Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Lid van rechtse burgermilitie Rittenhouse niet schuldig bevonden aan moord op twee antiracistische betogers

Het voor lange tijd meest op de voet gevolgde moordproces bevestigt de stelling dat in de VS politieagenten en racisten het recht hebben om te doden.

Lees verder

Homo Deliveroo: Het verhaal van een fietskoerier, alsof je midden in finale van wielerklassieker zit

In Homo Deliveroo neemt socioloog Herman Loos je mee in het leven van een fietskoerier. Een must-read voor iedereen die in de debatten over de moderne arbeidsmarkt steeds maar zit te wachten op de stem van de mensen die er werken.

Lees verder

Actie: "Regering, laat mensen NIET op straat slapen!"

Al een maand slapen mensen die asiel willen aanvragen in ons land op straat. Al een maand biedt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi geen enkele oplossing. Geen noodopvang. Geen perspectief. Daarom lagen er deze ochtend, op woensdag 24 november om 9u30 mensen in een slaapzak op een stuk karton aan zijn kabinet. 30 mensen, een voor elke dag dat er mensen op straat moeten slapen.

Lees verder

Waarom het klimaat geen vreugdedans doet na de COP26

Volgens Vijay Prashad en Zoe Alexandra heeft de COP26 bitter weinig kunnen waarmaken van de dringende eisen die wereldleiders en civil society organisaties stelden om de planeet te redden, aangezien het bedrijfsbelangen waren die er de overhand hadden.

Lees verder

11.11.11 over Congo Hold-Up onderzoek: “Stel ook onderzoek in naar Belgische verantwoordelijken”

Na maandenlang onderzoek berichtten De Standaard, Le Soir en hun internationale partners hoe de clan van voormalig DRC-president Kabila op grote schaal publieke middelen verduisterde. Sinds 2013 verdween minstens 120 miljoen euro in hun zakken via een web van steekpenningen en diefstal. 11.11.11 vraagt beleidsmakers om ook de Belgische medeverantwoordelijken en tussenpersonen te laten onderzoeken.

Lees verder

“Grote energieleveranciers houden koppig vast aan hun fossiele business as usual”

Eén op de twee gezinnen in België heeft een 'groen' elektriciteitscontract. Bij amper 1% van die contracten gaat het over daadwerkelijk 100% hernieuwbare stroom, blijkt uit een analyse door Greenpeace. Het gaat over slechts 7 van de 18 Belgische energieleveranciers die volledig groene stroom leveren. De rest levert een mix van hernieuwbare, nucleaire en fossiele energie. Opvallend is dat deze leveranciers vaak nog geen plannen hebben om hun bedrijf klimaatproof te maken.

Lees verder

Maak van de gevangenis van Vorst een pedagogisch museum

Omwille van zijn symbolische, historische en sociale waarde en door zijn architectuur, zou de gevangenis van Vorst een plaats van de herinnering kunnen worden, een plaats die jong en oud aan het denken zet over detentie. Daarom doen we een oproep aan de federale, regionale en gemeentelijke autoriteiten om de gevangenis van Vorst te beschermen door er een Educatief Gevangenismuseum in België van te maken.

Lees verder

BBL tekent bezwaar aan tegen Total-raffinaderij Antwerpen: "Impact op milieu verdient maatschappelijk debat”

Bond Beter Leefmilieu tekent bezwaar aan tegen een nieuwe vergunning voor een raffinaderij van Total in de Antwerpse haven. Total negeert de stikstofproblematiek én de klimaatdoelstellingen, zegt de organisatie. Dat de nieuwe vergunning eeuwigdurend zou zijn, maakt de situatie extra nijpend.

Lees verder

Open brief aan de eerste minister: Echte solidariteit nodig in coronacrisis, steun de 'TRIPS waiver'

De landen van de wereld verzamelen eind november voor de ministerraad van de Wereldhandelsorganisatie. Ze zullen er een beslissing nemen over de ‘TRIPS waiver’, het voorstel dat oproept om de patenten op coronavaccins op te heffen. Ons land blokkeert het voorstel nog steeds. In een open brief roepen voormalige parlementsleden en ministers Marleen Temmerman, Reginald Moreels en Wivina Demeester onze regering op om hun verzet tegen het voorstel te staken.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

9 Klimaatactivisten gevangen genomen nog geen week na COP26

Nog geen week na de COP26 kwam er een veroordeling voor negen klimaatactivisten in het Verenigd Koninkrijk. Negen activisten van Insulate Britain werden op 17 november tot politieke gevangenen veroordeeld vanwege het blokkeren van (snel-)wegen. Er werd iemand veroordeeld tot zes maand en iemand anders tot vier maand. De andere zeven kregen een celstraf van drie maand. Allen moeten de straf minstens half uitzitten en iedereen kreeg eveneens boetes van enkele duizenden euro.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium