Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Israël en de opkomst van Joods fascisme

Het masker valt van het gezicht van Israël’s apartheidsstaat en onthult een grijnzende schedel die de vernietiging voorspelt van de laatste paar beperkingen tegen het doden van Palestijnen.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne: voormalig Israëlische premier zegt dat de VS vredesovereenkomst blokkeerde

Volgens voormalig Israëlische premier Naftali Bennett hebben de VS en de Westerse bondgenoten zijn pogingen bij het begin van de oorlog geblokkeerd om een einde te maken aan het conflict. Zij wilden niet onderhandelen, zij wilden daarentegen Poetin blijven aanvallen om hem te verzwakken.

Lees verder

Mattias Desmet: “Deze beslissing is als een moord. En ik kan geen fouten verwijderen die niet bestaan”

"Als de universiteit nu zegt dat ze haar vertrouwen behoudt in de criticasters van mijn boek, dan is dat voor mij hetzelfde als de onschuld van iemand staande houden, terwijl die met het bebloede mes van de moord in de hand staat", zei Mattias Desmet aan De Standaard als reactie op het besluit van UGent om de professor psychologie niet langer alleen de verantwoordelijke lesgever van het vak Cultuur- en Maatschappijkritiek te laten zijn en zijn boek ‘De psychologie van totalitarisme’ niet langer verplicht studiemateriaal voor dat vak te laten zijn. Al zouden een beperkt aantal hoofdstukken uit dat boek wel nog toegelaten kunnen worden als lesmateriaal. Als Desmet er correcties op uitvoert, tenminste. En daar wringt het schoentje. Want Desmet ziet geen enkele fout. En tekende zelfs beroep aan tegen de beslissing.

Lees verder

Seymour Hersh: “Hoe de VS de Nord Stream pijplijnen uitschakelden”

Seymour Hersh (°1937) is niet zomaar de eerste de beste VS-journalist. In 1969 was hij de reporter die de slachtpartij van My Lai door VS-soldaten uitbracht en dat overdeed in 2004 met de folterpraktijken op Iraakse gevangenen in Abu Graib. Volgens zijn onderzoeksinformatie was de sabotage van de Nord Stream pijplijnen wel degelijk een geheime operatie onder rechtstreeks bevel van president Biden.

Lees verder

"Hoe het Westen oorlog bracht naar Oekraïne": 8 argumenten in 62 pagina's

In amper 62 pagina's is de Amerikaanse auteur, historicus en activist tegen kernwapens Benjamin Abelow er in geslaagd 8 sterke argumenten samen te brengen om aan te tonen hoe en waarom het Westen 'oorlog heeft gebracht naar Oekraïne'.

Lees verder

De levensgevaarlijke complottheorie van het Vlaams Belang

Vlaams Belanger Filip Dewinter mocht van de Gentse rector zijn boek voorstellen over “omvolking”. Dat in de universitaire aula een fascistische complottheorie wordt verspreid die vandaag white supremacisten inspireert tot moord is schaamtelijk en schandelijk.

Lees verder

Te star kijken naar “Tár”

De straffe film “TÁR” met een weergaloze Cate Blanchett wekt heel wat controverse op. Gaea Schoeters wilde de film eerst niet zien, gewaarschuwd door Rebecca Solnit en Marin Alsop. Ze heeft de film dan toch gezien en voert nu een waar intentieproces tegen de maker Todd Field. Wouter Hessels, onderzoeker en docent filmgeschiedenis vindt “Tár” eerder getuigen van vrouwelijke kracht en mannelijke onmacht.

Lees verder

Gaza voor beginners

De Gazastrook, een 360 vierkante kilometer Palestijns grondgebied, is het tehuis van 2,3 miljoen mensen en onderhevig aan een strikte Israelische en Egyptische blokkade sinds de Islamic Resistance Movement (Islamitische Verzetsbeweging) (Hamas) met geweld controle nam van de verarmde kust-enclave in de zomer van 2007.

Lees verder

Lula reanimeert diplomatie en imago van Brazilië

De nieuwe president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië is erop gebrand het internationale imago van zijn land op te poetsen na de doortocht van zijn voorganger Jair Bolsonaro. Vooral op diplomatie zet hij meteen groot in. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Zijn Freud en psychoanalyse nog relevant?

In de commotie rond omstreden Professor psychologie Mattias Desmet (UGent) wordt al snel door positivistisch filosofen en vooruitgangsgelovigen het volledige verhaal van Freud en psychoanalyse mee de grond in geboord. Maar is dat wel volledig...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium