Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Federale begroting 'groenste' ooit? Gemiste kans, noch groen noch sociaal

De federale begroting 2022 is volgens minister Petra De Sutter (Groen) de 'groenste begroting ooit'. In vergelijking met de voorbije 20 jaar klopt haar stelling zeker, maar dat maakt ze daarom nog geen groene begroting. Groenen en sociaaldemocraten begaan opnieuw een zware tactische fout door hun krachten niet te bundelen voor elkaars prioriteiten. Alleen een sociaal-groen samengaan zal de groenen in 2024 van 2003-bis redden (idem voor de sociaaldemocraten).

Lees verder

Wooncrisis: “Vlaanderen is sinds 2014 bevoegd voor Wonen maar weigert in te grijpen”

De wooncrisis in de steden is niet nieuw en wordt alsmaar erger. Het is een van de grootste maatschappelijke problemen in heel wat steden, ook in Vlaanderen. Verschillende organisaties hebben sinds vorig jaar de handen in elkaar geslagen voor de Woonzaak. Ze gaan de Vlaamse overheid aanklagen bij Europa voor haar gebrekkig woonbeleid. We spraken met Hugo Beersmans, woordvoerder van de Woonzaak over het waarom en nut van zo’n rechtszaak en de huidige situatie op de Vlaamse woonmarkt.

Lees verder

Banken in België zijn blind voor hun rol in de plastic-crisis

Banken in België spelen een belangrijke rol in het vergroten van de plastic-crisis. FairFin publiceert vandaag een rapport waaruit blijkt dat banken actief in België 78 miljard investeren in de voedingsindustrie, een van de voornaamste gebruikers van wegwerpplastic. Dit onderzoek werd uitgevoerd door FairFin in opdracht van ClientEarth. Zij vragen dat banken hun blinddoek afnemen, en hun investeringen in de voedingsindustrie afhankelijk maken van een drastische daling in het gebruik van wegwerpplastic.

Lees verder

Het lag aan mijn opvoeding, Marokkaanse jongeren, Molenbeek

In 2003 werkte Pol Hoste (1947) in opdracht van de KVS samen met een aantal Marokkaanse jongeren aan een theatertekst, La vie commence à Molenbeek.* Nu verschijnt 'Het lag aan mijn opvoeding', een prozaboek dat in zeven hoofdstukken niet alleen dat geacteerde leven in Molenbeek uitdiept, maar ook het reële leven van de centrale deelnemers: de Marokkaanse jongeren en de schrijver Pol Hoste. De twee partijen lijken tegenpolen van elkaar, maar het boek laat zien dat ze op talloze punten elkaars evenbeeld zijn.

Lees verder

Noord-Syrië overweldigd door ernstigste COVID-19-uitbraak tot nu toe

Noord-Syrië ervaart de ernstigste golf van COVID-19 tot nu toe. De noden overtreffen de beperkte zuurstofvoorraden in steeds grotere mate en gezondheidsfaciliteiten zitten bijna zonder testkits. In het noordwesten kan het gezondheidssysteem nu al niet meer bijbenen, terwijl in het noordoosten het virus zich in een zorgwekkend tempo verspreidt, zegt de internationale medisch-humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen (AZG).

Lees verder

Internationaal Energieagentschap waarschuwt: aan dit tempo daalt uitstoot met amper 40 procent tegen 2050

Overheden moeten minstens drie keer meer investeringen in duurzame energie, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Alleen zo maken ze een kans om de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Lees verder

Internationaal akkoord om bossen te beschermen blijft dode letter

Van de 32 landen met de grootste bosoppervlakte ter wereld heeft alleen India echt ambitieuze doelen voor bosherstel. De andere landen schieten te kort, laat een analyse van hun laatste klimaatbeloften zien. Ook internationale financiering voor bosbescherming blijft achter.

Lees verder

Biodiversiteit: goedkeuring Kunming-verklaring op COP15 is eerste stap, sterk akkoord moet gesloten worden in 2022

Ministers uit meer dan 100 landen kwamen bijeen voor de 15e Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (COP15) en namen vandaag de Verklaring van Kunming aan. Deze verklaring, getiteld "Ecologische beschaving: bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst voor alle levens op aarde", is bedoeld om besluitvormers over de hele wereld de politieke wil te tonen om de biodiversiteitscrisis het hoofd te bieden. WWF verwelkomt de verklaring, maar is van mening dat het project momenteel onvoldoende is op belangrijke onderdelen en roept leiders over de hele wereld op om een ambitieus akkoord te bereiken dat het verlies aan biodiversiteit kan stoppen en de tendens kan omdraaien tegen 2030.

Lees verder

EU-burger wil bedrijven aansprakelijk zien voor wantoestanden in productieketen

Meer dan 80 procent van de Europese burgers is voorstander van strenge wetgeving die bedrijven ook aansprakelijk stelt voor buitenlandse mensenrechten- en milieuschendingen die in hun toeleveringsketen gebeuren. Dat blijkt uit een enquête in negen Europese landen.

Lees verder

Elektronische afvalberg weegt dit jaar meer dan de Chinese Muur

Wereldwijd gooien we steeds meer elektronisch afval weg. Vandaag, op International e-Waste Day, legt een internationale groep experten de vinger op de wonde met een pijnlijke statistiek.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Nu ook klimaatvluchtelingen uit Centraal-Amerika?

Klimaatverandering leidt niet alleen tot natuurrampen, maar ook tot het vluchten van de lokale bevolking. Centraal-Amerika toont dit aan op een concrete manier.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium