Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

“Ooit zal ik iemand zijn”, een vluchteling geeft de hoop niet op, ooit ...

Er verschijnen regelmatig boeken van of over vluchtelingen. Meestal vonden ze soelaas en vertellen daarna hun verhaal. De volledige titel van 'Ooit zal ik iemand zijn – Vriend zonder papieren' maakt echter onmiddellijk duidelijk: deze medemens is nog steeds 'illegaal', een van vele duizenden die hoopt ooit terug gewoon een mens te zijn.

Lees verder

Over hondenfluitjes en Overtonvensters

  ‘Een neutrale houding ten opzichte van kennis is onmogelijk, want het zou kennis slap, machteloos, van weinig betekenis maken...

Lees verder

“EU, kom beloftes aan Oekraïense vluchtelingen na”

Een twintigal ngo’s herinnert de EU en Europese landen aan hun beloftes over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ze vinden dat ze onmiddellijk hun inspanningen moeten opvoeren voor een snelle herverdeling van vluchtelingen in de EU. Zo kan een herhaling van eerdere problemen voorkomen worden.

Lees verder

Koopkracht: ABVV mobiliseert nog voor de zomer

Mensen hebben het steeds moeilijker om hun facturen te betalen of benzine te tanken. De antwoorden van de regering hierop zijn ontoereikend en niet efficiënt. Daarom komen er in april acties en is er voor juni een nationale betoging gepland in gemeenschappelijk vakbondsfront.

Lees verder

Geef zorgpersoneel betere contracten i.p.v. duur interim werk te gebruiken

De zorg- en welzijnssector kampt al jaren met een groot personeelstekort. Nochtans vragen heel wat deeltijdse werknemers om meer uren te mogen werken. De oplossing ligt dan ook voor de hand: geef betere contracten i.p.v. interim werk of coaches in te schakelen.

Lees verder

Gitzwart jaar voor de mensenrechten, maar wereldwijd blijven mensen zich verzetten tegen onrecht

De schandalige passiviteit van de internationale gemeenschap bij conflicten in de wereld hielp de weg vrij te maken voor de Russische invasie in Oekraïne, dat concludeert Amnesty International in zijn jaarrapport over 2021. De mensenrechtenorganisatie stelt ook vast dat bij de bestrijding van de coronapandemie rijke landen en grote farmaciebedrijven vooral in hun eigen belang handelen. In armere landen betaalt de bevolking daarvoor de prijs. Ook constateert Amnesty dat de vrijheid van meningsuiting verder onder druk is komen te staan.

Lees verder

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Pax Christi Vlaanderen roepen op Russische dienstweigeraars asiel te verlenen

  Naast de miljoenen Oekraïense burgers die vluchten voor de Russische bombardementen, ontvluchten nu ook vele Russische soldaten de oorlog....

Lees verder

Seizoenarbeiders Nicaragua willen niet terug naar hun land

Volgens de UNHCR zijn nu al 150.000 Nicaraguanen de grens met buurland Costa Rica overgestoken - goed voor 3 procent van de bevolking in Costa Rica, een land van vijf miljoen inwoners. De UNHCR vreest dat het toch al overspannen Costa Ricaanse asielsysteem verder overbelast zal raken. Volgens de  migratiedienst van Costa Rica kwamen 76.000 van de 79.000 vluchtelingenaanvragen van Nicaraguanen.

Lees verder

Al bijna half miljoen Somaliërs op de vlucht voor historische droogte

Sinds begin dit jaar hebben al meer dan 450.000 mensen in Somalië hun huis moeten verlaten, op zoek naar water en voedsel. Het land is in de greep van een historische droogte. De ngo Save The Children vreest voor een herhaling van de dodelijke hongersnood van 2011.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Enkel Vlaams Belang steunt Leuvense vredesmotie Oekraïne niet

De Leuvense keurde een vredesmotie goed. Het was een gezamenlijk initiatief van Vooruit, Groen, CD&V, N-VA, Open Vld en PVDA. Enkel Vlaams Belang onthield zich. Er wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt het vuren en de inzet van alle diplomatieke en politieke middelen om tot een vreedzame oplossing te komen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium