Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Akkoord over opvang vluchtelingen: “Grondrechten worden afgebouwd”

De Federale Regering heeft een akkoord bereikt over de opvang van vluchtelingen. De Opvangwet wordt aangepast, afgewezen asielzoekers zullen sneller weggestuurd worden. Er komen strengere regels voor gezinshereniging. Daarnaast komen er ook 700 nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers in containers. We vroegen Marie Doutrepont, advocate bij Progress Lawyers Network, wat dit akkoord betekent voor de vluchtelingen in ons land.

Lees verder

Krijt vzw: “Een tocht op een zeiljacht helpt je niet de leerplandoelstellingen te bereiken”

Eén op zeven leerlingen groeit op in armoede. Hoge schoolkosten en onbetaalbare schoolfacturen leiden tot stress, zowel bij ouders als bij scholen. Colette Victor is coördinator van Krijt vzw, een organisatie die scholen helpt om een bewust armoede- of kostenbeleid te ontwikkelen. Meer en meer spitst Krijt zich toe op bewustmaking van scholen en leerkrachten. Om echt kosten te besparen moeten scholen kritisch naar hun eigen werking leren kijken.

Lees verder

Sociale strijd: mediamythes van VBO en VOKA doorprikt

Als we de patroonorganisaties mogen geloven dan zit de Belgische economie stevig in het moeras en zijn er dringend maatregelen nodig om het tij te keren. Hun onheilsberichten, lustig verspreid door de mainstream media, moeten dienen om de regering onder druk te zetten om het asociale en neoliberale beleid verder te zetten. Een recente studie van Matthias Somers van de denktank Minerva ontkracht een aantal van deze mediamythes.

Lees verder

Gemeenschappelijke munt Brazilië-Argentinië: volgende stap in onttroning dollar

President Lula Da Silva (Brazilië) en president Alberto Fernández (Argentinië) willen het plan voor een gemeenschappelijke munt nieuw leven inblazen en uitbreiden tot heel Zuid-Amerika. De ambitie om los te komen van de dollar leeft al lang, maar krijgt nu een nieuw elan in een wereld die veel meer multipolair is geworden.

Lees verder

Vrouwelijke superhelden trekken aan de alarmbel

Vrouwelijke superhelden hebben woensdag 8 maart aan de alarmbel getrokken op de Grote Markt in Sint-Niklaas. “We vragen een sterke verhoging van de minimumlonen, betere pensioenen en sterke openbare diensten. We herdenken de vele slachtoffers van seksueel geweld. En doen een oproep om maandverband, tampons, cups … te doneren aan vrouwen in armoede via onze grote inzamelbak op de markt”, vatten Céline Van Namen en Debby Burssens van het Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas hun actie naar aanleiding van Internationale Vrouwendag samen.

Lees verder

Primeur: EU legt internationale sancties op wegens geweld tegen vrouwen

Op de vooravond van Internationale Vrouwendag heeft de Europese Unie voor het eerst sancties uitgevaardigd voor seksueel geweld en discriminatie van vrouwen. In totaal krijgen negen aan buitenlandse functionarissen en drie organisaties straffen opgelegd.

Lees verder

Oekraïne: vrouwen lopen ernstige risico’s door de grootschalige Russische agressie

Amnesty International deelt op Internationale Vrouwendag mee dat terwijl de grootschalige invasie van Rusland tegen Oekraïne zijn tweede jaar ingaat, vrouwen in het land nog steeds grote risico's lopen. Ze worden geconfronteerd met een verhoogde last van zorgtaken en ontberingen bij het leven in oorlogsgebieden. Bovendien kampen ze met immense stress.

Lees verder

BNP Paribas in het vizier van verschillende klimaatrechtszaken

Een van Europa's grootste banken krijgt twee spraakmakende rechtszaken te slikken. Het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis moet zich verdedigen tegen beschuldigingen van financiering van klimaatverandering en de vernietiging van natuur.

Lees verder

Historisch oceaanverdrag: “Natuurbescherming heeft gewonnen”

Beleidsmakers en milieuorganisaties wereldwijd zijn in de wolken over het bindend internationaal verdrag om de wereldzeeën en het leven erin beter te beschermen. Na bijna twintig jaar van moeilijke onderhandelingen werd zaterdag eindelijk een akkoord gesloten. “Wat op volle zee gebeurt, is niet langer 'uit het oog, uit het hart’”.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vlaamse regering gestikt

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium