Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Naima Charkaoui: 'Open grenzen gaan over gelijkheid en rechtvaardigheid'

‘Opengrenzenactivist!’ Het is een verwijt dat de rechterzijde van het politieke spectrum maar al te graag in een discussie werpt wanneer er vraagtekens worden geplaatst bij het huidige migratiebeleid. Voor Naima Charkaoui is dat verwijt echter een geuzennaam. In haar recentelijk gepubliceerd en lezenswaardige Opengrenzenmanifest (EPO) pleit ze onverhoeds voor open grenzen en toont ze aan dit idee lang niet zo gek is als tegenstanders beweren.

Lees verder

Conservatieve regering Griekenland behandelt linkse terroristen anders dan rechtse

In Griekenland is er politieke heibel tussen regering en oppositie over de behandeling van een gevangene die levenslang uitzit voor moord op politici, journalisten en diplomaten. Gevangenen met een extreemlinkse achtergrond worden door de rechtse regering zeer streng behandeld, terwijl extreemrechtse terroristen een soepel regime krijgen, waaronder zelfs uitzenden van een eigen YouTube-kanaal.

Lees verder

Recensie: nog niet wakker genoeg

Politiek filosoof Ewald Engelen heeft als auteur het voordeel van de stelligheid. Strijdbaar wil hij de zaken op scherp stellen: de economische elites geraken met teveel weg (belastingparadijs, flexibilisering van de arbeid, …) en de Nederlandse burger is zich daar veel te weinig bewust van en stemt dan toch weer voor grote middenpartijen. Ontwaak! Maar in zijn betoog, dat hij schreef naar aanleiding van de aanstaande verkiezingen in Nederland, schiet hij als linkse kameraad wel meermaals in eigen voet. Drie voorbeelden.

Lees verder

Sociale media, het nieuwe dominante medium?

In deze analyse buigt Ignacio Ramonet zich over de impact van de sociale media op het totale medialandschap. "Elk communicatiemiddel dat zich niet aanpast aan dit nieuwe ecosysteem zal verdwijnen." Maar ook: "De geschreven pers moet zich concentreren op zijn kwaliteiten: de kwaliteit van het geschreven woord, de excellentie van het verhaal, de originaliteit van het onderwerp, de realiteit van de getuigenis, de authenticiteit van de informatie, de intelligentie van de analyse en de garantie van de geverifieerde waarheid."

Lees verder

Je bent al mooi: De schoonheid van imperfectie

Sinds augustus 2019 schrijft psycholoog Paul Verhaeghe op zijn Boekenblog over boeken die hem persoonlijk raken. DeWereldMorgen publiceerde de voorbije weken een aantal van zijn recensies. Wat de grote ketens ook mogen beweren, goede boeken verouderen niet. Daarom ook aandacht voor boeken die amper een paar jaar uit zijn, zoals 'Je bent al mooi. De schoonheid van imperfectie' van psychologe Liesbeth Woertman.

Lees verder

Oproep aan Belgische regering: 'Steun voorstel van India en Zuid-Afrika om wereldwijde vaccinproductie op te voeren'

Begin maart verzamelen de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie om een voorstel van India en Zuid-Afrika te bespreken. Als het voorstel wordt goedgekeurd, kan de wereldwijde vaccinproductie worden opgevoerd. In een gezamenlijke brief roepen de Belgische leden van het Europees burgerinitiatief NoProfitonPandemic de Belgische regering op om het voorstel niet langer te blokkeren.

Lees verder

Week van de Vrijwilliger: “Ik kan van betekenis zijn. Dat geeft me enorm veel voldoening en ik geloof meer in mijn eigen kunnen”

Eén op de acht Vlamingen zet zich in als vrijwilliger. Hun inzet is van onschatbare waarde. Vanaf 27 februari vieren we de Week van de Vrijwilliger en brengen we dat extra onder de aandacht. Hoe is het om jezelf in te zetten als vrijwilliger? Eva is vrijwilliger bij Aut & Out en getuigt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Leuven 2030 lanceert EcoFoodMap: digitaal kompas voor Leuvense voedselstrategie

In Leuven werd zopas de EcoFoodMap gelanceerd: een online platform dat inzicht biedt in alle mensen en organisaties die de Leuvenaars van voedsel voorzien. Dat moet nieuwe samenwerkingen in het kader van de Leuvense voedselstrategie makkelijker maken en vermijden dat bedrijven of burgers tijd verliezen aan problemen die iemand anders al oploste.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium