Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

COP26: weinig hoop voor de top van de allerlaatste kans

Tussen 31 oktober en 12 november vindt in het Schotse Glasgow de belangrijkste klimaattop plaats sinds de top van Parijs in 2015. Honderden vertegenwoordigers van landen over de hele wereld en een veelvoud van stemmen uit de civiele maatschappij zullen zich meer dan tien dagen buigen over de meest prangende vraag van dit moment: hoe houden we klimaatverandering onder controle tijdens deze eeuw? Cruciale doelstelling is om de globale temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden en de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul te herleiden. Maar de kans is klein dat dat zal lukken.

Lees verder

My name is Atoom, Atoomenergie. En mijn afval is de kern van mijn probleem

De lobby van de kernergie beperkt zich niet tot de 'innovatie' van SMR-minireactoren, maar wil het tevens voorstellen alsof kernafval slechts een probleem zou zijn naast andere, 'even erg' als afval van zonne- en windenergie. Niets is minder waar. Bovendien, het is géén kernenergie, het is atoomenergie. Dit is een pleidooi voor eerherstel van de juiste naam.

Lees verder

Uitgelekte documenten onthullen hoe de grote vervuilers achter de schermen lobbyen tegen klimaatactie

Aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow brengt Greenpeace gelekte documenten naar buiten die een verontrustend beeld schetsen van hoe achter de schermen de grote vervuilers er alles aan doen om hun belangen te laten primeren.

Lees verder

Afghaanse regering van de taliban tackelt terreurorganisatie IS

Een afschuwelijke terreuraanval van IS-K (IS in Afghanistan) op een sjiitische moskee in de stad Kunduz deed alle alarmbellen afgaan, niet alleen bij de taliban maar ook in Iran en China. Vijay Prashad bekeek de economische belangen die de nieuwe regering in Kaboel motiveren om interne en externe conflicten in de regio te vermijden en waarom de taliban hard optreden tegen IS.

Lees verder

Blokkeeractie aan het VBO: "Een signaal aan de vooravond van de COP26"

Een honderdtal klimaatactivisten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, blokkeren vandaag de zetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Aan de vooravond van de COP26 in Glasgow heeft Comac een duidelijke boodschap: "We hebben geen tijd meer te verliezen. Het is tijd om achter de vervuilende multinationals aan te gaan in plaats van achter de burger, zoals regeringen doen met hun asociale groene taksen."

Lees verder

VUB-onderzoek bij Brusselse maaltijdkoeriers brengt precaire werkomstandigheden in kaart

In Brussel start donderdag de langverwachte rechtszaak tegen Deliveroo. Centraal staat de vraag of het e-commercebedrijf zijn koeriers onterecht laat werken als zelfstandigen, waardoor ze amper toegang tot sociale rechten hebben. VUB-onderzoeker Elief Vandevenne onderzocht de mate van precariteit en de relatie met het welzijn van 170 Brusselse maaltijdkoeriers.

Lees verder

Europa mag zich niet laten verleiden tot deelname aan de Koude Oorlog van VS tegen China

De Amerikaanse regering probeert van Europa een bondgenoot te maken in haar Koude Oorlog tegen China. De Europese Unie heeft tot dusver geweigerd zich hierin te laten meeslepen. Het getouwtrek maakt de regio echter tot een belangrijk brandpunt in de wereldpolitiek van vandaag.

Lees verder

Smeltende ondergrond in Siberië geeft onbekende virussen en zelfs kernafval vrij

De snel ontdooiende permafrost in het noordelijk halfrond kan onontdekte virussen, resistente bacteriën en zelfs radioactief afval uit de Koude Oorlog vrijgeven. Dat toont nieuw onderzoek van NASA en het Europees Ruimteagentschap (ESA) aan.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

't Pand Spreekt: actie aan gemeenteraad Gent

Het Pand, het Caermersklooster is sinds 1 mei bezet. In verzet tegen haar vervreemding aan de private markt. Voor het Caermersklooster houden de stad Gent en de provincie twijfelachtige plannen achter de hand. Het pand wordt verkocht en dat aan de hoogste bieder. De inwoners zijn het  er niet mee eens en trekken vandaag naar de zitting van de gemeenteraad.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium