Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Deze roofoorlogen dienen alleen miljarden dollars olie- en gaswinsten

Volgens Aviel Verbruggen, em. professor aan de UAntwerpen, zijn de VS-dollareconomie en de megawinsten van olie- en gasbedrijven de drijvende krachten achter de huidige roofoorlogen. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne schreef hij een uitgebreide analyse die zijn stelling onderbouwt met cijfers, statistieken en zelf berekende omzetting prijsniveau's 1970 naar 2020. Dit is een samenvatting.

Lees verder

Geen enkel land haalt WHO-limiet luchtvervuiling: "Drastische verschuiving naar hernieuwbare energie nodig"

Geen enkel land haalt de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en slechts in 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van het IQAIr.

Lees verder

Baas over eigen hoofd: handboek met alle argumenten

Redacteurs Samira Azabar en Ida Dequeecker brengen in hun boek 'BOEH! Baas over eigen hoofd' 24 auteurs samen die met de kracht van het rationele argument een ijzersterk pleidooi voeren. Wie nog twijfelden om deel te nemen aan het debat vinden hier hun referenties. Dit boek is tweemaal historisch, het is de geschiedenis van een beweging die niet opgeeft en een naslagwerk voor zij die deze strijd verder zetten.

Lees verder

Philsan Osman over BHM Belgium: "Ik ben blij dat zwarte vrouwen en queer personen de ruimte krijgen om ervaringen te delen"

In het kader van Internationale Vrouwendag (afgelopen 8 maart) organiseerde Black History Month Belgium een evenement rond Black Feminism in de Brusselse Kaaistudio's. Schrijver en activiste Philsan Osman (zij/haar) was een van de sprekers tijdens het panelgesprek met Henriette Essami, Aida Yancy en Collectif Susu, en moderator Rachael Moore. Malkia Mutiri sprak met Philsan Osman een dag na het evenement, over onder meer gemeenschapsvorming en Black History Month Belgium. Dit was hun gesprek.

Lees verder

Poolse autoriteiten moeten Oekraïense vluchtelingen beschermen tegen verder lijden en álle vluchtelingen gelijk behandelen

De Poolse autoriteiten moeten de verantwoordelijkheid voor vluchtende Oekraïners niet louter overlaten aan vrijwilligers. De chaotische en gevaarlijke situatie in Polen moet aangepakt worden om te voorkomen dat vluchtelingen nog meer lijden, zo concludeert Amnesty International na een 10-daags bezoek aan het land. Ook wijst Amnesty op het racisme en de discriminatie tegenover mensen van verschillende etnische groepen en mensen van kleur, in het bijzonder zwarte mensen.

Lees verder

“Absoluut geen ruimte” voor nieuwe olie- of gasprojecten binnen koolstofbudget

Binnen het koolstofbudget is er “absoluut geen ruimte” meer voor nieuwe steenkoolmijnen, oliebronnen of gasterminals, blijkt uit nieuw onderzoek. Rijke landen moeten zelfs al tegen 2034 volledig stoppen met hun olie- en gasproductie om de transitie eerlijk te laten verlopen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Onrechtvaardigheid onthaalouders  

  Ik, zoon van een onthaalouder die werkt voor i-mens weet precies wat ze ervaren. Onthaalouders worden onrechtvaardig behandeld, ze moeten zich vaak overwerken en worden niet gelijk berecht. Bijgevolg willen onthaalouders protesteren in Brussel...

Lees verder

Eric Cyuzuzo: “Black History Month Belgium is about celebrating the power of assembly within our communities”

During the whole month of March the team of Black History Month Belgium organizes and sets up events for and by Black communities. To celebrate Blackness in all its diversity and beauty. DeWereldMorgen talked to Eric Cyuzuzo, lead programmer and partnerships manager for BHM Belgium about the theme of this year: ‘the power of assembly’. A conversation about the importance of Black History Month Belgium.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium