Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Tot de laatste Oekraïner." Volgens een topdiplomaat is de VS uit op een lange oorlog

Volgens voormalig topdiplomaat Chas Freeman is het establishment in de VS niet uit op een snelle vrede, maar wil het integendeel de oorlog rekken, met als doel Rusland zoveel mogelijk schade toe te brengen. Bovendien heeft een langdurige oorlog voor bepaalde sectoren in de VS zijn voordelen… Freeman pleit voor een nieuwe veiligheidsarchitectuur in Europa.

Lees verder

Negen jaar na de instorting van Rana Plaza is het tijd voor een Belgische zorgplichtwet

Op 21 april kwamen Belgische vakbonden en ngo’s samen op het Surlet de Chokierplein in Brussel om de slachtoffers van de instorting van Rana Plaza, inmiddels negen jaar geleden, te herdenken. Ze lanceerden ook de nieuwe campagne #madewithrespect waarmee ze eisen dat België voor alle sectoren een allesomvattende zorgplichtwet doorvoert: “Eigenlijk is het schrijnend dat wij hier vandaag nog actie voor moeten voeren.”

Lees verder

'Met huidige aanpak slaapwandelt Europa naar nieuwe Wereldoorlog'

Meer dan 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog slaapwandelen de Europese leiders naar een nieuwe wereldbrand. In 1914 dachten de Europese regeringen dat de oorlog drie weken zou duren. Hij duurde vier jaar en kostte het leven aan meer dan 20 miljoen mensen. Dezelfde nonchalance toont zich bij de huidige oorlog in Oekraïne, volgens Portugees socioloog Boaventura de Sousa Santos.

Lees verder

Huishoudhulpen nog steeds in actie!

In het kader van de interprofessionele acties van deze vrijdag 22 april "Omhoog met de lonen!", waarbij de vakbonden en werknemers uit verschillende sectoren op straat kwamen in de Antwerpen, Brussel en Gent, voerden ook de huishoudhulpen in de dienstencheques weer actie. Zij zijn de eerste slachtoffers van de stijgende brandstofprijzen.

Lees verder

Wie is de Social Justice Warrior?

‘Ben ik wel woke genoeg?’ Dat vraagt auteur Martin Harlaar zich de laatste jaren steeds vaker af. ‘Ik droom er zelfs van. Geregeld word ik nat van het zweet wakker uit steeds dezelfde nachtmerrie. Ik zit in een klaslokaal en moet van een bont gezelschap studenten de vraag beantwoorden waar ‘LGBTQIAPK+’ voor staat, in de juiste volgorde, en het wil mij maar niet lukken. Geen probleem toen het nog twee of drie letters waren, maar in de afgelopen jaren kwam er bijna in elke nachtmerrie wel weer een letter bij, dus er was echt geen beginnen aan.’ 

Lees verder

"Oorlog in Oekraïne wordt 'perfecte storm' over de hele wereld"

De oorlog in Oekraïne maakt naast de militaire ook duizenden burgerslachtoffers. De VN maken in een recent rapport de rekening op van deze ramp en van zijn weerslag in de hele wereld. Hongersnood dreigt in landen die al in nood verkeerden door een ongelijke en roofzuchtige economie en door de gevolgen van de klimaatcrisis.

Lees verder

Belgische supermarkten krijgen binnenkort ecologisch rapport

Hoe makkelijk of moeilijk maken supermarkten het ons om duurzaam te eten? De “Superlijst Milieu”, dat de komende maanden Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi en Lidl onder de loep neemt, zal het ons binnenkort vertellen.

Lees verder

Statement van de pacifistische beweging van Oekraïne over de oorlog

De Oekraïense Pacifistische Beweging maakt zich ernstige zorgen over het actief verbranden van bruggen voor een vreedzame oplossing van het conflict tussen Rusland en Oekraïne aan beide zijden. Alsook over signalen van intenties om het bloedvergieten voor onbepaalde tijd voort te zetten om bepaalde soevereine ambities te verwezenlijken.

Lees verder

Landbouw en klimaat hebben insectenpopulaties al gehalveerd

De klimaatverandering en intensieve landbouw zijn nu al verantwoordelijk voor een vermindering van 49 procent van het aantal insecten in sommige regio’s. Dat blijkt uit een grootschalige studie in Nature.

Lees verder

Myanmarese leger blijft jaar na akkoord protesten hardhandig de kop indrukken

Een jaar na de goedkeuring van een vijfpuntenplan om een einde te maken aan het conflict in Myanmar, is het geweld tussen de militaire regering en protesterende burgers nog dagelijkse kost. 1700 mensen zouden al zijn omgekomen en meer dan 13.000 zijn gevangengezet.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Leuven vindt geen verbalisanten van bouwovertredingen

  Leuven vindt niet het gewenste aantal verbalisanten om bouwovertredingen vast te stellen. In de Cel Handhaving van de Dienst Bouwen van de stadsadministratie zijn er drie voorzien, maar momenteel is er maar één actief...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium