Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

“Minder kinderen per begeleider maakt de job aantrekkelijker”

8 maart. Een zeldzaam laagje sneeuw in Gent. Voor de kindjes in kinderopvang Villa Boempatat de eerste kans in hun leven om een sneeuwbal te gooien. Binnen in het verbouwde rijtjeshuis is het behoorlijk druk, want op internationale vrouwendag brengt het Collecti.e.f 8 maars een solidariteitsbezoek aan enkele crèches.

Lees verder

Internationale Vrouwendag: Zorgcoalitie roept op voor meer waardering voor on- en onderbetaalde zorgarbeid

Anno 2023 krijgen vrouwen nog steeds het merendeel van de on- en onderbetaalde arbeid op hun bord. In hun eigen gezin én op de arbeidsmarkt. Wij spraken met drie vrouwen die getuigen over hun al dan niet (onder)betaalde zorgwerk in de dienstenchequesector, de kinderopvang en thuis. Drie heel verschillende contexten, maar de parallellen in hun verhalen leggen een breder maatschappelijk probleem bloot: de systematische onderwaardering van zorgarbeid.

Lees verder

De crisis van de mannelijkheid en hoe ermee om te gaan

Door de verschuivingen op de arbeidsmarkt en andere evoluties wordt het klassiek beeld van mannelijkheid - dominant, competitief, sterk, rationeel – vandaag in vraag gesteld en dat veroorzaakt onzekerheid bij mannen, in de eerste plaats bij laaggeschoolden. Extreemrechts probeert daar garen bij te spinnen. Dit en andere zaken leggen we voor aan feministe van het eerste uur Monika Triest.

Lees verder

Sociale onrust in heel wat Europese landen tegen het verrot politiek-economisch bestel

In Frankrijk culmineren de sociale acties van de voorbije weken in twee dagen van massale stakingen en manifestaties door heel het land. Ondertussen gaat de Franse president af als een gieter tijdens een bezoek aan zijn Congolese collega. Het zijn tekenen aan de wand. Het politieke en economische systeem wordt in vraag gesteld, wereldwijd, niet alleen in Frankrijk

Lees verder

'Over woke' gaat niet over coke

Het aantal bekende Vlamingen dat zich in de aandacht wurmt om hun beklag over woke te doen is nauwelijks nog bij te houden. Gert Verhulst, een steenrijke televisiemaker die zich in zijn eigen programma, in prime time, beklaagt dat hij niets meer mag zeggen tot Marijn - Boma - Devalck die het hoofd schudt omdat hij het n-woord niet meer mag gebruiken, de horror. Ook born again Vlaams nationalist Mark Elchardus deed zijn duit in het zakje in zijn nieuwe boek en schaart zich achter de pasgeboren kliklijn ‘Hypatia’ om woke incidenten aan hogescholen en universiteiten te melden, om zo de vrije meningsuiting te beschermen, o ironie.

Lees verder

Investeert de UGent in een zorgzame unief of in marketing posters?

“Net zoals in een huishouden moet de UGent als een goede huisvader waken over haar financiën”, vertelt logistiek beheerder Jeroen Vanden Berghe in een UGent nieuwsartikel over haar besparingsplan. Zoals er vaak patriarchale verhoudingen zijn in een traditioneel gezin, maakt ook de UGent als ‘huisvader’ keuzes die vrouwen systematisch meer benadelen vinden de vertegenwoordigers van de UGent Vrouwenstaking. Ze organiseren elk jaar een actie op de internationale vrouwendag.

Lees verder

Zware celstraffen voor Egyptische activisten op “terreurproces”

De verdachten werden in 2018 gearresteerd tijdens een overheidscampagne waarbij volgens mensenrechtenorganisaties politieke tegenstanders geviseerd werden. Verschillende juristen actief bij...

Lees verder

Zeevogels lijden nu aan “plasticose” - de plasticziekte

Bij zeevogels voor de kust van Australië is een nieuwe ziekte vastgesteld die veroorzaakt is door plasticvervuiling. De inname van de deeltjes veroorzaakt een voortdurende ontsteking van hun ingewanden.

Lees verder

Wat is de achtergrond van de grote emigratiegolf in Cuba?

De massale migratie van Cubanen naar de Verenigde Staten was eind 2023 wereldnieuws. En zoals dat gaat met alles wat Cuba betreft, werd de berichtgeving hierover gekleurd door pro- of contra-Cubaanse politieke standpunten. Wat was er gaande?

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vlaamse regering gestikt

Lees verder

De oorlog in Oekraïne: big business en slinkse streken

De Franse zakenman Juillet Alain, bijzonder competent op het gebied van economische politiek, verklaarde onlangs in een interview dat de oorlog in Oekraïne een verliespost is. Om het geïnvesteerde geld terug te verdienen zou Frankrijk, als de oorlog voorbij is, aan de heropbouw van het zwaar beschadigde land moeten kunnen verdienen. Maar, zo weet Alain, de VS hebben al een akkoord voor de wederopbouw afgesloten. Frankrijk blijft dus in de kou staan, en Europa net zo. Maar ook op een ander gebied zijn de VS bezig goede zaken te doen, namelijk in de tankbusiness. German Foreign Policy zette de informatie mooi op een rijtje…

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium