Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Climate Justice Camp: 'Hoe dagen we mainstream klimaatstrijd uit om tot inclusieve klimaatoplossing te komen?'

De COP25, oftewel de klimaattop in Madrid, is zondag 15 december afgesloten. Mainstream debatten over de oorzaken van de klimaatverandering en over de manieren om deze aan te pakken, neigen ernaar om zich te concentreren op de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van grondstoffen. De structurele oorzaken van de klimaatverandering worden hierbij onderschat of volledig genegeerd. Dat kan leiden tot foute conclusies over de oplossingen voor de klimaatverandering. Op het Climate Justice Camp in Gooik is die stap terug genomen om na te denken wat ‘klimaatrechtvaardigheid’ inhoudt.

Lees verder

Klimaattop Madrid: onderhandelaars blijven doof voor roep van de straat

Op het einde van de top in Madrid is het duidelijk: er gaapt een grote kloof tussen de roep van wetenschappers en de miljoenen mensen op straat en het ritme van de onderhandelingen. Na recordbrekende overuren eindigde de COP25 in de loop van zondag. De Klimaatcoalitie aanvaardt het gebrek aan concrete engagementen van de grootste vervuilers niet en vraagt België dan ook om de urgentie en de uitdaging van de klimaatcrisis serieus te nemen. Het jaar 2020 wordt cruciaal.

Lees verder

Onderweg naar mijn identiteit

Abdullah Ibrahim woonde als kind in Bagdad, maar vluchtte tien jaar geleden samen met zijn ouders naar België, weg van de oorlog. Hij stelt zich veel vragen over identiteit, wat dit juist betekent en hoe een identiteit wordt opgebouwd.

Lees verder

COP25 top verlamd, terwijl de wereld om actie schreeuwt

"De wereld schreeuwt om klimaatactie, maar deze top heeft nauwelijks gereageerd. De armste landen zitten in een sprint om te overleven, maar veel regeringen zijn nog maar net in gang geschoten. In plaats van zich te engageren voor ambitieuzere emissiereducties, hebben landen ruzie gemaakt over technische details”, aldus Chema Vera, internationaal directeur van Oxfam.

Lees verder

Srebrenica-overlever Hasan Hasanovic: "Niets wijst erop dat dit de laatste genocide in Europa was"

Op zijn negentiende ontsnapte hij ternauwernood aan Servische kogels. Op zijn drieënveertigste wil hij Europa waarschuwen voor de gevaren van polarisering. Voor auteur en museumcurator Hasan Hasanovic leert de Bosnische genocide ons nog elke dag lessen.

Lees verder

Uitkomst klimaattop volstrekt onaanvaardbaar, zegt Greenpeace

In Madrid is de klimaattop COP 25 op geëindigd op een sisser. Voor de zoveelste keer werden de steeds talrijker en luider klinkende progressieve stemmen ondermijnd door de machtige lobbymachine van de fossiele industrie, die een ambitieus klimaatakkoord als een bedreiging ziet voor hun winst. Politici verloren zich in eindeloos gekibbel over artikel 6 dat de koolstofmarkt reguleert en toonden geen enkel engagement om hun uitstoot daadwerkelijk te verminderen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Duurzame ontwikkeling: ik stond erbij en ik keek er naar?

Het jaarboek 'Armoede en sociale uitsluiting' is een week geleden gepresenteerd op de UAntwerpen. Guy Malfait, auteur van het boek 'Aan de onderkant' bracht daar deze toespraak.

Lees verder

Ecuador op straat voor inspraak

2019 gaat in Latijns-Amerika ongetwijfeld de geschiedenis in als het jaar van de onrust. Ook in Ecuador kwamen mensen op straat. Ze eisten niet alleen inspraak, maar ontwikkelden zelf een systeem van participatie.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium