Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Tijdens de eerste regeringsdeelname in 1999 werd Groen verpletterd. Herhaalt de geschiedenis zich?

De selectieve manier waarmee de media, sinds de nieuwe federale meerderheidscoalitie, bepaalde politici volgen en uitvergroten om de groenen als onbetrouwbaar-onervaren-dogmatisch-onrealistisch-onprofessioneel af te schilderen is een akelige herinnering aan de mediabashing die de groenen over zich heen kregen bij hun eerste regeringsdeelname in 1999. Deels was dat zeker hun eigen fout, élke partij maakt immers fouten. Grotendeels was er echter iets heel anders aan de hand. Een terugblik op 1999-2003.

Lees verder

De beklaagdenbank op het proces Mawda is veel te klein

Waarom lang niet alle schuldigen terechtstaan in het proces Mawda.

Lees verder

Moet dat kunnen?

Het typische aan grenzen is dat ze nooit vaststaan en vaak is dat een goede zaak. Weinigen zullen het betreuren dat de regels inzake kledingnormen op het werk in de loop der tijden zijn versoepeld, de scholen de scheiding tussen jongens en meisjes hebben opgeheven of de leeftijdsgrens om te mogen stemmen van 21 naar 18 is gegaan. Maar er zijn ook grensverschuivingen die we best kwalijk noemen. Eén daarvan is die tussen vrije meningsuiting en vreemdelingenhaat.

Lees verder

De stille stemmen van kandidaat-huurders

Je zou voor minder! Je bent één van de 3.700 kandidaten op de wachtlijst (94 procent Belgische nationaliteit) bij het sociaal verhuurkantoor West-Brabant vzw (SVK Webra vzw). Je bent bezig met overleven en naarstig op zoek naar een woonst. Wat zou je dan van de toren blazen over beleidsmaatregelen waar je niet van op de hoogte bent? Medewerkers en het bestuur van SVK Webra maken zich wel ongerust in hun plaats en wil de stemmen van kandidaat-huurders luid laten klinken.

Lees verder

Apotheker Igna Huyghe: "Patiënt kan zelf cannabis met therapeutische effecten telen"

  In 1984 studeerde Igna Huyghe af als apotheker aan de universiteit van Gent. Sindsdien ontwikkelde ze een brede interesse...

Lees verder

Klimaatcoalitie organiseert langste klimaatprotest ooit

Van maandagochtend tot woensdagavond organiseren Klimaatcoalitie en partners het langste klimaatprotest ooit in België: 60 betogers zullen elkaar in Namen en Brussel aflossen om meer klimaatambitie te eisen van onze regeringen. Concreet vragen de actievoerders een vermindering van de CO2-uitstoot op Europees niveau met minstens 60% tegen 2030. De actie zal live worden uitgezonden.

Lees verder

28 november 2010: WikiLeaks publiceert Cablegate in Der Spiegel, El Pais, Le Monde en The Guardian

10 jaar geleden publiceerde de nog vrij onbekende organisatie WikiLeaks 250.000 geheime diplomatieke documenten van de VS in Der Spiegel, El Pais, Le Monde en The Guardian. Cablegate toonde hoe regeringen systematisch informatie verbergen voor hun bevolking en veranderde zo het besef van de publieke opinie over de reële machtsuitoefening van hun politieke leiders.

Lees verder

We moeten weer leren houden van het donker

Al sinds de Verlichting staat het donker gelijk aan alles wat slecht is. Maar de toenemende lichtvervuiling in steden eist een hoge tol, schrijft Nick Dunn, hoogleraar Stadsplanning aan Lancaster University. “We moeten de duisternis dringend weer omarmen.”

Lees verder

In Peru is jonge generatie de verkankerde semi-feodale elite beu

In Peru werden op één week tijd twee presidenten afgezet na hevige straatprotesten. Volgens Peruviaans socioloog Carlos Alberto Adrianzén heeft de huidige aartsconservatieve politiek-economische elite geen enkele voeling meer met de gewone Peruviaan. Die neemt de corruptie, het machtsmisbruik, de repressie en de neoliberale afbraak van alle sociale rechten niet langer.

Lees verder

Drie kwart van Europese stadsbewoners ademt giftige lucht

Drie kwart van de stedelijke bevolking in de EU wordt blootgesteld aan giftige lucht omdat regeringen er niet in slagen de uitstoot te verminderen. Dat stelt het Europees Milieuagentschap in een nieuw rapport.

Lees verder

Italiaanse Vijfsterrenbeweging vervelt in amper zeven jaar tot traditionele machtspartij

Voormalig RTBF-journalist Hugues Le Paige stelt in zijn blognotes vast hoe verbazend snel de populistische Italiaanse Beweging der Vijf Sterren van komiek Beppe Grillo na amper zes jaar bestaan en één regeringsdeelname op de teller reeds is verveld tot een oertraditionele machtspartij, met alle klassieke symptomen van de oude Italiaanse politieke cultuur.

Lees verder

Condenssporen van vliegtuigen tweemaal schadelijker dan CO2

De witte condenssporen van vliegtuigen hebben een nog veel grotere invloed op de klimaatverandering dan gedacht, blijkt uit een studie door de Europese Commissie. De impact is zelfs tweemaal groter dan de CO2-uitsoot van vliegtuigen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De Afschaffing: Aflevering 2 - Families van gedetineerden in België

De Afschaffing Aflevering 2: Families van gedetineerden in België De Afschaffing is een nieuwe podcast over hoe de afschaffing van politie, gevangenissen en het rechtssysteem eruit zou kunnen zien hier in België. We onderzoeken de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium