Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Provocatie is geen schuldloze daad

Onder bepaalde omstandigheden is provocatie een onrechtmatige daad of zelfs een misdaad, in het bijzonder wanneer ze een gewelddadige respons veroorzaakt en daartoe ook de intentie had. Er bestaat geen strikte definitie van de term ‘provocatie’. In grote lijnen betekent het zoiets als intentioneel of roekeloos gedrag dat van aard is om bij een ander persoon een gewelddadige respons uit te lokken – uit angst, woede of ontsteltenis.

Lees verder

Opvangcrisis België: Rapport onthult alarmerende gevolgen voor mensen op zoek naar internationale bescherming

Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Caritas International, Ciré en Dokters van de Wereld brengen in een gezamenlijk rapport de verontrustende gevolgen van de opvangcrisis op mensen die internationale bescherming zoeken aan het licht. Volgens de zes organisaties zijn de maatregelen van het federale akkoord over migratie, bedoeld om deze crisis op te lossen, ontoereikend gebleken. De bevindingen van het rapport zijn alarmerend en roepen op tot dringende aanvullende acties.

Lees verder

Verantwoordelijke financiën en administratie GetBasic / DeWereldMorgen.be

DeWereldMorgen.be, onafhankelijke progressieve Nederlandstalige nieuwssite, is op zoek naar een nieuwe financieel en administratief verantwoordelijke. 

Lees verder

EU-Mercosur handelsakkoord: Greenpeace besproeit gebouw van Europese Raad met ‘pesticiden

Activisten van Greenpeace België hebben vanochtend het gebouw van de Europese Raad in Brussel beklommen, terwijl de EU-ministers van handel vergaderden over het handelsakkoord met de Mercosur-landen. De actievoerders hingen er een spandoek met de slogan ‘Stop EU-Mercosur’. Een landbouwvoertuig simuleerde het sproeien van pesticiden om te protesteren tegen de verwachte toename van de export van giftige pesticiden als het handelsakkoord wordt goedgekeurd.

Lees verder

Milieu- en klimaatbewegingen: 'Pauzeknop is schuldig verzuim'

In een gezamenlijke reactie verwerpen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF, Velt, de Klimaatcoalitie, Natuurpunt, PAN Europe, Canopea, Natagora en Bral de negatieve politieke positionering rond het Europese klimaat-, natuur-, en milieubeleid. De problemen gaan niet weg door de kop in het zand te steken. Het is aan onze overheden om krachtig beleid te voeren dat onze leefomgeving en gezondheid beschermt. De pauzeknop indrukken is schuldig verzuim. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker en duurder de oplossingen.

Lees verder

Tegendraads maatschappelijk vrijwilligersverhaal

  De voorgeschiedenis Soms kan een lidwoord zeer veelzeggend zijn. Dit boek over twintig jaar De Roma heet niet toevallig...

Lees verder

BBL en bewonersgroepen vragen ernstige maatregelen voor omwonenden Zaventem

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, heeft aangekondigd dat hij 1500 nachtvluchten wil ‘schrappen’. De milieubeweging en de omwonenden stellen dat het louter om een rechtzetting van overtredingen gaat, en geen oplossing biedt voor de ernstige slaapverstoring van meer dan honderdduizend omwonenden. Ze vragen bemiddeling om tot ernstige maatregelen te komen.

Lees verder

Arabische Lente is verre herinnering voor gemuilkorfde Tunesische pers

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, is de vrijheid van meningsuiting in Tunesië steeds verder ingeperkt. De vrije media-instellingen die ontstonden na de Arabische lente zijn intussen gemuilkorfd en kritische onderzoeksjournalisten worden als staatsvijanden bestempeld. Analisten Jacob Høigilt en Kjetil Selvik fileren het medialandschap van een Tunesische democratie in verval.

Lees verder

De tien grootste uitstoters in EU? Allemaal kolencentrales

De tien grootste uitstoters in het Europese emissiehandelssysteem zijn allemaal kolencentrales, blijkt uit een analyse van energiedenktank Ember. Vooral Duitsland en Polen geraken maar niet af van de vervuilende brandstof.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het andere Delhaize, de strijd tegen het liberaal sociaal concurrentiesysteem.

Hoe achter en door grondrechten gelegitimeerd arbeidsrecht een hard sociaal concurrentierecht schuil gaat.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium