Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Burgers zetten tenten op om nacht met vluchtelingen op straat door te brengen

Al weken aan een stuk slapen er tientallen vluchtelingen en asielzoekers buiten in tentjes op de brug aan het Klein Kasteeltje, op de grens van Brussel en Molenbeek. De buren van de omliggende straten kunnen niet langer aanvaarden wat er zich in ons land afspeelt. Burgers van binnen en buiten Brussel die zich mee schamen over deze opvangsituatie hebben dit weekend een solidariteitswake gehouden en hun tenten opgezet om samen met hun buren van de brug buiten de nacht door te brengen.

Lees verder

Dure treintickets, 'besparingen' met dure gevolgen, niet alleen voor de reizigers

Mobiliteitsexpert Kris Peeters werpt zijn licht op de recente prijsstijgingen van de trein: “De federale en Vlaamse zuinigheid over openbaar vervoer kost ons veel geld. Hogere prijzen leiden tot minder reizigers, blijkt zowel uit onderzoek over prijselasticiteit als uit de praktijk. Lagere prijzen leiden tot meer reizigers. Zie Luxemburg. Zie Duitsland.”

Lees verder

Waarom ik een nacht op straat sliep

  Zaterdagavond gooide ik mijn Quechua-tent nog eens de lucht in. Niet op een festivalterrein, maar langs het kanaal in...

Lees verder

“Belangrijk boek” over Frantz Fanon en dekolonisatie

Slechts 36 is Frans-Martinikaans psychiater, auteur en antikoloniaal activist Frantz Fanon wanneer hij in 1961 aan leukemie overlijdt. Hij liet slechts enkele essays, artikelen en drie boeken na. Vooral zijn 'Peau noire, masques blancs' en 'Les Damnés de la Terre' blijven zo pertinent dat over hem nog steeds boeken geschreven worden. Terecht, meent Rachida Lamrabet nadat ze 'In het spoor van Fanon' las van Koen Bogaert.

Lees verder

Na Frankrijk legt sociale actie Groot-Brittannië plat, de strijd is niet ten einde

Meer dan 500.000 Britten legden op 1 februari 2023 het werk neer in overheidsdiensten en bedrijven. Zo klagen zij net als in Frankrijk één dag eerder hun werksituatie aan, lonen die decennialang niet werden aangepast aan de stijgende levensduurte, onhoudbare werkdruk door personeelstekort en gebrek aan werkingsmiddelen. Ze staken tevens tegen een regering die het stakingsrecht wil criminaliseren.

Lees verder

Tegendraads Leesvoer: de oorlog die verkeerd loopt, Sahra Wagenknecht, Holocaust-overlever, VS-Joodse kritiek

Een oorlog die niet loopt als gepland, Sahra Wagenknecht, Duitse linkse politica met extreemrechtse volgers? Een pro-Palestijns Holocaust-overlever stapt uit Labour en Amerikaanse Joden die in een Open Brief aan eerste minister Benjamin Netanyahu het politiek misbruik van antisemitisme veroordelen als wapen tegen critici van Israël. Meer Tegendraads Leesvoer uit de internationale media.

Lees verder

Genoeg is genoeg! Decathlon-werknemers eisen respect

Een deel van de ochtendploeg van het depot van Decathlon in Willebroek is vanmorgen niet aan de slag gegaan. Zij voeren actie tegen het complete gebrek aan sociaal overleg binnen het bedrijf. Dit is niet nieuw maar nu besliste de directie ook nog eens een jarenlange premie van 10 procent voor de werknemers van het depot te schrappen (in de winkels krijgen de werknemers die wel nog). De BBTK vraagt overleg maar dit wordt gewoon genegeerd. De directie komt zelfs niet naar het verzoeningsbureau. Genoeg is genoeg! De directie van Decathlon moet de spelregels respecteren.

Lees verder

Mike White’s ‘The White Lotus’: Sociale satire op het rijkeluisbestaan

Het tweede seizoen van ‘The White Lotus’ kon enkel teleurstellen. Zo’n sublieme sociale satire was de reeks die superrijken en hun vijfsterrenbubbel in Hawaï fileerde. Regisseur-scenarist Mike White springt nog steeds kwistig om met humor, venijn en vitriool maar Italiaanse exotica maakt zijn schets van de impact van macht en geld een tikkeltje minder bijtend. Al blijft het verrukkelijke televisie.

Lees verder

Zware tijden in Cuba: de transformaties zullen diepgaand moeten zijn

Cuba maakt op dit moment een uiterst moeilijke tijd door. Hoe slaagt dit eiland erin om ondanks alles stand te houden? Wat zijn de uitdagingen op het terrein en hoe worden ze aangepakt? We legden onze vragen voor aan Rogelio Polanco, een topadviseur van de Cubaanse regering.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De Europese Unie wil Biden's IRA achterna

  De Europese Commissie stelde op 1 februari officieel haar European Green Deal Industrial Plan voor. Het was eigenlijk geen primeur, want Commissievoorzitter von der Leyen deed dat vorige maand al op het Wereld Economisch Forum in...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Schaerbeek 1030 · Belgium