Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Het besef dringt maar niet door: het onderwijs zit op zijn tandvlees

Het onderwijsveld zat al in grote nood, maar de coronacrisis deed daar nog een schep bovenop. We stevenen af op een acuut lerarentekort en de kwaliteit van het onderwijs daalt steeds verder. Onze leerlingen zijn het menselijk kapitaal van de volgende generatie. Als we in hen niet investeren leggen we een zware hypotheek op de toekomst.

Lees verder

Israëlische politie maakte Palestijnen tot doelwit met discriminerende arrestaties, marteling en onrechtmatig geweld

De Israëlische politie heeft een scala aan schendingen begaan tegen Palestijnen in Israël en bezet Oost-Jeruzalem. Dat deed zij zowel tijdens als na de recente gewapende vijandigheden in Israël en Gaza. De politie voert een discriminerende en onderdrukkende campagne met onder andere massa-arrestaties, onrechtmatig geweld tegen vreedzame demonstranten, en marteling en mishandeling van gevangenen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Amnesty International.

Lees verder

De economie demondialiseren tegen de groei, voor een beter leven

Wat betekenden ‘mondialisering’, ‘dekolonisatie’ en ‘degrowth’ vroeger, wat betekenen ze nu? Dit was het onderwerp van een boeiend debat in Brussel op 16 juni 2021, ter nagedachtenis van de Frans-Egyptische econoom Samir Amin. De Frans-Tunesische historica Sophie Bessis en de Franse econoom Gus Massiah wisselden over hem van gedachten met Pierre Galand.

Lees verder

Protestkunst om EU-deals rond klimaatwetgeving en gemeenschappelijk landbouwbeleid aan de kaak te stellen

Extinction Rebellion en Fridays for Future hebben een street art installatie onthuld waarop een rijke man staat afgebeeld die zijn sigaar aansteekt aan een brandende planeet aarde. Het kunstwerk was opgenomen in de expo Banksy Unauthorized in Brussel en verscheen woensdag ook op reclamepanelen in de Europese wijk. 

Lees verder

“MASKERS AF” als rode draad op Gentse Feesten Debatten

Vele keren in het voorbije jaar hebben we meegemaakt dat het systeem zichzelf ontmaskert: op ecologisch niveau met haarden van vervuiling, op sociaal niveau door de schrijnende ongelijkheid. Het open en vrije gesprek wordt belemmerd door een cultuur van “halve waarheden” en stigmatiseren van de discussiepartner. Daarnaast worden de meest onredelijke argumenten gebruikt om wie anders is te discrimineren en uit te sluiten. De Gentse Feesten Debatten (GFD) brengen al meer dan dertig jaar een kritische kijk op wat gebeurt in de samenleving. De GFD willen deze maatschappelijke kritiek een gefundeerd karakter geven. De GFD bieden feiten en argumenten, waarmee het publiek aan de slag kan. In tijden van “fake news” is dit een meerwaarde. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Straffe veranderingen in gevangenisstraffen? Wij werken mee aan maatschappelijk draagvlak

  Het is geen geheim dat het detentiesysteem in België niet feilloos werkt, als dit ooit al het geval zou geweest zijn. De recidivecijfers zijn torenhoog, de slachtoffers voelen zich vaak in de steek gelaten...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium