Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Waarom N-A en Vlaams Belang transfers van arm naar rijk best OK vinden

Om de haverklap herinneren beide Vlaams-nationalistische partijen ons aan hun communautair favoriete onderwerp. Vlaanderen zou zich arm betalen met sociale transfers naar Wallonië. In zijn boek We are one – Manifest voor de eenheid van België herleidt PVDA-ondervoorzitter David Pestieau die stelling tot zijn ware dimensies en wijst op die andere transfers die N-VA en Vlaams Belang wel OK vinden, die van arm naar rijk. Een uittreksel uit het boek.

Lees verder

Waarom N-VA en Vlaams Belang 'transfers' naar Wallonië en Brussel best OK vinden

Telkens weer hameren N-VA en Vlaams Belang op het 'onrecht' van de onverantwoorde sociale 'transfers' van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Nuance en detail zijn daarbij overbodig. Bovendien is er een aspect dat ze steeds weer doodzwijgen: de economische transfers van Wallonië en Brussel naar de Vlaamse privé-sector. Niet nodig om dat eens te becijferen? DIt is een hername van ons artikel van 2 juli 2019.

Lees verder

Premier De Croo waarschuwt voor sociale onrust deze winter

Alexander De Croo maakt zich terecht zorgen. De energierekeningen zijn onbetaalbaar en in heel wat landen groeit het protest daartegen. Bovendien doet België het qua steunmaatregelen in vergelijking met de buurlanden ronduit slecht. Het kan nochtans anders, maar zonder druk van onderuit zal dat niet gaan. Het wordt ongetwijfeld een warme winter.

Lees verder

Blokkades Code Rood beëindigd: “Historische actie van burgerlijke ongehoorzaamheid”

De burgerbeweging van Code Rood blokkeerde zaterdag 8 oktober met hun 1.000 deelnemende actievoerders de TotalEnergies-site in Feluy. Met deze vooraf aangekondigde, massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid eist de coalitie het einde van fossiele brandstoffen, en wijst zo de fossiele industrie aan als een van de verantwoordelijken voor de alles ontwrichtende klimaat- en sociale crisis. Na meer dan 24 uur heeft De Code Rood-coalitie de blokkade van de sites van TotalEnergies beeïndigd.

Lees verder

Financiële reuzen tonen steeds meer interesse in Brusselse woonmarkt

De voorbije maanden onderzocht FairFin de rol die de financiële sector speelt bij vastgoed in Brussel, in samenwerking met het Brussels Centre for Urban Studies van de VUB. We focusten daarbij op Atenor en Immobel, Belgische vastgoedontwikkelaars die grote woonprojecten bouwen doorheen Brussel. Uit dit onderzoek blijkt dat we op een kantelmoment staan.

Lees verder

Middenveld eist belofte budget ontwikkelings-samenwerking: "0,7% investeren in een betere wereld is een noodzaak"

  Sinds het begin van de pandemie raakten meer dan 200 miljoen mensen ondervoed en dreigt een decennium van armoedebestrijding...

Lees verder

Oosterweel: saneringsplan en uitfasering PFAS blijven ontbrekende puzzelstukken

Met een nieuw rapport wilt de Vlaamse Regering tonen dat de PFAS-verontreiniging op de Oosterweelwerf ‘onder controle’ is. Toch blijven de olifanten in de kamer de noodzaak aan een uitfasering van alle PFAS in Vlaanderen en een concrete kalender voor het saneringsplan voor de wijde omgeving van 3M.

Lees verder

In volle klimaatcrisis blijft steenkoolindustrie uitbreiden: “roekeloos en onverantwoord”

Een groot deel van de steenkoolindustrie opent nog steeds nieuwe mijnen en centrales, ondanks het feit dat een snelle uitfasering van de grondstof essentieel is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Duitse energiewaakhond Urgewald.

Lees verder

Herinvoering van de legerdienst? Neen bedankt!

Stafchef van het Belgisch leger Hofman liet onlangs voor de TV-camera’s een ballonnetje op. Hij vindt dat we moeten nadenken over het herinvoeren van de militaire dienstplicht. Minister van Defensie Dedonder schoot het idee weliswaar onmiddellijk af, maar in de media borduurden bekende koppen van het militair-academische milieu erop voort.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

België moet de VS-blokkade tegen Cuba blijven veroordelen!

  Naar aanleiding van de stemming binnen de Algemene Vergadering van de VN over de Cubaanse motie ter veroordeling van de VS-blokkadee tegen Cuba, stuurden we volgende brief aan Alexander De Croo, Hadja Lahbib en...

Lees verder

Total energies

Lees verder

Erop los leven of bewuster leven? Over onze 'verworven rechten'

We rijden als gevolg van de broeikasgasuitstoot met een rotvaart richting klimaatafgrond. Nochtans kunnen we samen mits een aanpassing van ons persoonlijk gedrag een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem. Sommigen geloven niet in individuele acties. Anderen zweren bij hun ‘verworven’ levensstijl. Waarom gebeurt er niet meer? En dit in een versneld tempo? Nochtans is er een toenemend klimaatdraagvlak. Of komt er toch een kentering door de energiecrisis?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium