Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oorlogsmisdaden moeten veroordeeld worden, wie ze ook begaat, vandaag én dertig jaar geleden

In Oekraïne wordt infrastructuur voor o.a. drinkwatervoorziening vernield, wat terecht als oorlogsmisdaden wordt aangeklaagd. Gaat deze aanklacht over een edel principe dat altijd en overal van toepassing is, wie de daders ook mogen zijn? Dat kunnen we vaststellen uit deze terugblik op een andere invasie dertig jaar geleden en hoe verontwaardigd we toen reageerden op beschikbare informatie over oorlogsmisdaden.

Lees verder

Zijn we zo zeker dat de armoede wereldwijd afneemt?

De extreme ongelijkheid neemt toe in de wereld, volgens een recent rapport van Oxfam. Volgens Maarten Boudry is de 'obsessie' met extreme rijkdom en ongelijkheid een moreel irrelevante kwestie. We zouden ons volgens hem beter focussen op extreme armoede. Met die armoede gaat het – vanuit historisch oogpunt – helemaal niet zo slecht, zo luidt het argument. Is dat wel zo?

Lees verder

Frank Barat sprak met 1971 klokkenluider Daniel Ellsberg over persvrijheid "Ik ben Julian Assange"

Daniel Ellsberg bracht in 1971 de Pentagon Papers uit waarin werd aangetoond dat het leger in opdracht van de president de oorlog in Vietnam uitlokte, incidenten veinsde voor een invasie en jarenlang onderhandelingen weigerde omdat de gehate dictatuur, die ze hadden geïnstalleerd in Zuid-Vietnam, geen kans zou maken in eerlijke en vrije verkiezingen. "De zaak tegen Assange toont dat de VS nog steeds geheimen heeft voor de eigen bevolking en voor zijn bondgenoten, niet voor zijn vijanden".

Lees verder

Italiaans minister van leefmilieu: "Ik kan me de Grote Prijs van Monza niet indenken zonder brullende motoren"

De Italiaanse Speciale Gezant voor het Klimaat, Alessandro Modiano, neemt ontslag na drie maanden onder eerste minister Giorgia Meloni. Hij was in januari 2022 nog benoemd door de vorige regering-Draghi. De extreemrechtse Meloni veranderde de naam van het Ministerie van Ecologische Transitie in Ministerie van Energiezekerheid.

Lees verder

Pandemisten bezetten Vredeshuis Gent tegen verkoopsplannen stadsbestuur

Het stadsbestuur van Gent (Open VLD, Groen, Vooruit en CD&V) verkoopt het gebouw waar nu het Vredeshuis gevestigd is, op de privémarkt aan de hoogste bieder, net wanneer de missie van het Vredeshuis – sociale rechtvaardigheid en internationale solidariteit verhogen – brandend actueel is. De organisatie die zich de Pandemisten noemt, heeft uit protest het pand bezet.

Lees verder

Alle mooie beloften ten spijt, produceert Europa elk jaar meer gevaarlijk afval

De Europese Commissie blinkt al sinds 1991 uit in mooie beloften en klinkende verklaringen over de aanpak van gevaarlijk afval, zonder ook maar enig concreet resultaat te leveren. De productie van gevaarlijk afval stijgt onafgebroken sinds 2004. Illegale handel en dumping wordt volgens de Europese Rekenkamer geschat op 1,5 tot 1,8 miljard euro.

Lees verder

Langdurige blootstelling aan verkeerslawaai vergroot kans op hartfalen

Een grootschalige studie naar de gevolgen van geluid van het wegverkeer en vliegtuigen op de gezondheid toont aan dat regelmatige blootsstelling aan een geluidsniveau boven 55 decibel het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De 'Schreeuw' van machteloosheid en wanhoop blijft in de lucht hangen

Onlangs zag ik weer eens de afbeelding van De Schreeuw van de Noorse kunstschilder Munch. Veel mensen zullen dit schilderij uit 1893 wel kennen, dat geldt als het aangrijpendste schilderij van hem.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium