Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Zes zaken die je moeten weten over Afghanistan en de Taliban

Als het over Afghanistan gaat verzwijgen de mainstream media de voor het Westen meeste vervelende feiten. Eens je die in rekening brengt krijg je een heel ander verhaal.

Lees verder

Ken Loach verbannen uit Labour: of hoe de Europese sociaal-democraten hun toekomstige irrelevantie organiseren

De verbanning van Brits filmregisseur Ken Loach uit Labour is meer dan een sociaal-democratische partij in één land die zijn eigen graf graaft. Dit is symptomatisch voor de manier waarop alle traditionele sociaaldemocratische partijen in heel Europa zichzelf in de vernieling rijden. Dat geen enkel sociaaldemocratisch politicus op het Europees vasteland zich geroepen voelt om zijn (het zijn nog steeds grotendeels mannen) steun uit te spreken voor Ken Loach zegt genoeg.

Lees verder

De aardbevingen in Haïti, ook vanmorgen was het weer raak

De berichtgeving over de recente aardbeving in Haïti komt mondjesmaat binnensijpelen. Het drama van 2010 is zich aan het herhalen. Haïtianen sterven niet aan 'aardbevingen'. Aardbevingen van dezelfde kracht en erger eisen in andere landen veel minder dodelijke slachtoffers. Haïtianen sterven aan onderontwikkeling, armoede, gebrek aan water, hospitalen, scholen, gebrek aan stevige woningen ... Een eerste indruk van getuigen ter plaatse.

Lees verder

Afghanistan: internationale gemeenschap moet actie ondernemen om verdere tragedies te voorkomen

‘Wat we nu in Afghanistan zien gebeuren is een tragedie die voorzien en voorkomen had moeten worden. Dit zal alleen maar verder ontsporen als er geen snelle actie wordt ondernemen door de internationale gemeenschap’, zegt Agnès Callamard. De secretaris-generaal van Amnesty International reageert daarmee op de ineenstorting van de Afghaanse regering na de machtsovername door de Taliban en de chaotische taferelen op de luchthaven van Kaboel nu duizenden mensen het land proberen te verlaten.

Lees verder

Code rood voor de mensheid door opwarming aarde

  Afgelopen maandag maakte het wetenschappelijke IPCC-klimaatpannel van de VN bekend dat in elk toekomstig scenario van minder of meer...

Lees verder

Crisiscel Cultuur vraagt heropening cultuursector op volle publiekscapaciteit vanaf 1 september

  De Crisiscel Cultuur vraagt in de aanloop naar het Overlegcomité van 20/8 de volledige vrijheid voor het publiek, het...

Lees verder

IPCC-rapport: nieuw wapen voor klimaatwetenschap in de rechtbank?

Jongeren, slachtoffers van klimaatrampen en kwetsbare landen zouden het recente klimaatrapport van de VN kunnen gebruiken als bewijs om vervuilers aan te klagen voor schade of om herstelmaatregelen af te dwingen. Dat zeggen juridische experts.

Lees verder

VN gaan over tot verplichte vaccinatie personeel op hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York vaardigt striktere covid-richtlijnen uit voor stafleden, diplomaten en bezoekers. Het vaste personeel in New York krijgt nog tot 19 september de tijd om zich te laten vaccineren. Voor buitenlandse VN-medewerkers komt voorlopig enkel een advies. Maar willen zij eten in het VN-restaurant, dan moeten ze wel een vaccinbewijs voorleggen.

Lees verder

De melancholische doolhoven van beeldtovenaar Wong Kar-Wai

Van Covid maakte de Hongkongse grootmeester Wong Kar-Wai gebruik om zich met zijn tienkoppig filmoeuvre te amuseren. Dat leidde tot digitale restauratie en hier en daar ook nieuwe montages. Enkele van die gloednieuwe 4K-cuts halen/haalden deze zomer de succesvol heropende zalen en krijgen aansluitend een dvd en blu-ray release. Telkens is het genieten geblazen van enigmatische, melancholische en visueel sprankelende cinema die door onze geest blijft spoken. Omdat Wong Kar-Wai’s films herkenbaar zijn maar onvatbaar blijven.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Dé David Van Reybrouck van Nederland: Niels Posthumus

Met ‘Alle problemen begonnen met van Riebeeck, wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika’ brengt Niels Posthumus voor Podium een relaas over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Die geschiedenis wordt nog steeds geschreven door de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium