de volksgezondheid van meer dan een miljoen mensen die in Antwerpen en omstreken wonen. Dat de bezorgdheid, samen met de woede en verontwaardiging groot is, verklaart waarom er op een regenachtige zondagochtend een unieke coalitie van boeren, arbeiders, milieuactivisten en bezorgde burgers langsheen de Antwerpse Leien richting het Havenhuis trok. DeWereldMorgen.be liep mee en sprak met enkele van de deelnemers.

Lees verder

Studenten bezetten UGent en eisen duidelijk standpunt over situatie hongerstakers

Vandaag, 5 juli 2021, hebben ongeveer 40 studenten, activisten en sympathisanten van de Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR) het gebouw UFO van de Universiteit Gent bezet. Ze vragen de rector om een duidelijk standpunt in te nemen in solidariteit met de hongerstakers in de lokalen van ULB, VUB en Begijnhofkerk in Brussel.

Lees verder

Mars voor een gezonde haven en stad

Een 500-tal bezorgde burgers en organisaties hielden zondag een mars van het Operaplein in Antwerpen naar het Havenhuis. Met de mars willen ze aan de alarmbel trekken over de impact van de PFOS-vervuiling en vragen ze de overheid om een daadkrachtig beleid te voeren in het belang van de gezondheid van de bevolking. Ze vragen om meer transparantie en informatie over metingen van bodem en drinkwater alsook strengere controle en sanering op kosten van de vervuiler. De actie was een initiatief van verschillende actiegroepen zoals: Grondrecht, Ineos Will Fall, Recht op Lucht, Pijpleiding ACTiecomitéen en Red onze Kleiputten. Heel wat andere milieubewegingen en het ABVV sloten zich aan bij de actie.

Lees verder

'Beste politici, wachten jullie echt tot er iemand sterft?'

Op 23 mei gingen in de Begijnhofkerk, VUB en ULB in Brussel bijna 500 niet-geregistreerde werknemers, beter bekend als mensen zonder papieren, in hongerstaking. Maandenlang voerden ze vreedzaam protest in Brussel in de hoop op die manier een legaal verblijfstatuut te verkrijgen. Vandaag, drie weken later, rijden de ambulances op en af naar de Begijnhofkerk en de universiteitscampussen van de VUB en ULB.

Lees verder

Rapport adviseert regering: meer bewapening en militaire confrontatie

  Minister van Defensie, Ludivine Dedonder, belastte een groep van 12 experts met de opdracht om de ‘Strategische visie voor...

Lees verder

'3M, open uw geldbeugel: genoeg geld om te saneren'

Vijfhonderd betogers (waaronder ook Climaxi) kwamen vandaag op voor een gezonde stad en haven in Antwerpen. Ze eisen een sanering op kosten van de vervuiler. vzw Climaxi onderzocht de financiële achtergrond van 3M en komt tot de conclusie dat het bedrijf daartoe in staat is als het zijn monsterwinsten wat minder doorspeelt naar de aandeelhouders. Climaxi wil ook dat de overheid de lopende milieuvergunningen van 3M verstrengt en start daartoe de nodige procedures op.

Lees verder

Reddingsschip Geo Barents in Italië vastgehouden: Artsen Zonder Grenzen vastbesloten om terug levens te redden op zee

Honderden mensen verdrinken in het centrale Middellandse Zeegebied terwijl humanitaire ngo-schepen worden vastgehouden, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen (AZG). Toch houden de Italiaanse havenautoriteiten de Geo Barents, het schip van AZG, nu al 3 dagen vast. We roepen de Italiaanse autoriteiten op om ons opsporings- en reddingsschip zo snel mogelijk vrij te laten.

Lees verder

BAPN roept federale regering op werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding

Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.

Lees verder

Studie: Europees beleid voor biobrandstoffen heeft bos zo groot als Nederland weggevaagd

De Europese honger naar biodiesel voor auto's en vrachtwagens heeft op tien jaar tijd de ontbossing enorm aangewakkerd. "Een gebied ter grootte van Nederland is verdwenen", stelt de denktank Transport & Environment (T&E) in een nieuwe studie.

Lees verder

'Stilte is mijn moedertaal', waardig overleven als vluchteling, als mens

‘Stilte is mijn moedertaal’ van Sulaiman Addonia is niet het eerste boek dat zich situeert in de levens van vluchtelingen en zal niet het laatste zijn. Dit verhaal onderscheidt zich echter van de meeste boeken over vluchtelingen omdat het veel meer dan een verslag of pakkende getuigenis is over de realiteit van vluchtelingen, maar een literaire topprestatie, van een auteur waar we nog veel goeds van mogen verwachten.

Lees verder

Steven Soderberghs ‘No Sudden Move’: Geldmonsters, ‘born in the USA’

Vier jaar nadat de Amerikaanse onafhankelijke filmmaker Steven Soderbergh met ‘Behind the Candelabra’ zijn filmcarrière plechtig afsloot maakte hij in 2017 toch een comeback met de roofoverval-film ‘Logan Lucky’. Gretig en gedreven tekende de herboren cineast van dan af voor experimentele en urgente cinema. Tijdens de aan zijn profetische thriller ‘Contagion’ herinnerende pandemie bleef Soderbergh ultra actief. Met twee op Netflix vertoonde films, ‘The Laundromat’ en ‘High Flying Bird’, en drie HBO Max-producties: ‘Let Them All Talk’, ‘Kimi’ en de neo-noir rooffilm ‘No Sudden Move’. Rode draad: de Amerikaanse samenleving komt telkens in beeld als destructief geldmonster.

Lees verder

Mensen in armoede werden vergeten in de pandemie. Wil jij samen met ons het coronapuin voor hen opruimen?

Medewerkers van verenigingen die mensen in armoede bijstaan signaleren de zware gevolgen van de coronapandemie voor deze mensen, die het hard te verduren hebben en zich nauwelijks gehoord voelen. Natasja Lories, coördinator van De Keeting in Mechelen, geeft weer hoe haar collega's en zij dagelijks ploeteren om deze kwetsbare mensen te blijven ondersteunen.

Lees verder

Politie doodt Roma met knie op de nek in Tsjechische Republiek

Op 22 juni 2021 stierf de 49-jarige Roma Stanislav Tomas in de Tsjechische stad Teplice na een hardhandig politieoptreden dat erg veel gelijkenissen vertoont met de dood van George Floyd. Op beelden is te zien hoe een agent zijn knie minutenlang op de nek van het slachtoffer houdt. De zaak heeft tot nu nauwelijks media-aandacht gekregen.

Lees verder

Ook Franse rechtbank verplicht eigen regering sneller werk te maken van beloftes Klimaatakkoord van Parijs

Nadat rechtbanken in Nederland en België reeds eerder de overheid veroordeelden voor hun gebrek aan klimaatbeleid en klimaatmaatregelen, gaat nu ook de Franse Conseil d’État over tot vonnissen. De Conseil d’État verplicht de Franse overheid om binnen de negen maanden concrete actie te ondernemen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Indien de nationale regering hier geen gehoor aan geeft, kunnen zware boetes volgen.

Lees verder

Niet Normaal?!: “Wetsvoorstel tegen etnisch profileren belangrijke stap, kan nog beter

De federale Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft volgens de campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ met het wetsvoorstel van Groen-Ecolo de kans om belangrijke stappen te zetten in de strijd tegen etnisch profileren door de politie. Het voorstel voorziet een discriminatieverbod en de verplichting om identiteitscontroles te registreren en te motiveren. Toch is het wetsvoorstel nog voor verbetering vatbaar.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

ACV: "Uitbestedingen VDAB miskennen eigen expertise van het personeel"

Naar aanleiding van de bekendmaking op 1 juli 2021 van het rapport van het Rekenhof over het uitbestedingsbeleid van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) geeft ACV Openbare Diensten een eerste reactie.

Lees verder

Hongerstakers reguleren, zo doe je dat.

In een oproep van verschillende cineasten en andere gekende en minder gekende figuren in Frankrijk om een sans-papiers te ondersteunen, beloofden duizenden burgers op 17 en 18 mei 1998 in een plechtige ceremonie georganiseerd door...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium