Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

“Continu moeten zeggen dat we geen plaats hebben, is voor niemand goed”

Op 17 november stelde Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens haar jaarverslag voor, met als rode draad: wachten. Wachten op het einde van de pandemie, op een opname in de kinderpsychiatrie, op een plek in het (buitengewoon) onderwijs of op erkenning als vluchteling. Haar boodschap is duidelijk: “Haal kinderen en jongeren uit de wachtkamer.”

Lees verder

Onze overheden komen hun zorgplicht voor de volgende generaties niet na

Grootouders voor het Klimaat is bitter ontgoocheld met de resultaten van de COP26- klimaattop in Glasgow. De dringende oproep (zie verder) van de Grootouders en  ouderenverenigingen aan onze regeringen om het tij te keren met een ambitieus  klimaatakkoord en meer klimaatrechtvaardigheid werd niet beantwoord met maatregelen die nu dringend nodig zijn. De overheden komen zo hun zorgplicht voor de volgende generaties niet na. De dikwijls scherpe reacties van de  ambassadeurs van de Grootouders stromen nu binnen.  

Lees verder

Winnaars Kif Kif schrijfwedstrijd: 'Westerse media: in de (tali)ban van het vrije woord?'

Het stuk 'Westerse media: in de (tali) ban van het vrije woord?' van Sehrish Raja, won de Kif Kif schrijfwedstrijd 'Het vrije woord' in de categorie opinie. Haar opiniestuk: ‘Westerse media: in de (tali)ban van het vrije woord?’ is volgens de jury wat betreft de vorm een relatief traditioneel opiniestuk, maar sprong er door de scherpte van de inhoud uit. Het is een aanklacht tegen de white saviour-blik die in de Westerse buitenlandverslaggeving nog veel te vaak primeert. Het stuk van is genuanceerd zonder algemeen te blijven. Door middel van drie nauwgezet uitgewerkte voorbeelden maakt ze haar punt duidelijk, ruim binnen het woordenlimiet. De schrijfwedstrijd werd georganiseerd ter ere van het twintigjarig bestaan van Kif Kif.

Lees verder

Vlaams Vredesinstituut vraagt de terugtrekking van de kernbommen uit Kleine-Brogel

Vrede vzw is zeer tevreden met het advies van het Vlaams Vredesinstituut (VVI) dat een duidelijke richting aangeeft in de acties die België moet ondernemen om effectief werk te maken van kernontwapening. Het VVI is een adviesorgaan van het Vlaams parlement dat maatschappelijk en partijpolitiek pluralistisch is samengesteld.

Lees verder

Rapport Unia: vaccinatiestrategie en Covid Safe Ticket vergroten het gevoel van wantrouwen

Een jaar na het eerste rapport van Unia, met cijfers over de impact van de gezondheidscrisis op de mensenrechten, is er nu een vervolgrapport over de mensenrechten tijdens de pandemie. Dit op basis van meldingen van burgers en een voortdurende toetsing aan de antidiscriminatiewetgeving.

Lees verder

Olie en gas ontkomen alweer in Glasgow. Hoe krijgen we ze te pakken op COP27?

Oliebedrijven werken intens samen om de afbouw van olie en gas tegen te werken, schrijft onderzoeker Dario Kenner van de Universiteit van Sussex na de klimaattop in Glasgow. “Nu is het moment om hen te confronteren en hun invloed af te bouwen.”

Lees verder

Basisdiensten via het net: voor sommige Belgen een hindernissenparcours

Mede door de coronapandemie gingen we nog vaker online om te shoppen of onze bankzaken te regelen. Maar niet elke Belg vond even vlot de weg op de digitale snelweg, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.

Lees verder

Opkomend 'internet van onderuit' in delen van Afrika

Over heel Afrika zien we steeds meer 'internet van onderuit', lokale netwerken die opgestart worden vanuit gemeenschappen in plaats van via overheden of bedrijven. Door zelf in te staan voor dergelijke infrastructuur zijn Afrikanen niet alleen beter bereikbaar, maar ook beter beschermd tegen privacy-inbreuken. Tot in Barcelona en New York zijn ze fan.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Schijt hebben aan God? (Deel 1)

De bekende Franse jurist Richard Malka publiceerde vorige maand een dun boekje: “Le droit d’emmerder Dieu”. Het brengt, met veel vertraging,  het pleidooi dat hij geschreven had als advocaat van Charlie Hebdo voor het proces over de aanslagen tegen dat magazine. Malka werd vorige week ook gelauwerd met een ‘prijs van de laïciteit’, verleend door het Comité Laïcité République. De toespraak die hij daarbij hield verscheen ook in de media. Een reden om even stil te staan bij de boodschap van deze prominente "laïcard”. (1)

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium