Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Dit is geen horrorregering. In deze uitzinnige tijden is dat al een verademing

Na bijna 500 dagen en een uitputtende stoet van informateurs en verkenners is het zover. België heeft een nieuwe regering....

Lees verder

VS-Hooggerechtshof was nooit progressief, evolueert onder Trump van rechts naar extreem-rechts

Alle 'baanbrekend' genoemde vonnissen van het VS-Hooggerechtshof kwamen er onder druk van de publieke opinie, tientallen jaren nadat de bevolking reeds overtuigd was. Het is een mythe dat deze instelling de VS hebben gemoderniseerd. Integendeel, het Hof werd opgericht om maatschappelijke evolutie door de bezitloze meerderheid in toom te houden. Bovendien, 'grondwettelijk recht' is geen juridische of wetenschappelijke discipline, het is ideologische actie.

Lees verder

België zet militaire koers van vorige regering verder

Op vlak van defensie valt er in het nieuwe regeerakkoord weinig baanbrekend nieuws te rapen. Over het algemeen wordt de lijn van het beleid van de afgelopen legislatuur voortgezet.

Lees verder

In Europese innovatie-hoofdstad Leuven staan 5.600 mensen op wachtlijst voor sociale woning

Leuven werd met de ICapital Award tot hoofdstad van innovatie gekroond. Een mooie prijs, maar de vraag is wie al die baanbrekende projecten ten goede komen. In de innovatie-hoofdstad van Europa groeit de wachtlijst voor sociale woningen, is er voorlopig geen meetbare daling van de CO2-uitstoot en bepalen grote projectontwikkelaars in grote mate het uitzicht van de stad. Is het wel dit soort innovatie dat de Leuvenaars nodig hebben?

Lees verder

Praktijktesten of discriminatietoetsen? Vraag is of deze kat wel muizen vangen zal?

  Het regeerakkoord spreekt voortaan van discriminatietoetsen in plaats van mystery calls of praktijktesten. ‘We vrezen dat de verbeteringen van...

Lees verder

Extinction Rebellion onderbreekt acties rond federale regeringsonderhandelingen en organiseert slotevent op Luxemburgplein

Door het escalerende politiegeweld tegen de dagelijkse acties die de beweging sinds 21 september uitvoert, besluit Extinction Rebellion de actiereeks 'Wat is uw plan?' te onderbreken. Oorspronkelijk plande de beweging deze marathonactie voort te laten duren totdat een nieuwe regering op de been was.  De actiereeks zal nu eindigen met een artistieke performance op het Luxemburgplein in Brussel, donderdag 1 oktober om 18u30.

Lees verder

Open Source Intelligence: de Belgische wapenexport ontmaskerd

Duistere praktijken verdragen geen zonlicht. Zo gaat het ook met de Belgische wapenhandel. De transparantie over de vergunningen voor wapenuitvoer laat te wensen over. Met speurwerk in online bronnen kunnen we achterhalen waar wapens terechtkomen en wie ze gebruikt. Die informatie gebruiken we om wapenexport aan banden te leggen. Dit najaar kan je met ons mee op onderzoek.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Klimaatbeweging Climaxi over Vivaldi: "Veel beloften maar geen trendbreuk"

Climaxi nam het regeerakkoord door van de aankomende Vivaldi-regering. Op vlak van klimaat, mobiliteit en milieu erkent de beweging voor klimaat- en sociale rechtvaardigheid dat er een frisse wind waait, die kansen biedt. De engagementen mochten groter zijn en moeten vooral concreter worden, maar dit akkoord biedt een kans om de negatieve reputatie van België op vlak van klimaat en sociale rechtvaardigheid om te keren. Al blijft het vaag en is het zelfs geen aanzet voor de echte trendbreuk die we nodig hebben.

Lees verder

Trump en Bolsonaro 'smelten weg' tijdens de VN-Biodiversiteitstop

Terwijl de Verenigde Naties vandaag virtueel vergaderen in het kader van de Biodiversiteitstop, smelten ijssculpturen van presidenten Donald Trump en Jair Bolsonaro weg in New York, op de plaats waar de top normaal had moeten plaatsvinden. Met deze actie vestigt Greenpeace de aandacht op de afwezigheid van de Amerikaanse en Braziliaanse president tijdens de top en op de hoogdringendheid die nodig is om op te treden tegen de klimaatcrisis en de ineenstorting van de biodiversiteit.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium