Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Waarom we dringend moeten praten over seksueel geweld

Tijdens de maand april schenken verschillende landen aandacht aan de bestrijding van seksueel geweld. De Vrouwenraad stelt dat 13,8 procent van alle Belgische vrouwen en 2,4 procent van alle Belgische mannen sinds de leeftijd van 18 jaar ooit het slachtoffer van seksueel geweld zijn geweest. Verkrachting is de ergste vorm van seksueel geweld. België kent 43.000 verkrachtingen per jaar. Elke dag worden dus minstens 100 Belgen verkracht, waarvan 86 procent van de slachtoffers de dader kent en slechts 10 procent aangifte doet. Dat dit nog steeds een veelvoorkomend probleem is, ligt aan het straatbeeld dat we over verkrachting hebben enerzijds en het strafrechtelijk systeem anderzijds. Enkel door het taboe rond verkrachting te doorbreken en een ogenschijnlijk onbespreekbaar onderwerp bespreekbaar te maken, kunnen we deze vorm van seksueel geweld een halt toe roepen. Samen.

Lees verder

Zet Vlaanderen de publieke woonzorgcentra weldra te koop?

“Wij zijn blij u mee te delen dat vanaf 1 juli het voormalige OCMW-rusthuis uitgebaat zal worden door de beursgenoteerde multinational Armonea.” Als het van Open Vld, CD&V en N-VA afhangt moeten we binnenkort niet schrikken van dit soort berichten. Zij dienden een voorstel in waarbij publieke welzijnsverenigingen, zoals woonzorgcentra, in een private vennootschap kunnen stappen. Zo zetten ze de deur wagenwijd open voor de commercialisering van onze openbare zorg.

Lees verder

Rechtse regering India is zo winstgeil dat ze bereid is hongersnood te riskeren

Met haar radicale landbouwhervorming wil de regering van India terug naar het winstmodel van de Britse koloniale periode. Ze weigert te buigen voor de grootste protestbeweging ooit ter wereld. De regering wil de poorten openen voor export van eigen basisvoeding én import van dure voedingsproducten ten bate van de agro-industrie, een maatschappelijk vernietigend recept richting hongersnood, of hoe de geschiedenis zich gruwelijk dreigt te herhalen. Dit terwijl het wel degelijk anders kan.

Lees verder

De Afschaffing: Aflevering 7 - Nina Henkens over Politiegeweld in België

De Afschaffing is een nieuwe podcast over hoe de afschaffing van politie, gevangenissen en het rechtssysteem eruit zou kunnen zien hier in België. We onderzoeken de geschiedenis van hoe deze systemen ontstaan zijn, hun hedendaagse realiteiten, en vooral, wat voor alternatieven we samen kunnen bouwen. Als je geïnteresseerd bent om mee te werken aan het creëren van deze podcast, of om geïnterviewd te worden, contacteer dan DeAfschaffing@gmail.com.

Lees verder

Apache doet het weer en nu ook op papier

En daar ligt het dan, het lentenummer van Apache Magazine. Tegendraads sober, maar rijk aan inhoud, want die heerst, zoals de onderzoeksjournalisten die achter dit initiatief staan dagelijks bewijzen vanuit hun hoofdkwartier boven de Borgerhoutse Reuzenpoort. Zij mogen zich deze nieuwe pluim op hun Apachehoed steken, niet omdat zij tot die indianenstam behoren, maar omdat de oprichters, Georges Timmermans, Tom Cochez en Bram Souffreau zich voor hun naam lieten inspireren door de ‘Apaches’ van Maurice Ravel in het Parijs van de Belle Epoque.

Lees verder

‘Black Jack’: Rebels kinderavontuur van Ken Loach

In juni wordt Ken Loach 85 maar aan scherpte heeft de energieke Britse filmmaker nog niets ingeboet. Getuige ‘Dialogue sur l’art et la politique’, geschreven neerslag van een levendig gesprek tussen Loach en schrijver-socioloog Édouard Louis over sociaal geweld en het engagement van kunstenaars. Dat Loach reeds als jong cineast bijzonder kritisch was, blijkt uit de Blu-ray-release van ‘Black Jack’, een historisch jongerenavontuur uit 1979. Mijlenver verwijderd van het sociaal realisme dat vroege (‘Kes’) en recente (‘Sorry We Missed You’) Loach-films verbindt maar een even krachtige en kritische doorlichting van een ondraaglijk onrechtvaardige samenleving.

Lees verder

NAVO neemt enorme risico’s door China tot tegenstander te verklaren

Gepensioneerd kolonel Ann Wright van het VS-leger noemt de beslissing van de VS en NAVO om zijn terrein uit te breiden naar de Zuid-Chinese Zee in de internationale wateren voor de kusten van China een gevaarlijke provocatie, die het risico op een open oorlog inhoudt met mogelijk gruwelijke gevolgen.

Lees verder

Bolivia slaagt er in onafhankelijk te blijven, ondanks vuile trucs van de VS

De recente aanhouding van Jeanine Áñez, zelfverklaard ‘interimpresident’ van het Boliviaanse coupregime, is een rechtvaardiging van de strijd van de Boliviaanse bevolking. De reactie van de regering-Biden daarentegen was een waarschuwing tegen het "antidemocratische gedrag" van de nieuwe Boliviaanse regering. Een krachtige analyse van Vijay Prashad.

Lees verder

Diepzeemijnbouw: Greenpeace voert actie tegen Belgisch bedrijf in de Stille Oceaan

  Global Sea Mineral Resources (GSR) voert op dit ogenblik testen uit voor diepzeemijnbouw in de Clarion Clipperton zone in...

Lees verder

'Wolfstijd' blikt terug op de Duitsers in de naoorlogse jaren 1945-1955

In Wolfstijd belicht journalist en literatuurwetenschapper Harald Jähner (°1953) Duitsland en de Duitsers tijdens het eerste naoorlogse decennium. Door de oorlog en bombardementen door de geallieerden telde het land toen negen miljoen geëvacueerde en dakloze mensen, veertien miljoen vluchtelingen en verdrevenen, tien miljoen vrijgelaten dwangarbeiders en gevangenen. Een uitbundig, weergaloos, beeldig verhaal dat wat teveel gebaseerd is op een beoordeling vanuit het heden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Strijd voor de vrijlating van een Guatemalteekse verdediger van de mensenrechten

Guatemala wordt de laatste twintig jaar geteisterd door multinationale bedrijven. Met instemming van de regering verloederen ze het grondgebied van de Mayabevolking, veelal ongerepte bosrijke en heuvelachtige streken, door het delven van ertsen (goud, zilver, tin, olie,…) of het aanleggen van reusachtige stuwdammen. De bevolking wordt beroofd van haar gronden. Lokaal gemeenschapsleider Bernardo Caal Xol leidt het protest. Hij werd gevangen genomen op basis van valse beschuldigingen. Meerdere organisaties ijveren voor zijn vrijlating. Guido De Schrijver geeft een stand van zaken.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium