Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Het pensioendebat verdient beter dan versleten oneliners

Zijn de pensioenen 'onbetaalbaar' en 172 miljard euro (ongeveer een derde van het totale bbp) die in 2019 officieel vanuit België naar belastingparadijzen afvloeiden wel 'betaalbaar'? De pensioenen zijn perfect betaalbaar, volgens VUB-demograaf Patrick Deboosere. De discussie gaat niet over onbetaalbaarheid maar over prioriteiten en politieke keuzes, over de vraag wat voor maatschappij wij willen, ieder voor zich of solidair.

Lees verder

Nieuw onderzoek onthult wereldwijd misbruik van wapenstokken door de politie

Amnesty International en de Omega Research Foundation roepen regeringen op om een door de VN geleid proces te ondersteunen om de handel in materiaal te reguleren dat wordt gebruikt voor de wetshandhaving. Uit nieuw onderzoek blijkt hoe politiewapens zoals wapenstokken routinematig worden misbruikt op manieren die onder foltering of mishandeling kunnen vallen.

Lees verder

Ik ben Ahmad: een Belgische jongen vertelt zijn Afghaanse verhaal

In 2009 vlucht een jongetje van negen met zijn vader uit Afghanistan. Na een vlucht die twee jaar aansleept, belandt hij in België. Vandaag leeft het hele gezin verenigd. “Wie Ahmad leert kennen, kijkt nooit meer op dezelfde manier naar een onbekende vluchteling in de straat, in de klas of in het station”. Een verhaal dat boeit tot de laatste bladzijde.

Lees verder

Afgang-istan: 20 jaar na “nine-eleven”

  Verspeeld Vredesdividend Na het einde van de Koude Oorlog dachten veel mensen dat een periode van vrede gebaseerd op...

Lees verder

"Madagaskar is de kanarie in de koolmijn voor klimaathonger"

Madagaskar gaat gebukt onder een voedselcrisis die aangedreven wordt door de klimaatopwarming. Volgens onderzoekers moet het een waarschuwing zijn voor de rest van de wereld.

Lees verder

Covax haalt kwart minder vaccins op voor arme landen dan gepland

Het internationale samenwerkingsverband om armere landen van covid-19-vaccins te voorzien moet zijn doelstellingen voor dit jaar naar beneden bijstellen. Ondanks de beloftes van donorlanden geraakt het niet aan genoeg spuitjes.

Lees verder

Duizenden overlijdens in EU door vuile centrales in de Balkan

Steenkoolcentrales in de Balkan houden zich niet aan de wettelijke limieten voor luchtvervuiling en hebben zo op drie jaar tijd 12.000 overlijdens veroorzaakt, waarvan minstens de helft in de EU. “In 2020 was de uitstoot van schadelijk zwaveldioxide van 18 kolencentrales in de regio tweeënhalf keer zo hoog als alle 221 kolencentrales in de EU samen”, stelt een nieuw rapport.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De Cubaanse protesten van 11 juli 2021: terugblik van een reisbegeleider

  Cuba was groot nieuws de afgelopen maand. Omdat wat er in de media stond over Cuba, ver afstond van wat ik om mij heen zag, vond ik het zinvol om op te schrijven hoe...

Lees verder

Vragen bij grondwatervervuiling arseen op Leuvense Hertogensite

  Precies een week geleden publiceerde ik op de website Apache de resultaten van eigen studiewerk over de gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid van de vervuiling van het giftige arseen (As) op de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium